‘Yeni müfredat iktidar ideolojisinin örtük aktarımıdır’

  • 16:17 2 Mayıs 2024
  • Güncel
 
 
İSTANBUL- MEB'in açıkladığı yeni müfredata ilişkin basın açıklaması gerçekleştiren Eğitim Sen, eğitimin dini referanslarla hazırlandığını belirterek, iktidarın "örtük" bir şekilde ideolojisini öğrencilere aktarıldığı vurguladı. 
 
 Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul şubeleri, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yeni müfredatını açıklaması üzerine basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, Öğrenci Veli Derneği (Veli Der) üyeleri de destek verdi. Açıklamada, "Çağdaş ve bilime dayalı eğitim istiyoruz", " Maarif modeline hayır" dövizler taşınırken, "Müfredata itirazımız var", "Laik ve bilim karşıtı yeni müfredatı reddediyoruz" pankartları taşındı. Çok sayıda kişinin katılım gösterdiği açıklamada, "Müfredat taslağı geri çekilsin", "Karanlığa teslim olmayacağız" sloganları atıldı. 
 
‘Tarikat düzeninden vazgeçilsin’
 
Açıklamada ilk olarak söz alan Veli Der üyesi Seval Keleş, çocukların bilimsel eğitim alması için dernek olarak çabaladıklarını söyledi. Seval, "Okullardaki eğitimin dini olarak değiştirilmesine karşıyız. Bu tarikat düzeninden vazgeçilmesini istiyoruz. Çocuklarımız bu karanlığa teslim etmeyeceğiz" diye konuştu. 
 
‘Müfredatı mevcut iktidarın siyasal ideolojisinden ayrı tutamayız’
 
Ardından basın metnini okuyan Eğitim Sen İstanbul 3'Nolu Şube Başkanı Hüseyin Tosu, müfredatın bilim insanları, eğitim bilimcileri ve sendikalarla görüşülerek yapılması gerektiğini vurguladı. MEB'in müfredatı "yangından mal kaçırır" gibi düzenlediğinin altını çizen Hüseyin, "Eğitim sistemi açısından öğrencilere verilecek bilgiyi belirlemek ve seçmek, müfredat ve ders kitapları üzerinden öğrencilere aktarılması süreci başından sonuna siyasal bir nitelik taşımaktadır. Dolayısıyla bugün eğitim müfredatında yapılmak istenen değişiklikleri ve içeriği tartışılan ders kitaplarını iktidarın eğitimdeki siyasal-ideolojik hedeflerinden ayrı ya da bağımsız değerlendirmemiz mümkün değildir. Eğitim müfredatının çocukların, gençlerin, toplumun ve ülkenin gerçek ihtiyaçlarından çok, iktidarın siyasal-ideolojik çizgisine uygun hale getirilmesinin en somut yönü okullarda hangi bilgilerin, nasıl, hangi araçlar ve örnekler üzerinden verileceğidir. Mevcut iktidar çocuğa ya da bireye nasıl yaklaşıyor, nasıl bir insan modeli yetiştirmek istiyor, yetiştirdiği bireylerde hangi özellikler olmasını istiyorsa eğitim müfredatını da ona uygun şekilde hazırlamıştır" dedi.
 
Bilimsel eğitim geri planda 
 
"Müfredat değişikliklerinde laik ve bilimsel eğitim geri plana itilirken, bütün ders kitaplarında, milli ve manevi değerlerin merkeze alındığı görülmektedir" diyen Hüseyin, şöyle devam etti: "Milli ve Manevi değerler vurgusu yaratılan tüm eşitsizliklerin üzerini örtmek için kullanılmaktadır. MEB’in öncelikli hedefi eğitim müfredatı ve ders kitapları üzerinden iktidarın siyasal ideolojisinin açık ve gizli (örtük) olarak öğrencilere aktarılmasıdır. Müfredat taslağının başlığının 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' olarak belirlenmiş olması bu tespitimizi doğrulamaktadır." 
 
‘Bu müfredatı kabul etmiyoruz’
 
 AKP iktidarında eğitimin dini referanslarla hayata geçirildiğini vurgulayan Hüseyin, son dönemlerde din derslerinin sayısının arttığına dikkat çekti. Hüseyin, "MEB’in ‘yeni müfredatı’, düşünmeyen, sorgulamayan, eleştirmeyen, itiraz etmeyen nesiller yetiştirmek amacıyla hazırlanmıştır. Öğretim programlarında bilimsel eğitim ile ilgili olan pek çok nokta özenle ‘sadeleştirme’ ya da ‘ayıklamaya’ tabi tutulurken, tek adam rejiminin bütün hedeflerini açık ve gizli (örtük) amaç ve değerler üzerinden ders kitaplarına yerleştirerek kendilerince ‘dini’ ve ‘milli’ bir müfredat oluşturulmak istendiği anlaşılmaktadır. AKP’nin toplum tahayyülünde istediği insan modelinin nedenli çağın gerisinde ve bilimsel gerçeklerle örtüşmediğini de eğitim alanında sicilinin ne denli bozuk olduğunu da 4+4+4 sürecinden biliyoruz. Dolayısıyla çocuklarımızın eğitiminde telafisi güç olumsuzluklar yaratacak bu müfredat değişikliği kabul edilemez. Eğitim Sen olarak eğitim müfredatı olmaktan çok siyasi iktidarın siyasal-ideolojik hedeflerini gözeten, tek adam rejiminin yaratmaya çalıştığı toplum modelini temel alan, laiklik ve bilim karşıtı yeni müfredatı reddediyoruz" ifadelerine yer verdi.
 
‘Müfredat laik ve bilimsel içerikte olmak sorunda’
 
Hüseyin, sözlerini şöyle noktaladı: "Bireycilikle, milliyetçilikle, dini ve milli değerler ve rekabet ile yoğrulmuş, bilimsel, sanatsal, estetik açıdan sığ, büyük ölçüde dini kural ve referanslara dayanan bir dilin kullanıldığı yeni eğitim müfredatının çocuklarımıza/öğrencilerimize verebileceği hiçbir şey yoktur. Eğitim müfredatı, öğrencilere yaşamı bir bütün olarak kavramayı hedefleyen, çocuk ve gençlerin çok yönlü gelişimlerine hizmet edecek öğrenme yaşantılarını içeren laik ve bilimsel bir içerikte olmak zorundadır." 
 
Açıklama alkışlarla son buldu.