Ermenistan’dan, ‘Êzidî Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü’ kararı

  • 16:08 16 Nisan 2024
  • Güncel
 
HABER MERKEZİ - Ermenistan Parlamentosu, 3 Ağustos’u Êzidî Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü olarak kabul etti. 
 
Ermenistan Parlamentosu bugün yaptığı oylamayla 3 Ağustos’u Êzidî Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü olarak kabul etti. Parlamentoya tasarıyı sunan Ermenistanlı Êzidî Milletvekili Rustam Bakoyan, “Ermeniler ile Êzidîlerin kaderleri oldukça benzerdir ve her zaman kesişmiştir” dedi.
 
 Rustam, “Soykırım insanlığa karşı işlenen bir suçtur ve en büyüğüdür. Bu, 1915 Ermeni Soykırımı’nın yanlış ve uygunsuz bir şekilde kınanmasının doğrudan bir sonucudur. Ermenilerin ve Êzidîlerin kaderleri oldukça benzerdir ve her zaman kesişmiştir. Tarihin farklı aşamalarında kendimizi sıkça aynı durumların içinde bulduk,” ifadelerini kullandı.
 
Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Paruyr Hovhannisyan, tasarıyla ilgili olarak “Soykırımın ve insanlığa karşı suçların önlenmesi, Ermenistan’ın dış politikasının önceliklerinden biridir,” diyerek Ermenistan’ın söz konusu suçların önlenmesi ve kınanmasına yönelik tedbir alma süreçlerini aktif bir şekilde desteklediklerini belirtti.
 
5 bin Êzidî katledildi
 
DAİŞ, 3 Ağustos 2014 yılında Şengal’e saldırmış, saldırıda çoğu Şengal’de olmak üzere toplamda yaklaşık 5 bin Êzidî’yi katletmiş ve büyük bir bölümü çocuk ve kadın olmak üzere 10 bine yakın kişiyi de esir almıştı.