Kürt Dil Bayramı’nın startı verildi: Dil bedendir bedeninize iyi bakın

  • 19:02 9 Mayıs 2024
  • Kültür Sanat
AMED - Amed’de Kürt Dil Bayramı programı deklare edilerek, kutlama startı verildi. Dilin anlam ve önemine dikkat çeken Cemile Turhallı “Sayın Abdullah Öcalan’ın ‘Dil bedendir, kültür bedendir, bedeninize iyi bakın’ sözü bu gerçeği doğruluyor ve tamamlıyor” dedi. 
 
Amed’de 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı kutlamaları, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER), Kürt Edebiyatçılar Derneği, Amed Kürt Enstitüsü, DESTAR Dergisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Özgür Kadın Hareketi (Tevgere Jinên Azad-TJA) ile Amed Emek ve Demokrasi Platformu'nun ortaklaştığı Dicle Fırat Kültür Merkezi’nde yapılan açıklama ile başladı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekillerinin de katıldığı açıklamada, program kamuoyuna deklare edildi. 
 
Deklerasyon metnini DEM Parti Kurul Sözcüsü Cemile Turhallı okudu. 
 
Cemile Turhallı, 15 Mayıs 1932'de Kürt aydını Celadet Ali Bedirhan ve arkadaşlarının Şam'da Hawar dergisini çıkardıklarını hatırlatarak, o günün tarihi bir öneme ve tarihi bir adımın atıldığını söyledi. Cemile, “1932 yılında ilk kez Kürtçe ve Latin alfabesinde bir dergi yayınlanarak Kürt dili için Latin alfabesi konusuna açıklık getirilmiştir” dedi. 
 
‘Dil bedendir, bedeninize iyi bakın’ 
 
Dilin insan yaşamını bir bütünen sarıp etkilediğine değinen Cemile, “Sayın Abdullah Öcalan'ın ‘Dil bedendir, kültür bedendir, bedeninize iyi bakın’ sözü bu gerçeği doğruluyor ve tamamlıyor” diye belirtti. 
 
‘Ülkeler, diller mezarlığa dönüştü’
 
20’nci yüzyılda dünyanın birçok ülkesinde ulus devletlerin politikalarından kaynaklı ülkelerin diller mezarlığına dönüştüğünü aktaran Cemile, “Demokrasiye karşı olan ulus-devlet sistemi, kültürleri ve dilleri soykırım ve tek dilli eğitim politikalarıyla halka dayatmıştır.
Bu inkar ve imha politikası sonucunda Kürt halkı kendi dilinden uzaklaştırılmış ve Türkçe dili başta Kürt halkı olmak üzere tüm Türk halkına hayatın her alanında dayatılmıştır” ifadelerini kullandı.
 
‘Kürtler daha fazla diline sahip çıkıyor’ 
 
Bu imha politikalarına karşı Kürt halkının dillerine daha fazla sahip çıkma adına yürüttükleri mücadeleye dikkat çeken Cemile, “Halkımız, dillerin gelişmesini engelleyen yasakların sona ermesi, anadilde eğitimin kanunlarla düzenlenmesi, kendini geliştirmenin ve sömürü politikalarının önüne geçilmesi için mücadelesini güçlendirecektir” dedi.
 
‘Kürtçe resmî dil olmalı’
 
Dilin resmî dil statüsünde olması gerektiğine dikkat çeken Cemile, “Anadilde eğitim tüm halkların ve ulusların çocukları için en doğal, temel ve evrensel haktır. Bu ülkede yaşayan milyonlarca Kürt çocuğu bu temel ve evrensel haktan mahrumdur. Türk devletinin imzaladığı uluslararası anlaşmalara uymaması nedeniyle Türk yetkililerin bu tutumu sorunlara ve toplumsal huzursuzluğa neden oluyor” sözlerine yer verdi. 
 
‘Her yerde ve her zaman Kürtçe’
 
Yaşatılan tüm baskı ve asimilasyon politikalarına karşın Kürt diline sahip çıkacaklarının altını çizen Cemile son olarak şunları belirtti: “Baskı siyaseti algısına karşı dilimize sahip çıkacağız, dilimizi hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru haline getireceğiz. Başka bir deyişle; ‘HER DEM KURDİ HER YERDE KURDİ’ Kürtçeyi eğitim dili haline getirmek hedefiyle çeşitli program ve etkinlikler düzenleyerek Kürtçenin sesini her yerde yükselteceğiz. Bu bağlamda Kürt dilinin resmi ve eğitim dili olacağı bilinciyle mücadelemizi güçlendireceğiz.”
 
Bu kapsamda Kürtçe Dil Festivali’nde gerçekleştirilecek olan etkinlikleri açıkladı: 
 
“Kürtçe Dil Festivali için bu faaliyetler serisine 11 Mayıs'ta İleh'te ve 11 Mayıs'tan 1 Haziran'a kadar Kürdistan ve Türkiye'nin tüm şehir ve ilçelerinde başlayacağız, yürüyüşler, mitingler ve toplu duyurular, broşür dağıtımı, konserler düzenleyeceğiz, festivaller, partiler, paneller ve forumlar düzenleniyor.
 
Her zaman her yerde 
Kürtçe düşün!
Kürtçe konuş!
Kürtçe okuyun!
Kürtçe yazın!
Ve Kürtçe yaşa!”