Komisyon kurulması talebi: 316 kadın katledildi
- 12:17 25 Kasım 2024
- Siyaset
ANKARA - DEM Parti Mêrdin milletvekili Saliha Aydeniz, artan kadın katliamlarının durdurulması için acilen Meclis Araştırma Komisyonu kurulması talebiyle Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi. Önergede, 2024 yılı içerisinde en az 316 kadının katledildiğini, 176 kadının şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiği kaydedildi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mêrdin milletvekilli Saliha Aydeniz, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, artan kadın katliamlarına dair Meclis Başkanlığı’na araştırma komisyonun kurulması talebinde bulundu.
En az 316 kadın katledildi
Türkiye’de kadınlara yönelik fiziksel, ekonomik, cinsel ve psikolojik şiddetin boyutları, alarm seviyesini çoktan geçmiş durumda olduğu ifade edilen önergede, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmadığı koşullarda erkek şiddetinin arttığı ve artacağını söylemek malumun ilamı olduğu kaydedildi. Önergede, “Türkiye’de uzun yıllardır kadına karşı şiddetle mücadelede etkin yöntemlerin belirlenmediği ve var olan yöntemlerin ise tam olarak uygulanmadığı henüz bitmemiş 2024 yılı içerisinde, kamuoyuna ve yargıya yansımış, en az 316 kadın cinayetinin ve 176 şüpheli kadın ölümünün yaşanmasında dahi açıkça görülmektedir. Ülkede yaşanan çoklu krizler halinin en ağır sonuçlarıyla bugün kadınlar karşılaşmaktadır. Kadına yönelik şiddet vakaları geçmişten günümüze kadar devam etmiştir ancak özellikle AKP iktidarında, şiddeti önleyici ve şiddetle mücadele eden mekanizmaların birer birer ortadan kaldırılmasıyla bu vakalar astronomik düzeylere ulaşmıştır” denildi.
Şiddete maruz bırakılan her 10 kişiden 8’i kadın
Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı 2007-2021 Yılları Arası Verilerinin İstatistiksel Analizi Raporu”nda şiddete maruz bırakılan her 10 kişiden 8’inin kadın olduğu, faillerin yüzde 90’ının erkek, bu erkeklerin ise yüzde 63’ünün kadınların eşleri, yüzde 21’inin de aile üyesi olduğu belirtildiğine dikkat çekilen önergede, “Yoğun emek sömürüsü üzerine kurulu olan kapitalizmin işleyişinde patriyarka da esas sac ayaklarındandır. Ekonomik şiddet neticesinde kadınların istihdam süreçlerine katılımı zorlaşmaktadır. Kadınlar, cinsiyetlendirilmiş istihdam ilişkisi ile karşılaşılmaktayken aynı zamanda düşük ücretli, güvencesiz ve esnek çalışma şartlarına mecbur bırakılmaktadır. Bunlara ek olarak toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin neticesinde hane içi işlerin, bakım emeğinin de yalnızca kadınların sorumluluğu gibi normalize edilmesinden ve ücretsiz kamu kreşlerinin, yaşlı bakım merkezlerinin yeterli sayıda olmamasından sebeple kadınlar, istihdam süreçlerinin dışına itilmektedirler” sözlerine yer verildi.
Önergenin sonuç kısmında ise, tüm bu şiddeti göz önüne alındığında, gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve uygulanması için Meclis araştırması açılması zaruri olduğu kaydedildi.