MKG ve DFG’den Rabia Önver için açıklama

  • 22:47 20 Eylül 2024
  • Güncel
AMED – Gazeteci Rabia Önver’in evine yapılan polis baskınına tepki gösteren MKG ve DFG, Rabia’ya yönelik baskıların kabul edilemeyeceğini vurgularken, “Bu baskın, özgür basına ve gazetecilere yönelik bir saldırı olarak değerlendirilmelidir” dedi. 
 
Colemêrgîn (Hakkari) Gever (Yüksekova) ilçesinde yaşayan muhabirimiz Rabia Önver’in yaptığı fuhuş ve uyuşturucu çetesine ilişkin haberinin ardından evine düzenlenen polis baskınına, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), dijital medya hesabı X’ten yayınladıkları açıklama ile tepki gösterdi. 
 
‘Gazetecilik faaliyetlerine yönelik baskılar kabul edilemez’
 
MKG, yaptığı açıklamada Rabia’nın evine yapılan polis baskınının gazetecilere yönelik bir sindirme girişimi olduğunu belirtti. MKG, baskının özellikle Rabia’nın Colemêrg’deki fuhuş ve uyuşturucu çetelerine ilişkin haberlerinden sonra gerçekleşmesine dikkat çekti. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Bu baskın, özgür basına ve gazetecilere yönelik bir saldırı olarak değerlendirilmelidir. Gazetecilerin görevlerini yaparken maruz kaldıkları baskı, tehdit ve sansür uygulamaları, halkın haber alma hakkına yönelik doğrudan bir saldırıdır."
 
Açıklamada, kadın gazetecilerin hakikat arayışındaki mücadelesinin süreceği belirtilerek, Rabia’nın evine yapılan baskının mesleki faaliyetler üzerinde yaratılan baskıyı gözler önüne serdiğine işaret edildi. Açıklamada, Rabia’nın yanında oldukları ve gazetecilik faaliyetlerine yönelik bu tür baskıların son bulması gerektiği vurgulandı.
 
DFG: Rabia Önver gerçekleri ortaya çıkardı
 
DFG de yaptığı açıklamada, Rabia’nın gazetecilik faaliyetleri nedeniyle hedef alındığını belirtti. Açıklamada, Rabia’nın toplumsal gerçekleri ortaya çıkarma görevini yerine getirdiği ve bu nedenle hedef alındığı vurgulandı. Açıklamada, baskınların ve gözaltıların hakikati gizleyemeyeceği ifade edilerek şöyle denildi: "Rabia, Hakkari’de neredeyse herkesin bildiği ama konuşmaktan çekindiği bir gerçeği ortaya çıkarmıştır. Asıl yapılması gereken, Rabia’nın evine değil, Kürt gençlerini fuhuş ve uyuşturucuya sürükleyenlerin gözaltına alınmasıdır."
 
Gazetecilere yönelik baskıların kabul edilemez olduğunun kaydedildiği açıklamada, Rabia’nın yalnız olmadığı belirtilirken, baskılara boyun eğmeyeceklerinin mesajı verildi.