Madenden depreme medyanın ‘ak’ gerçekliği…

  • 09:05 18 Şubat 2024
  • Medya Kritik
 
Marta Sömek
 
İSTANBUL - 9 işçi ve 400 bin kamyonluk toprak altında kaldığı belirtilen madende kapasite artışına onay veren Murat Kurum’un, İstanbul depremine karşı yaratacağı önlemler, havuz medyanın habercilik “gerçek”liğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
 
Erzîngan’ın Licik (İliç) ilçesinde Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin 2010 yılı Aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat günü toprak kayması meydana geldi. Sürekli kapasitesi arttırılan madende, yetkililerin belirlemelerine göre 9 işçi toprak altında kaldı, meydana gelen göçükle ilgili 9 kişi de gözaltına alındı.
 
Çevre izin ve lisans belgesi iptal edildi
 
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, daha önce birçok kurum ve kuruluşun, özellikle siyanür sızıntısı nedeniyle kapatılması yönünde başvurularda bulunduğu maden ocağının çevre izin ve lisans belgesini iptal etti. Siyanürlü liç yığının çökmesi sonrası verilen kararda, yığın liç sahasında bulunan malzemenin Sabırlı deresi ve ocak sahasına doğru akmasından ötürü lisans şartlarının ortadan kalkmasına neden olduğu tespit edildiğinden, maden ocağının çevre izin ve lisans belgesinin iptal edildiği belirtildi.
 
Murat Kurum gerçeği…
 
Kısa sürede ülke gündemine oturan olaya karşı dijital medyada hızla tepki yağdı. İktidar yanlısı siyasetçilerin medyada yayınladığı tepkiler manşetlerde haber değeri taşırken, olayın perde arkasında yatan gerçek ise kuşkusuz görmezden gelindi. Bilindiği gibi Çöpler Altın Madeni medyada sık sık kapasite artışlarıyla da gündeme gelmişti. Ve o gerçek de, geçtiğimiz yıl madende kapasite artışına gidildiği, bunun onayının da AKP İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum’un Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu dönemde verilmesiydi. AKP’nin İBB Başkanlığı’na aday gösterilen Murat Kurum’un görev dönemi olan 31 Aralık 2019 tarihinde, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2. Kapasite Artışı onay süreci başlatılmıştı.
 
‘Ak’ medya iş başında!
 
Her şey bu kadar gerçekken Murat Kurum’un dijital medyada yaptığı, “Erzincan’da toprak kayması sonucu maden ocağında meydana gelen göçükte hiçbir madencimizin zarar görmemesini temenni ediyorum. Dualarımız madencilerimizle” paylaşımı sonrası havuz medya elbette ki “ak”layıcı haberlerini sürdürmeye devam etti. Hızla harekete geçen havuz medya bir yandan göçük altında kalan 9 işçinin ailelerinin isyanını görmedi, diğer yandan da “Bakan Yerlikaya'dan Erzincan'daki maden ocağı çalışanlarının ailelerine ziyaret” haberleriyle manşetler sıraladı. Yine ailelerin yaşadığı acı üzerinden, “Madenci ailelerinin acı bekleyişi. Nolur kurtarın nolur” manşetleri ile ajitasyon ve istismar da birbirini takip etti.
 
Madenden deprem ‘gerçek’liğine…
 
Bunlarla da yetinmeyen havuz medya, iktidar yanlısı yayın organları ile televizyon kanallarında Murat Kurum’un olası bir İstanbul depremine dair yayınladığı, “İstanbulluların Güven İçinde Evlerinde Oturabilmeleri İçin #SevenNeYapmaz” başlıklı reklam görüntüsünü günlerdir aralıksız olarak yayınlıyor. 9 işçi ve 400 bin kamyonluk toprağın altında kaldığı belirtilen madende kapasite artışına onay veren Murat Kurum’un, İstanbul depremine karşı alacağı önlemler de havuz medyanın habercilik “gerçek”liğini bir kez daha gözler önüne seriyor.