‘Uzman’ tacize tepki özsavunmaya destek!

  • 09:05 18 Nisan 2024
  • Güncel
 
Melike Aydın
 
İZMİR - Şirnex’te bir uzman çavuşun bir kadını taciz etmesine yönelik tepkiler, halkın da falie karşı  yaptığı özsavunmaya destek sürerken, İzmir’de yaşayan kadınlar da Kurdistan’daki üniformalıların kadınlara yönelik işledikleri suçların, yürütülen kirli savaşın parçası olduğunu belirtti. Kadınlar bu tür suçlara karşı cezasızlık politikasına karşı da ses yükseltilmesini istedi.   
 
Şirnex’te 12 Nisan’da Z.Ç. isimli uzman çavuşun bir kadını taciz etmesine ilişkin tepkiler devam ediyor. Uzman çavuşun, kadına yönelik tacizine karşı halkın öz savunma ile faile tutum almasına da destek büyüyor. İzmir’de yaşayan kadın da Şirnex’te uzman çavuşun bir kadını taciz etmesine ilişkin konuştu. 
 
‘Kirli savaş politikalarının bir parçası’
 
Kurdistan’da bir çok yerde üniformalı tacizinin yaşandığını ve bunun da kirli savaş politikalarının bir parçası olduğunu dile getiren İzmir Barış Annelerinden Peyruze Kurt “Bu politikaları kabul etmiyoruz. Herkes aklını başına alsın. Bir kadın olarak bir anne olarak kınıyoruz, Kürt annelerini, tüm ezilen kadınların ses çıkarması gerekiyor. Bu kirli savaş artık temizlensin. Neden Kürdistan’da yaşanıyor bunlar? Kürt kadınların çektiği eziyet bitmiyor. Bizim bir insan olarak bile söylemeye dilimiz varmıyor. Sonra ilçede askerler dolaştırılıyor. 90’lara dönüş mü yapılıyor? Kimi savunuyorlar böyle? Bütün kadınlar birlik olmalı” dedi. 
 
‘Ses çıkarmak önemli’
 
Taciz faili uzman çavuşun halkın tepkisi sonrasında açığa alındığını belirten Mor Dayanışma’dan Deniz Uslu ise “İktidarın cezasızlık politikalarının ve Kürt düşmanlığının failleri güçlendirdiğini biliyoruz ve sorumluları tanıyoruz. Bunlara sessiz kalındıkça daha da pervasızlaştığını biliyoruz o yüzden halk tepkisi de çok önemliydi. Bu tepki sayesinde o kişi açığa alındı. Musa Orhan gibi faillerin korunduğu, ‘Bana bir şey olmaz’ deme cüreti bulduğu bir düzende yaşıyoruz. Buna karşı, cinsiyetçilik ve ırkçılıkla örülü düzene karşı ses çıkarmaya, patriyarkanın da faşizmin de tam karşısında durmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
‘Yok edilemeyen Kürt kadını başka yollarla tüketilmek isteniyor’
 
Erkek egemenliğinin verdiği üniformanın Şirnex’de yaşanan tacize neden olduğunuı dile getiren Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir Kadın Meclisi Sözcüsü Aysel Önen ise şunları belirtti: “Ağaca ceza veren ordu geleneğinden gelen bu üniformalıların kadına bakış açısı doğaya baktıklarından farklı değil. Yıllardır süregelen bir savaş politikasının sonuçları; doğaya, kadına, çocuğa meta olarak bakılması… Bunu orada yığdırılan askerlerin Kürt kadınları taciz edişlerinden biliyoruz, Mardin’de Kaymakamlık yazı işleri müdürü/yüzbaşı, devletin neredeyse tüm kurumlarında çalışan kişilerin dahil olduğu N.Ç’nin sistematik hale getirilen tecavüzünden biliyoruz, Batman’da hiç soruşturma gereği duyulmayan ‘kadın intiharlarından’ biliyoruz. Kürt mücadelesinin en önemli direnç ve mücadele ayağının kadınlar olduğu gerçekliğini göz önünde bulundurduğumuzda, her türlü taciz- tecavüz ve tüketilmelerin öznesinin neden kadın bedeni olduğunu anlayabiliyoruz. Bu haliyle yok edilemeyen Kürt kadınlar başka yollarla tüketilmeye çalışıyor. Tüketim öznesi haline getirilmeye çalışılan kadınlar zorla seks işçiliğine, başka türlü yaşamlara sürükleniyor. İmhanın, yok etmenin yöntemi değişiyor, değişmeyen tek şey öznesi yani kadın oluyor.” 
 
‘Cezasızlığa tepki gösterildi’
 
Çavuşların cumhurbaşkanının ‘Kadın mıdır, kız mıdır? Belli değil’ şeklindeki ifadelerinden ve cezasızlık politikalarından güç aldığını dile getiren Aysel, “Tıpkı Van’da mazbatasını almaya çalıştıklarında gösterilen direncin, tepkinin aynısını bu defa o sese kulak veren halk gösterdi. Cezasızlıkla sonuçlanacak bir şeyin ön uyarısını yaptılar. Bu defa gördük, duyduk, biliyoruz dediler. Batman’da ‘Kadınların hangi renk çarşafla gezeceğine karışmayacağız!’ diyen devletin yan aygıtlarına verdikleri cevap gibi” şeklinde konuştu. 
 
‘Kadın ve çocuklar hedef alınıyor’
 
Cezasızlık politikalarının faillere güç verdiğini ve bu nedenle halkın tepki gösterdiğini ifade eden Yeni Demokrat Kadın’dan Zilan Tayboğa da, “Kolluk güçleri bölgede devlet zihniyetinin koltuk değneği olmuş durumda. Bölgenin sosyolojik yapısını değiştirmeden, uyuşturucuya kadar bir çok araç ile bölgeyi yozlaştırmayı derinleştirmeye çalışmaktalar. Özellikle coğrafyada kadın ve çocuklar hedef alınmakta. Buna dur diyen halk hedef alınmakta, müdahale edenler gözaltına alınmaktadır. Erkek şiddetinde ayrımcılık olamaz, yaşanan bu saldırıların üzeri örtülmeye çalışılsa da karşısındayız” dedi.