Kuzey Makedonya’da bir ilk

  • 15:57 9 Mayıs 2024
  • Dünya
 
HABER MERKEZİ - Kuzey Makedonya’da yapılan cumhurbaşkanı seçiminde Gordana Siljanovska Davkova, oyların yüzde 64.8’ini alarak ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı seçildi.
 
Kuzey Makedonya’da dün düzenlenen cumhurbaşkanı seçiminin 2’nci turu ve genel seçimde oyların yüzde 90’ından fazlası sayıldı. Cumhurbaşkanı seçiminde toplam 1 milyon 814 bin 317, genel seçimde ise 1 milyon 815 bin 350 kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, cumhurbaşkanı seçiminde katılım yüzde 47, genel seçimde katılım ise yüzde 54 olarak gerçekleşti.
 
Gordana Siljanovska Davkova önde
 
İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliği (VMRO-DPMNE) öncülüğündeki ittifakın desteklediği Gordana Siljanovska Davkova cumhurbaşkanlığı yarışını yüzde 65.03 oy oranı ile önde götürüyor. Makedonya Sosyal Demokratlar Birliğinin (SDSM) öncülüğündeki ittifakın desteklediği mevcut Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski ise oyların yüzde 29.30’unu aldı.
 
‘Makedonya halkı kazandı’
 
VMRO-DPMNE lideri Hristijan Mickoski, başkent Üsküp'te parti binasında basın toplantısı düzenledi. Bu sonucun tarihi bir zafer olduğunu belirten Hristijan Mickoski, "Başardık. Makedonya kazandı. Halkın tarihi zaferi" dedi. Değerlere ve umuda dayalı bir geleceğe sahip yeni sayfa açtıklarını belirten Hristijan Mickoski, tüm vatandaşlara teşekkür etti. Basın toplantısının ardından VMRO-DPMNE taraftarları parti binası önünde ve başkentteki Makedonya meydanında seçim zaferini kutladı.
 
İlk kadın cumhurbaşkanı olması bekleniyor
 
Ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olması beklenen Gordana Siljanovska Davkova, 1953 yılında Ohri şehrinde doğdu. Bir dönem devlet üniversitesinin hukuk fakültesinde anayasa hukuku ve siyasi sistem dersleri veren Gordana Siljanovska Davkova, 1992-1994'te Meclis Anayasa Komisyonu üyeliği ve devlet bakanlığı yaptı. Gordana Siljanovska Davkova, BM Seçim Uzmanı, Avrupa Konseyi Yerel Yönetim Uzmanlar Grubu Başkan Yardımcısı ve Venedik Komisyonu Üyesi görevlerinde bulundu.
 
Ülkede 2019 yılında gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçiminde de aday olan Gordana Siljanovska Davkova, ikinci turda seçimi kaybetmişti. Siljanovska Davkova 2020’den beri Kuzey Makedonya Meclisinde milletvekili olarak görev yapıyordu.