Amed’de Engelsiz Bileşenler Federasyon’undan açıklama

  • 18:15 10 Mayıs 2024
  • Güncel
AMED - Engelsiz Bileşenler Federasyonu öncülüğünde yapılan basın açıklamasının ardından kitle Amed Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti. Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak, “Söz verdiğimiz gibi sözümüzü tutacağız” ifadelerine yer verdi. 
 
Amed'te Engelsiz Bileşenler Federasyonu üyeleri öncülüğünde 10-16 Engelli haftası taleplerini sıralamak için Dağkapı Meydanı'nda basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed İl Eşbaşkanları, Emekli Meclisleri Sendikası katıldı. 
 
‘Tahammülümüz bitmiştir’
 
Kitle adına metnini okuyan Engelsiz Bileşenler Federasyonuna bağlı Renkli Dünyalar Kadınları Geliştirme, İşaret Dili Tercümanı ve Danışmanlığı Derneği Başkanı Bilge Kubanç, ekonomik kriz, yoksulluk ve işsizlik gibi nedenlerle milyonlarca engellinin zorlu bir dönemden geçtiğini belirtti. Bilge, engellilere yönelik hakların ve kamu hizmetlerinin sağlanması konusunda gereken adımların henüz atılmadığını söyleyerek, "Bizler, lütuf veya yardım değil anayasal ve yasal haklarımızın tanınmasını, BM Engelli hakları sözleşmesi kapsamında düzenlenen haklarımızın eksiksiz uygulanmasını talep ediyoruz. Toplumsal kalıp yargılar, önyargılar, gelenek ve alışkanlıklar en büyük engel olarak bizleri sınırlandırıyor. Erişilebilirlik mevzuatı artık geciktirilmeden, eksiksiz bir şekilde uygulanmalıdır. Erişilebilirlik temel bir haktır. Bu konuda tahammülümüz bitmiştir. Kamu kurumları, engellilerin haklarını ihmal etmektedir ve resmi engelli verileri tutarsızdır. Her mahalledeki engelli sayısının istatistiksel olarak belirlenmesi ve buna göre desteklerin sağlanması gerekmektedir" dedi.
 
‘Yasadışı olan bu durum ortadan kaldırılmalıdır’
 
Engellilerin eğitim, sağlık, ulaşım ve istihdam haklarından yetersiz bir şekilde yararlandığını kaydeden Bilge, "Engellilik, bedensel engellerden ziyade çevresel engellerle mücadele edilmediği sürece aşılabilir değildir. Bu nedenle, zihniyet değişikliği ve çevresel düzenlemeler yapılmalıdır. Yoksul engellilerin sosyal ve ekonomik desteklenmesi, belediyelerin ve diğer kamu kurumlarının öncelikli görevi olmalıdır. Engelli istihdam kotalarının doldurulması ve tüm kamu kurumlarındaki engelli istihdam kotaları yasanın gereği olarak doldurulmalıdır. Açıkça yasa dışı olan bu durumun ortadan kalkması için 2024 yılında en az 20 bin engelli kamuda mezuniyetlerine uygun kadrolarda istihdam edilmelidir" sözlerine yer verdi. 
 
‘Sözümüzü tutacağız’
 
Açıklamadan sonra kitle çiçekler eşliğinde Amed Büyükşehir Belediye’sine yürüyüş gerçekleştirdi. Kitleyi belediye önünde büyükşehir belediye eşbaşkanları ve ilçe belediye eşbaşkanları karşıladı. Karşılamanın ardında Büyükşehir Belediye Eşbaşkan’ı Serra Bucak kısa bir konuşma yaptı. Serra, “Sorunlarınız başta yerel yönetimler ve  yerel hizmetler olmak üzere aslında ülkenin tamamının gündeminde yer teşkil etmesi gereken bir gerçektir. Elbette uzun yıllardır aslında bu alanda engelli şube müdürlükleri ve birimleri ile mücadele veren uygulamalar yürüten çözüm önerileri geliştiren bir yerel yönetimler anlayışımız var. Her ne kadar 8 yıl boyunca o anlayış sekteye uğramış olsa da bu anlamıyla yeniden önümüzdeki 5 yılda sizlerle beraber inşa ederek önümüzdeki 6 ay içerisinde yapacağımız stratejik plan başta olmak üzere iyi çalışması boyunca da tüm aday arkadaşlarımızla söz verdiğimiz gibi sözümüzü tutacağız” dedi. 
 
Açıklama yürüyüş ve ziyaret ile sona erdi.