Pakistan Demir davasına çağrı

  • 09:08 17 Mart 2023
  • Hukuk
Rojda Aydın
 
MÊRDÎN – Kerboran’da katledilen Pakistan Demir davasında tarafsız ve adil bir yargılamanın yapılmadığını söyleyen dosya avukatı Leyla Kaya, 20 Mart’ta görülecek karar duruşmasına tüm kadınların katılarak sahiplenmesini istedi. 
 
Mêrdîn’in (Mardin) Kerboran (Dargeçit) ilçesinin Zenganê Mahallesi’nde Pakistan Demir 16 Eylül 2022 tarihinde Mehmet Emin Öner isimli erkek tarafından katledildi. Pakistan’ın faili, 17 Eylül 2022’de tutuklandı. Pakistan’ın katledilmesine ilişkin açılan davanın üçüncü duruşması 27 Şubat’ta Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma sonunda Pakistan’ın failine ilişkin “Kadına ve eşe karşı kasten öldürme” suçundan mütalaa verildi.
 
Rosa Kadın Derneği üyesi ve dosya avukatı Leyla Kaya, davaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 
 
‘Mahkeme yargılamanın önünü kapattı’
 
Davanın başından bu  yana mahkemenin yaklaşımının, faili koruma yönünde olduğuna işaret eden Leyla, mahkemenin bu tutumu ile faili koruduğunu, cezasızlıkla sonuçlandırma temelinde olduğunu söyledi. Mahkemenin ne ulusal ne de uluslararası yasaları dikkate almadığını kaydeden Leyla şu ifadeleri kullandı: “Bunu birçok kez dile getirdik. Mahkeme, rapor için failin ifadesine başvurmadan onu akıl hastanesine gönderdi. Ancak Elazığ Fethi Sekin Büyükşehir Hastanesi Adli Tıp Psikiyatri Servisi, failin cezai ehliyeti önünde bir engel olmadığına ilişkin rapor verdi. Failin ifadeleri öncesinde mahkeme heyeti, delilleri toplayarak dosyaya koydu. Bu delillerle de fail de ifadesini şekillendirdi. Bundan dolayı da mahkemenin adil bir yargılama yapmadığını gördük. Mahkeme, kanuna göre hareket etmedi. Buna karşı birçok kez itiraz ettik. Ancak mahkeme, hiçbir itirazımızı kabul etmedi, reddetti. Mahkeme, yargılamayı Pakistan’ın aile ve avukatlarına kapattı.”
 
AİHM kararı hatırlatması
 
Son görülen 3’üncü duruşmaya değinen Leyla, failin duruşmaya katıldığını ve ilk kez dinlendiğini söyledi. Leyla şöyle devam etti: “Mahkemede, dosya üzerinden hala kapsamlı bir araştırma yapılmadan alelacele mütalaa verildi. Mahkeme tüm taleplerimizi reddetti. Taleplerimiz dosyayı tümden değiştirecekti. Ancak mahkeme bunu kabul etmedi ve reddetti. Biz beyanlarımızda 95-96 yıllarında Amed’de katledilen bir kadını hatırlatmıştık. O dönemde de cezasızlıktan dolayı dosyanın üzeri örtülüyor ve cezasızlıkla sonuçlanıyor. Daha sonra bu dosya, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gittiğinde mahkeme ‘Bu kadın birçok kez koruma için başvuru yapmış, ancak siz bir kadını koruyamamışsınız’ demişti. Bu yüzden de yaşam hakkı ihlali  üzerinden Türkiye’yi mahkum ediyor.” 
 
‘Adil yargılama yapılmıyor’
 
İstanbul Sözleşmesi’nin “tek adam” eliyle iptal edilmesine dikkat çeken Leyla, “Bu sözleşmeden geri çekilmek bu olayların önünü açıyor. Yine AİHM ‘dünyadaki tüm kadınlar tehlike altında’ diyor. Pakistan’ın dosyasına baktığımızda o da birçok kez yargıya başvurmuş.  Pakistan’ın Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dosyaları var. Tedbir ve uzaklaştırma kararları var. Pakistan birçok kez çaresizlikten gidip sığınma evinde kalmış. Eğer yaşam hakkını koruma sorumluluğu olan devletin bir kadını koruyamaması ve vahşi bir şekilde katlediliyorsa kadınlar için adil bir yargılamanın yapılması gerekiyor. Ancak dosyanın başından sonuna kadar usulsüz ve kanunsuz hareket edildi. Yargının bu tutumundan dolayı biz de onları reddettik. Tarafsız ve adil bir yargılama yapılmadığı için mahkemeyi reddettik. Ancak mahkeme bizim ret talebimizi kabul etmedi. Ret ve araştırma talebimiz sonucu dosyanın Mardin Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini istedik. Bunun üzerine araştırma yapılıp ardından karar verilecek. Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’ne baktığımızda hiç usul bilmiyorlar ya da yerine getirmiyorlar. Midyat Ağır Ceza Mahkemesi adil bir yargılama yapmadığı için dosyadan geri çekilmesi gerekir. Kararı bekliyoruz” şeklinde konuştu. 
 
Davayı sahiplenme çağrısı
 
Kararın 20 Mart’ta verileceğini söyleyen Leyla şöyle konuştu: “Eğer Mardin Ağır Ceza Mahkemesi  talebimize olumsuz cevap verirse o zaman karar duruşması görülecek. Tüm kadın kurumları ve baro Pakistan Demir dosyasına sahip çıkmalı. Ceza dosyalarında öncelikle failin ifadesinin alınması gerekir. İfadeler alınırsa usulsüzlük yapılmaz. Bu dosyada her şey yapıldı daha sonra failin ifadesi alındı. Karar vermek için failin ifadesini aldılar. Bu da tarafsız bir yargılamanın olmadığını gösteriyor. Bu yüzden de tüm kadınlara bu davaya sahip çıkma çağrısı yapıyoruz. Saat 10.00’da Midyat Adliyesi’nde olacağız.”