Gençler enstrümanları anadillerinde tanıyor

  • 09:04 7 Eylül 2024
  • Kültür Sanat
 
Gülistan Gülmüş
 
ŞIRNEX – Eyşe Şan Dil, Kültür ve Sanat Merkezi’ne gelerek enstrüman eğitimi alan gençler dil, kültür ve sanatlarını yaşatmaları gerektiğini belirtiyor. Gençler, Kurdistan’daki diğer bütün gençlere de kurumlarına gelerek sahip çıkma çağrısında bulundu.
 
Kurdistan’da özel savaş ve asimilasyon politikaları ile Kürt dili ve kültürü hedef alınırken, son 10 yılda bu yönlü saldırılar daha da yoğunlaştı. Özellikle 2016 yılı itibariyle gerçekleştirilen kayyım atamaları sonucu kültür sanat kurumlarının kapatılması, asimilasyon uygulamalarını derinleştirdi. Diğer yandan kayyım atamaları nedeniyle birçok proje de yarım kaldı. Bu yarım kalan projelerden biri de Şirnex’in Silopiya ilçesinde açılan Eyşe Şan Dil, Kültür ve Sanat Merkezi  oldu. 21 Şubat Dünya Anadili Günü’nde açılan kültür merkezine gelen çocuklar ve gençler Kürtçe verilen eğitimlerde resim ve müzik alanında kendini geliştiriyor.
 
Eyşe Şan Dil, Kültür ve Sanat Merkezi’ne gelerek enstrüman çalmayı öğrenen  öğrenciler JINNEWS’e konuştu.
 
Hayali bağlama çalmak
 
İlk olarak mikrofonu uzattığımız öğrencilerden Remziye Yiğit,  çocuk yaşlarından itibaren hayali olan bağlama çalmayı öğrenmek için kuruma geldiğini söyledi. Remziye, “Kürt dili üzerine kendimi geliştirmeyi çok istiyorum. Dilimin tanınmasını istiyorum. O yüzden de Eyşe Şan Kültür ve Sanat Merkezi’ne geldim. Halkımızın da buraya gelmesini istiyorum. Buraya gelsinler ki tarihlerini, dillerini bilsinler, Kürt müziğini ileriye taşıyalım. Ben burada bağlama çalıyorum, önceden de erbane çalıyordum. Erbaneyi evde çalmayı öğrendim. Biraz daha  gitar çalmayı öğrendim.  Şu anda bağlama üzerine yoğunlaştım. Kendimi bu alanda daha da geliştirmek istiyorum” ifadelerinde bulundu.
 
Anadilde eğitimi tercih ediyorlar
 
Remziye, Eyşe Şan Kültür Merkezi’ne gelmesinin sebebini ise şu sözlerle özetledi: “Başka yerlerde de gitar, bağlama öğrenebileceğim kurslar var ama eğer kendi dilimde alanlar varsa orada öğrenmeyi tercih ederim. Türkçe olan yerlerde öğrenmeme gerek yok. Şu ana kadar dilimiz hep yasaklandı. Dilimizin ön plana çıkmasını istiyorum. Buradan da gençlere çağrım, dilimize sahip çıkalım. Gençler Eyşe Şan Kültür Merkezi’ne gelsinler. Sadece buraya değil, Botan’da, Şirnex’te, Silopiya’da olan bütün Kürtçe kurumlara gitsinler. Eskiden benim umurumda değildi ama kendimi, tarihimi ve dilimi yeni yeni tanımaya başlıyorum.”
 
‘Kimsenin dilimize ve kültürümüze etki etmesine izin vermeyelim’
 
Öğrencilerden bir diğeri Zinar Şeveş de Remziye gibi bağlama dersi almak için kültür merkezine geliyor. Zinar Kürt dilinin baskı altında olduğunu ancak kendilerini kendi dillerinde ifade edebildikleri için bu kurumu tercih ettiğini vurgulayarak, “Haftada 2 kere bağlama dersine geliyorum. Belki 2 gün benim için yetersiz ama yine de çok şey öğreniyorum. Çok aşama kaydettim.  Bugün dilimiz baskı altında ve yasaklanmış durumda. O açıdan bu kurumlar biz gençler için çok önemli. O yüzden dilimizi korumamız gerekiyor. Dilimizi nasıl koruyabiliriz? Dilimizi kurumlarımıza gelerek koruyabiliriz, ben bağlama seviyorum bağlama kursuna geliyorum. Bir başkası gitar seviyor gitar kursuna geliyor ya da burada akademik Kürtçe öğrenmeye geliyorlar. Biz gençler olarak dilimizin baskı ve yasak altında olmasına yol vermemeliyiz. Çünkü gençler geleceği belirleyen öncülerdir. Eğer gençler kendilerini korurlarsa bir sonraki nesli de kurtarabilirler. Gençlere çağrım, dilimize sahip çıkalım. Kültürümüzü üst düzeye çıkaralım. Kimsenin dilimize ve kültürümüze etki etmesine izin vermeyelim” sözlerini kullandı.
 
‘Dilimizi korumamız gerekiyor’
 
Bişeng Toka da geldiği Eyşe Şan Dil, Kültür ve Sanat Merkezi için, “Burası evim gibi” diyerek dillerini rahat bir şekilde kullandıkları bir alan olduğunun altını çizdi. Bişeng, tüm gençlere bu kurumlara sahip çıkmaları gerektiği yönünde çağrıda bulunurken, “Arkadaşlarımızla güzel vakit geçiriyoruz. Benim hep bağlama öğrenme isteğim vardı. Eyşe Şan kurumu da bize bu imkanı sundu. Bu gençler açısından çok iyi bir şey oldu. Bağlama çok farklı bir enstrüman. Çünkü çoğu kez ifade edemediklerimizi, saz çalarak gösterebiliyoruz. Bugün bağlama kursuna geliyorum, daha sonra da akademik Kürtçeyi öğrenmek için gelmek istiyorum.  Dilimiz bizim varlığımızdır, onu korumamız gerekiyor. Gençlere de buradan şu şekilde seslenmek istiyorum, dilimize sahip çıksınlar ve unutulmasına izin vermesinler” dedi.