
Kobanê Davası tutsaklarının tahliye başvurusu reddedildi
- 20:19 18 Temmuz 2025
- Hukuk
ANKARA - Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, eski HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile Kobanê tutsakları hakkında yapılan tahliye başvurusunu reddetti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) üçüncü kez ihlal kararı vermesinin ardından, eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile Kobanê Davası tutsakları hakkında yapılan tahliye başvurusu, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Kararın gerekçesinde, AİHM kararının kesinleşmediği belirtildi.
Mahkeme, 8 Temmuz 2025 tarihli AİHM Selahattin Demirtaş kararına atıfta bulunarak, bu kararın henüz kesinleşmediğini ve tutsakların mahkumiyet hükümlerinin tutukluluğun devamı için yasal dayanak oluşturduğunu belirtti.
Yargıtay ve Anayasa Mahkemesinin kararları gerekçe gmsteridli
Tutsaklar Aynur Aşan ve Zeynep Ölbeci hakkında ise "silahlı örgüte üye olmak" suçlamasından, diğer tutsaklar hakkında ise "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçlamasından mahkûmiyet kararları bulunduğu vurgulandı. Mahkeme, AİHM’in, mahkumiyet sonrası geçen sürenin makul süre hesabında dikkate alınmadığını ve Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi’nin benzer kararlarını gerekçe göstererek, tutsakların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
Tutsak Zeki Çelik’in avukatı, müvekkilinin KOAH hastası olduğunu ve cezaevinde kalmasının hayati tehlike oluşturduğunu belirterek tahliye talep etti. Mahkeme, Zeki Çelik’in sağlık durumunun değerlendirilmesi için Adli Tıp Kurumu veya tam teşekküllü bir hastaneden rapor alınmasına karar verdi. Raporun sonucuna göre Zeki Çelik’in tutukluluk durumu yeniden değerlendirilecek.
Tutsaklar, Cihan Erdal ve Nezir Çakan’ın, "adli kontrol şartıyla tahliye edilmelerine rağmen yasa dışı yollarla yurt dışına kaçtıkları" belirtildi. Mahkeme, bu nedenle haklarındaki yurt dışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbirini kaldırırken, Cihan Erdal’ın avukatının yakalama emrinin kaldırılması talebini reddetti.
Mahkeme, AİHM kararının kesinleşip kesinleşmediğine dair Adalet Bakanlığı’ndan bilgi talep etmiş, Bakanlık ise kararın henüz kesinleşmediğini ve itiraz süreci devam ettiği için 3 ay içinde kesinleşebileceğini bildirmişti.