2 Mayıs 2007: ‘Darbelere karşıyız’ diyen kadınlar alanlarda

  • 09:04 2 Mayıs 2024
  • Tarihte Bugün
 
“Darbelere ve muhtıralara karşıyız” diyen kadınlar, 2 Mayıs 2007'de Taksim’de alanlara çıktı. “Darbelere ve Muhtıralara Karşıyız” diyen kadınlar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) internet yoluyla yaptığı açıklamaya karşı eylem yaptı. TSK adına Genelkurmay Başkanlığı’nın Cumhurbaşkanlığı seçimi dolayısıyla, 27 Nisan 2007 tarihinde gece saat 23.20'de yaptığı açıklama, geniş çevrelerce muhtıra olarak tanımlandı. Açıklama, internet aracılığıyla verildiği için de "e-muhtıra" olarak adlandırıldı. İstanbul Taksim’de “Ne mutlu darbe ve muhtıraya dur diyen kadınlara” pankartıyla protesto eylemi yapan kadınlar,  “Örtünen kadınları kamusal alandan dışlayan yasakçılığa da kadınları örtünmek zorunda bırakan dini yaptırımlara karşı da mücadeleye devam ediyoruz” dedi. 
 
Tarihte öne çıkan diğer önemli olaylar şöyle:
 
1952: Bulgaristanlı eğitimci, çevirmen, gazeteci ve kadın hakları aktivisti Kina Konova yaşamını yitirdi. Kina Konova, kadınların eğitimi ve eğitimci kadınların hakları konusunda yoğun çalışmalarda bulundu. 27 yerel kadın örgütünden oluşan Bulgar Kadınlar Birliği'nin kurucularından biriydi. Genç kadınların yükseköğrenime katılımını engelleyen yasal ve kültürel engellere karşı mücadele etti. Ülke çapında toplantı ve konferanslarla Bulgaristanlı kadınları siyasal mücadeleye katılmaya çağırdı. Bu mücadelede dinamo rolü üstlenen Zhenskiglas (Kadın Sesi) gazetesinde yazdı.
 
1970: Jokey Diane Crump, 146 yıllık ünlü Amerika Kentucky Derbisi’nde yarışan ilk kadın oldu. Erkek jokeylerin kadınların soyunma odasını taşa tuttukları yıllarda Diane, yarışa başlayacağı kulvara kadar polis refakatinde geldi. "Mutfağa geri dön ve akşam yemeği pişir" sesleri arasında atına bindi. Porto Riko yarışında arkasındaki erkek jokeyin eyerine tutunmuş bir şekilde yarıştığını fark edince onu elindeki çubukla vurarak uzaklaştırdı. Amerika Birleşik Devletleri'nin Connecticut eyaletinde bağlı bir kıyı şehri olan Milford’da 1948’de doğan Diane, emekliye ayrılmış olsa da hala atlarla ilgilendiği bir işle meşgul.
  
2003: Nijerya’nın Amina Lawal’ın 3 Temmuz’da “taşlanarak öldürüleceğini” açıklamasının ardından,  Uluslararası Af Örgütü Amina’nın kurtulması için kampanya başlattı. Amina, 22 Mart 2002'de, boşanma süreci sırasında çocuk doğurduğu için ölüm cezasına çarptırıldı. Çocuğunun babası olduğunu söylediği kişinin bu iddiayı yalanlaması sonucu çıkarıldığı ve avukatının bulunmadığı ilk duruşmada delil yetersizliğine rağmen recm kararı verildi. Amina için kampanya başlatan Uluslararası Af Örgütü, kampanyaya dünya çapında katılma çağrısı yaptı. Ardından Amina’nın avukatları temyiz başvurusu yaptı. İlk başvurunun reddi ardından Katsina Eyaleti Şeriat Mahkemesi'ne başvuru yapıldı. Başvurunun ardından recm kararı bozuldu, Amina beraat etti.
 
2006: Danıştay’a ikinci kez kadın başkan seçildi. Yeni başkan Sumru Çörtoğlu’nun görev süresi iki yıldı. 1868 yılında kurulan Danıştay'ın ilk kadın başkanı Füruzan İkincioğulları 1994-1998 tarihleri arasında bu görevi yürütmüştü.
 
2012: İstanbul’da Feministival için bir araya gelen kadınlar açıklama yaptı. Kadınlar bu festivali,  “Birbiriyle iç içe geçmiş bütün iktidar mekanizmalarını; ataerkilliği, cinsiyetçiliği, militarizmi, kapitalizmi, heteroseksizmi, ırkçılık ve milliyetçiliği, insanın doğa üzerindeki egemenliğini ve diğer tüm toplumsal iktidar ilişkilerini eleştirmek için” düzenlediklerini söyledi. 2010 yılında başlayan Feministival, bağımsız bir grup gönüllü kadın hazırlıyor.
 
2016: Amerikalı iş kadını, siyasi eylemci ve Kara Panter Partisi üyesi Afeni Shakur Davis yaşamını yitirdi. 19 yaşındayken Malcolm X ile tanıştı. Adını Arapça “insan sevgisi” anlamına gelen “Afeni” olarak değiştirdi. 1960'lı yıllarda hapis yattı. Yüzü aşkın davasında kendi avukatlığını yaptı.
 
2019: Kuzey ve Doğu Suriye Reqa Kadın Yönetimi “Kadın özgürlüğü demokrasinin temeli ve değişimin ruhudur” şiarıyla 1’inci Kongre’sini gerçekleştirdi. Reqa kent merkezindeki Tac salonunda gerçekleşen kongreye kent ve çevre köylerde yaşayan çok sayıda kadın geleneksel kıyafetleriyle katıldı. Kongre salonu “Genç kadınlar toplumun öncüsüdür”, “Toplum kadın öncülüğüyle gelişiyor”, “Kadın toplum özgürlüğünün garantörüdür” yazılı pankartlar ve yaşamını yitiren YPJ’lilerin fotoğraflarıyla donatıldı. Önemli kararların alındığı Kongre’de, 7 kişilik yönetim belirlendi.