19 Nisan 2016: Remziye Bor polisler tarafından vuruldu

  • 09:03 19 Nisan 2024
  • Tarihte Bugün
 
Wan’ın Rêya Armûşê (İpekyolu) ilçesine bağlı Xaçort (Hacıbekir) Mahallesi’nde 7 buçuk aylık hamile olan Remziye Bor, 19 Nisan 2016 tarihinde polisin  evine yaptığı baskın sonucu ağır yaralandı. 
 
Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Servisi’nde bir ay boyunca tedavi gördü. Remziye yoğun bakım servisinde iken polisler tarafından gözaltı muamelesi gördü ve yoğun bakımda iken savcılık tarafından ifadesi alındı. Remziye’nin eşi İrfan Bor da “Örgüte üye olmak” iddiasıyla gözaltına alınarak yapılan işkence sonrası tutuklandı. Remziye’ye de “Örgüte üye olmak” iddiasıyla soruşturma açan Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine tedavisinin olumlu sonuçlanması durumunda tutuklanarak cezaevine gönderilmesi istendi. Ancak  28 gün boyunca yoğun bakım servisinde  verdiği yaşam mücadelesi sırasında 7 buçuk aylık bebeği sezaryen ile alınan Remziye, 17 Mayıs 2016 tarihinde yaşamını yitirdi.
 
İtiraz dilekçeleri işleme konmadı
 
Remziye’nin katledilmesiyle ilgili avukatları 6 Şubat 2017 tarihinde polisler hakkında Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunun 2 yıl yanıtsız kalması üzerine başvurunun akıbetini soran avukatlar suç duyurusunun evraklarının kaybolduğu ve işleme alınmadığını öğrendi. Bir taraftan Remziye’nin katledilmesi soruşturması “faili meçhule” doğru ilerlerken, yine aile avukatlarının yapılan başvuruya ilişkin yaptıkları dosya takibi sonucunda dosya savcısının “FETÖ” den ihraç edildiği bilgisi verildi.
 
Dosya kapatıldı
 
Avukatların Remziye’nin ölümüne ilişkin savcılığa defalarca yaptığı itirazlar ısrarla işleme konulmadı. 22 Ağustos 2019’da avukatların,  "Taksirle ölüme neden olmak" suçundan Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı başvuruya dair, 2020'nin Aralık ayında soruşturmaya ilişkin "kovuşturmaya yer yoktur" kararı verildi. Avukatlar, kararı Van 2’nci Sulh Ceza Hakimliği’ne taşırken, hakimlik, 8 Şubat 2021 tarihinde itirazı reddetmesi üzerine, “yaşam hakkı” ve “adil yargılanma hakkı" ihlalleri gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulunuldu. 
 
Başvuru AYM’de 
 
AYM’nin başvurusuna, 28 Aralık 2022 tarihinde Adalet Bakanlığı’na bağlı “İnsan Hakları Daire Başkanlığı” tarafından cevap verildi. Bakanlık, Remziye’nin “örgüt ile irtibatı ve iltisaki bulunduğu” sonucuna vararak, AYM’ye yapılan bireysel başvurunun “haksız” ve “hukuki dayanaktan yoksun” olduğunu öne sürerek reddedilmesini istedi.
 
Tarihte bugün yaşanan diğer kimi gelişmeler ise şu şekilde: 
 
1831: ABD’li editör, çevirmen ve yazar Mary Louise Booth,  doğdu. Kadın moda dergisi Harper’s Bazaar’ın ilk genel yayın yönetmeni olan Mary, 18 yaşında, New York’a gider ve yelek imalatı yapılan bir yerde çalışır. Akşamları ise zamanını yazmaya ayıran Mary, gazete ve dergilere çizimleriyle ve yazıları ile katkıda bulunur. 
 
1872: Alman bir sosyal reformcu olan Alice Salomon, bugün dünyaya geldi. Alman sosyal hizmetler için önemli çalışmalara imza atan Alice’in anısına 1989’da posta pulu bastırılır. Ayrıca Alice’in adı, Berlin’de bir üniversite, bir park ve bir meydana verilir. 
 
1894: ABD’li yazar Elizabeth Eloise Kirkpatrick Dilling, bugün doğdu. Politik kimliğiyle de bilinen Elizabeth’in bin 300’den fazla komünisti ve sempatizanlarını kataloglayan “The Red Network-A Who’s Who and Handbook of Radicalism for Patriots adlı kitabı 1934’te yayınlanır. Kitapları ile yaşadığı dönemin en açlık sözlü eleştirmeni olur. Savaş karşıtı kampanyaya da destek verenlerden biri olan Elizabeth’in çalışmaları, “Anneler Hareketi”  ile sağcı aktivist kadınları görmezden gelse de üzerlerinde kalıcı bir etki bıraktı. 
 
1967: Boston Maratonu’nda koşacak atletler arasındaki bir isim, maratonu dereceyle bitirenlerden çok daha fazla ses getirecek ve pek çok kadın için bu yolu açacaktı. Yetkililer yarış başlayana kadar 261 numaraya kayıt olan K. V. Switzer’ın bir kadın olduğundan habersizdi. “K” harfinin muhtemelen Kevin, Kurt, Ken veya herhangi bir erkek isminin kısaltması olduğunu düşünmüşlerdi. Yarış başladığında 261 numaranın büyük bir sürprizi vardı. Kathrine Switzer, koşu antrenmanlarına 19 yaşında New York Syracuse Üniversitesi’nde gazetecilik bölümü öğrencisiyken başladı. Kadın takımı olmayan üniversitede, tek başına gayrı resmi olarak erkekler takımının antrenmanlarına katıldı. 
 
1989: İngiliz yazar Dame DAfhne du Maurier Lady Browning, romantik bir romancı olarak sınıflandırılmasına rağmen, öyküleri “karamsar ve yankılanan” olarak tanımlanır. Eserleri başlangıçta ciddiye alınmayan Daphne’nin Rebecca, Franchman’s Creek, Mu Cousin RAchel ve Jamica Inn ile The Birds ve Don’t Look Now/Not After Midnight  adlı romanları filmlere uyarlanır. Daphne, hayata bugün veda eder. 
 
2011:  İngiliz oyuncu Elisabeth Clara Heath-Sladen, Doctor Who isimli filmle tanındı. Çocukluğundan itibaren bale ve tiyatro ile ilgilenen Elisabeth, daha façok sahne yöneticiliğiyle ilgilenir. Doctor Who dizisinden ayrıldıktan sonra TV ve radyolarda başka roller üstlenen Elisabeth, 2010 yılında en iyi çocuk draması dalında  Royal Television Society Ödülü’nü kazandı.  Elisabeth, 10 yıl önce bugün yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. 
 
2019: Aralarında HDP milletvekillerinin de olduğu çok sayıda kadın, İstiklal Caddesi’nde tecride karşı açlık grevi eylemlerinde olanlara dikkat çekmek amacıyla zincir oluşturdu.