Kadınlar alanlarda: Bir kadın daha eksilmemek için sokaklarda olacağız

  • 19:03 5 Ekim 2024
  • Güncel
WAN - Wan'da, İstanbul'da katledilen İkbal Uzuner ve Ayşegül Halil için  açıklama yapan kadınlar,  iktidara seslenerek, “Tüm inancımızla tüm cesaretimiz ve umudumuzla buradan sesleniyoruz. Bir kadın daha eksilmemek için sokaklarda olacağız. Hesap soracağız. Katledenden, koruyandan ve aklayandan hesap soracağız” dedi.
 
Wan’da Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) kadın meclisi ve Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde Sanat Sokağında dün İstanbul’un Fatih ilçesinde Edirnekapı surlarında Semih Çelik (19) isimli erkeğin katlettiği İkbal Uzuner’i(19) ve Ayşenur Halil (19) için basın açıklaması ve ardından yürüyüş gerçekleştirdi. Açıklamaya DEM Parti il ve ilçe yönetimleri, DBP il ve ilçe yönetimleri, Wan kadın platformu, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma Derneği (MEBYA-DER), DEM Parti Gençlik Meclisi, DEM Parti Wan milletvekillerinden Mahmut Dindar ve Zülküf Uçar’ın yanı sıra çok sayıda kişi katılırken, yoldan geçen kadınlar da yürüyüşe katıldı. 
 
Açıklamada “Em ê qirkirina jinan rawestînin û jîyana nû ava bikin” pankartı açılırken, sık sık “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Jin jîyan azadî”, “Erkek vuruyor devlet koruyor” sloganları atıldı. Açıklama metnini TJA aktivisti Gülistan Akdağ okudu.
 
‘Yarım saat arayla iki kadın katledildi’
 
“Kadınlara şiddete karşı sıfır tolerans” açıklamalarıyla yıllardır ülkeyi kadınlar için güvensiz hale getiren iktidarın bir suçu ile daha karşı karşıya olduklarını vurgulayan Gülistan, ”Her yeni güne kadın katliamları uyanıyoruz.4 Ekim günü İstanbul da uyuşturucu bağımlısı fail Semih çelik, İkbal Uzuner ve Ayşegül Halil’i vahşice katletmiştir. İstanbul’un ortasında yarım saat arayla iki kadın katledilmiştir. Katledilen kadınların bedenlerine işkence yapan zihniyetin örgütlenmiş cesaretlendirilmiş olduğunu biliyoruz. Kamuoyunda "yeterince ilgi çekmişse" sosyal medyada tepkiler yükseldikçe sorumluluk hatırlayan kolluk ve yargı bu cesaretlendirmenin sorumlusudur” dedi.
 
‘Erkek egemen sisteme itirazımız var’
 
Devlet politikalarının failleri açıkça cesaretlendirdiğini ve şiddete teşvik ettiğini belirten Gülistan, “Kadın cinayetleri politiktir diyerek yıllardır sokaklarda sorumlulukların yerine getirilmesi için mücadele ediyoruz. Günde en az üç kadının öldürüldüğü, bir o kadar şüpheli ölüm ve yeterince soruşturulmayan intiharla kadınların yaşamdan koparıldığı bu şiddetin adı kadın kırımıdır. Kadınlar kadın oldukları için katlediliyor. Şiddet görüyor ve intihara sürükleniyor. Üstelik bunu evde iş yerinde sokakta yurtta cezaevlerinde yaşamın her yerinde yaşıyorlar. Devlet, yargı, kolluk, koca, baba, patron fark etmeksizin erkek aklının kendini var ettiği herkesten şiddet görmektedirler. Kadınlara yönelik işkenceye varan özel savaş uygulamalarıyla, yoksullaştırma politikalarıyla, erkek yargı mekanizmasıyla, hukuksuz uygulamalarıyla şiddeti yeniden üreten bu erkek egemen sisteme itirazımız var. İktidar failleri koruyor ve cezasızlık politikalarıyla ödüllendirmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı. 
 
‘Sizler, şiddetin tarafısınız bizler, şiddetin karşısındayız’
 
Gülistan, “Bizleri hapsetmek istediğiniz yaşamları yaşamayı reddediyoruz” diyerek,  sokakların güvensiz gösterilerek ve failleri serbest bırakarak iktidarın kadınları eve hapsettiğine dikkat çekti. Gülistan, “Bizler yaşam alanlarımızı güvenli hale getirmek için buradayız. Korkarak sinerek sizlere boyun eğmeyeceğiz. Kadına yönelik şiddete ‘dur’ diyen kadınları tutukluyor yargılıyorsunuz. Bugün zindanlarda binlerce kadın mücadelesi veren yol arkadaşımız var. Kadınları katleden uyuşturucu satan kadınları fuhuşa sürükleyenler sokaklardayken devlet kadınların katledilmesini izliyor, ‘kadınlar katledilmesin’ diyenleri yargılıyor. Sizler failleri cesaretlendirenlersiniz bizler kadınlara mücadelesiyle umut olanlar. Sizler, şiddetin tarafısınız bizler, şiddetin karşısındayız. Sizler korkanlarsınız. Bizler cesur olanlar. Tüm inancımızla tüm cesaretimiz ve umudumuzla buradan sesleniyoruz. Bir kadın daha eksilmemek için sokaklarda olacağız. Hesap soracağız. Katledenden,koruyandan ve aklayandan hesap soracağız” diye belirti. 
 
‘Özgür bir yaşam kurana dek mücadelemizi büyüteceğiz’
 
Gülistan, son olarak şunları söyledi: “Biliyoruz; sokaklarında katledilmediğimiz yurtlarında istismar edilmediğiniz, iş yerlerinde ve ailelerinde sömürülmediğimiz; eşit, özgür, şiddetsiz ve sömürüsüz bir yaşamı yaratabileceğimizi biliyoruz. Her birimiz için özgür bir yaşam kurana dek mücadelemizi büyüteceğiz”
 
Açıklamanın ardından yürüyüşe geçen kadınlar Sanat Sokağından DEM Parti İpekyolu ilçe binasına kadar “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Jin jîyan azadî”, “Erkek vuruyor devlet koruyor” sloganları, zılgıt ve ıslıklarla yürüdüler