17 Nisan 1995: Emine Ocak ve Birsen Gülünay tutuklandı

  • 09:03 17 Nisan 2024
  • Tarihte Bugün
 
Kayıp yakınları Emine Ocak ve Birsen Gülünay, “Mahkeme Heyeti’ne bağırmak” iddiasıyla 17 Nisan 1995 günü 1 ay hapis cezası alarak Ankara Merkez Cezaevi’ne konuldu.
 
Tarihte bugün yaşanan kimi gelişmeler şöyle:
 
2004: Makedon  komünist direnişçi,  partizan ve Yugoslavya'nın en genç ulusal kahramanı  Fana Koçovska Zvetkovik yaşamını yitirdi. Nisan 1941’de Naziler’in ’Yugoslavyayı  işgalinden  sonra, Yugoslavya Komünist Gençlik Birliği'nin aktif bir üyesi olarak çalıştı. Fana o dönem "yasadışı" olarak anılan Nazi işgali karşıtı tüm faaliyetlerin içindeydi. Kısa bir süre sonra, daha on beşine  bile gelmeden, partizan birimi Jane Sandanski’ye girdi. 
 
İşbirlikçi Bulgar makamlarınca korunan sığınaklara saldırılar düzenledi. Yaralandı ama pasif görev önerilerini reddetti ve tugayında savaşmaya devam etti. II. Dünya Savaşı'ndan sonra, yüksek mevkilerde sosyal ve kamusal işlevlerde bulundu. 
 
2007: Avrupa’da kadınların seçilme hakkı kazandığı ilk ülke olan Finlandiya’da yirmi bakanlıktan on ikisine kadın vekil atandı. Hükümette kadın oranı yüzde 60. Bu, dünyadaki hükümetlerde en yüksek kadın oranı oldu.
 
2012: 12 Eylül öncesi İlerici Kadınlar Derneği’nin Şişli Şube Başkanı, 1988’de Kadın Kültür Evi kurucularından Saadet Arıkan Özkal 68 yaşında yaşamını yitirdi. İ.T.Ü.’nün inşaat mühendisliği sınıfında tek kadın öğrenciydi. Türkiye’nin sayılı kalıp mühendislerindendi. Edebiyat, inceleme, antropoloji, işletme, tıp ve fizik alanlarında on yedisi Almancadan, on biri İngilizceden yirmi sekiz kitap çevirdi. 1980’li yılların bütün feminist kampanyalarında yer aldı. 2 Kasım 1990’da aileyi güçlendirip kadınları güçsüzleştiren yasaları ve uygulamaları protesto etmek için boşanma eylemi yapan kadınlardan biriydi. Hakimlerin çoğu davaları reddetti. Saadet boşanabilen iki kadından biri oldu. Literatür Yayınları'nın, Remzi Yayınevi'nin, Optimist'in editörüydü. İstanbul kültür başkenti etkinliğinde 'Saklı Bahçeler, Bir Şişli Esintisi'ni yazdı. "Saadet Türkiye feminizminin çok etkili kampanyalarının içinde yer aldı. 
  
2019: Avustralya Alevi Federasyonu başkanlığına Suzan Saka seçildi. Suzan, Avrupa ve Türkiye’de faaliyet gösteren alevi federasyonları arasındaki tek kadın başkan.
 
2019: Muğla Üniversitesi'nin 2006 yılında Kenan Evren'i konuk etmesini protesto ettiği için uyarı cezası alan Dilek Hattatoğlu'nun kararı taşıdığı AİHM, verilen disiplin cezasının düşünce ve ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna karar vererek Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum etti.