24 Mart 2022: Tutsak yakınları Adalet Nöbeti başlattı

  • 09:04 24 Mart 2024
  • Tarihte Bugün
 
Tutsak yakınları Kurdistan ve Türkiye’deki cezaevlerinde tutulan "Hasta ve infazları yakılan tutsakların serbest bırakılması ve cezaevinde artan hak ihlallerinin son bulması" talebiyle İstanbul’da Adalet Nöbeti başlattı. Amed ve Wan’ın ardından tutsak yakınları İstanbul’da da adliye önünde nöbet tutmaya başladı.
 
Tarihte bugün yaşanan kimi olaylar şöyle:
 
1826: Kadınların oy hakkı aktivisti Matilda Joslyn Gage ABD’nin New York kentinde doğdu. Aynı zamanda Kızılderili hakları aktivisti, kölelik karşıtı, yazar olan Matilda, eserlerinde kadını odağına alarak, “yazılmamış tarihi yazmayı” kendine sorumluluk bildi. Kadınların oy hakkı mücadelesinde radikal ve öncü duruşuyla adını tarihe not düşüren Matilda, 18 Mart 1898’de yaşamını yitirene dek çabasını sürdürdü.
 
1884: Japon kimyager Chika Kuroda, 1884’te Saga eyaletinde dünyaya geldi. Saga Normal Okulu Kadın Bölümü'ne giren Chika, 1901'de mezun oldu ve ardından bir yıl öğretmen olarak çalıştı. 1902'de Rika Kadın Lisesi Fen Bilimleri Bölümü'ne girdi, 1907'de ise Kenkyuka Kadın Lisesi'nde yüksek lisans programına kaydolmadan önce bir yıl boyunca Fukui Normal Okulu'nda öğretmenlik yaptı. Kursu 1909'da bitirdi. Tokyo Kadın Lisesi'nde yardımcı doçent oldu. 1913'te Tohoku İmparatorluk Üniversitesi’ne ilk giren kadınlardan olan Chika, Fen Fakültesi Kimya Bölümü'ne kabul edildi. Chika’nın organik kimyaya , özellikle de doğal pigmentlere olan ilgisine ilham veren Prof. Riko Majima onun hocalığını yaptı. Chika, 1916'da Lisans Diplomasını tamamlayarak Japonya'da bunu yapan ilk kadın oldu. Chika, 8 Kasım 1968’de kalp rahatsızlığı nedeniyle yaşamını yitirdi.
 
1912: Afro-Amerikan kadın hakları aktivisti Dorothy Irene Height 1912’de bugün doğdu. Kadınların ve Afro-Amerikalıların eşitlik mücadelesinin öncülerinden olan Dorothy, Ulusal Siyahi Kadınlar Konseyi’nin 40 yıl başkanlığını yaptı. Rahatsızlığı nedeniyle 25 Mart 2010’da hastaneye yatırılan Dorothy, 20 Nisan 2010’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
 
1921: İlk uluslararası kadın spor  etkinliği olan Kadın Olimpiyatları başladı. 24-31 Mart 1921 tarihleri arasında gerçekleştirilen olimpiyatları kadın sporcu Alice Miliat tarafından düzenlendi.  
 
2020: Uzun zamandır ilik kanseri tedavisi gören Kürt kadın siyasetçi Nezahat Ülker yaşamını yitirdi. Nezahat için başsağlığı mesajı yayınlayan Rosa Kadın Derneği, “Kürt kadın mücadelesinin değerli emekçilerinden sevgili Nezahat Ülker’i kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Kendisini, emeklerini, kadın özgürlük mücadelesine katkılarını saygı ve minnetle anıyoruz. Ailesine sabır diliyoruz, hepimizin başı sağolsun” dedi.