X'te ‘Kürt sorununu çözmenin anahtarı’ programı yapılacak

  • 09:09 5 Mayıs 2024
  • Güncel
 
Melek Avcı
 
ANKARA - X platformunda uluslararası isimlerin katılımıyla “Abdullah Öcalan'ın Özgürleşmesi: Kürt sorununu çözmenin anahtarı” konulu program düzenlenerek, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürleşmesinin neden önemli olduğu anlatılacak.
 
Tecrit altında tutulan ve kendisinden 38 aydır haber alınamayan PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için çağrılar ve eylemler dünya çapında sürerken, X (twitter) platformunda FREEDOM FOR ÖCALAN WORLD (@vigil4Ocalan) hesabı 9 Mayıs’ta bir sohbet odası programı düzenleyecek.
 
Moderatörlüğünü akademisyen ve aktivist Sarah Glynn ve Güney Afrika'daki Kürt İnsan Hakları Eylem Grubu Sekreteri (KHRG) Fazela Mahomed’in yapacağı program Türkiye saati ile 18.00, Avrupa saati ile 19.00’da başlayacak.
 
‘Devrimlerin liderleri kolektif arzuyu yansıtır’
 
Uluslararası alandan 5 farklı ismin konuşmacı olarak katılacağı programda Abdullah Öcalan’ın özgürleşmesinin önemi üzerinde durularak farklı başlıklarda aktarımlar yapılacak. İlk isim, COSATU Western Cape İl Sekreteri Malvern de Bruyn, “Devrimlerin Liderleri Kolektif Arzuyu Yansıtır” konu başlığıyla; Batı'da pek çok kişi Kürtlerin Öcalan'ın özgürlüğünü neden barış için bir koşul olarak gördüklerini soruyor. Bu bağlamda Malvern de Bryun, Güney Afrika özgürlük mücadelesinin koşulunun Mandela'nın serbest bırakılmasına nasıl bağlandığını anlatacak.
 
‘Kadın devrimi toplumsal devrimi nasıl belirliyor’
 
Sanatçı ve yönetmen Marwa Alsoinis, “Yeni Bir Başarı: Kadın Devrimi Toplumsal Devrimi Nasıl Belirliyor” konusunu ele alarak Kürt kadın özgürlük mücadelesinin toplumu baskıcı ataerkil ideolojilerden nasıl demokratikleştirdiğini ve özgürleştirdiğini ve bunun Ortadoğu için önemini anlatacak.
 
İmralı Cezaevi Adası
 
Propaganda Araştırmacısı olan Jonas Staal ise “İmralı Cezaevi Adası: Düşünceler ve Fikirler Nasıl Kriminalize Ediliyor” başlığı adı altında Öcalan'ın demokratik konfederalizm felsefi alternatifini; yükselen milliyetçilik, dindarlık ve kadın düşmanlığı ile karşılaştırarak ele alıp aktarım yapacak.
 
‘Uluslararası hukukun üstündeki siyasi güç çıkarları’
 
Akademisyen ve sendikacı Dr. Deepa Driver da tecride dair uluslararası sessizliği tartışacağı, “Uluslararası Hukukun Üstündeki Siyasi Güç Çıkarları” konu başlığıyla,  Julian Assange ve Öcalan'ın hukuki davaları arasında bir karşılaştırma yapacak. Hepsinden önemlisi, hukukun siyasi çıkarlar tarafından nasıl çarpıtıldığını ve manipüle edildiğini sunumunda dile getirecek.
 
‘Uluslararası bir tutsak’
 
Son konuşmacılardan Uluslararası İnsan Hakları Avukatı Michaela Arricale ise, “Uluslararası Bir Tutsak Olarak Öcalan” başlığı adı altında binlerce başvuruya rağmen harekete geçmeyen uluslararası kurumların rolü üzerinden, Avrupa Konseyi, CPT ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Öcalan davasındaki pozisyonunu sunacak.