Üç gazeteci tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi

  • 14:52 26 Nisan 2024
  • Güncel
 
 
İSTANBUL - Savcılık ifadesi tamamlanan 6 gazeteci adli kontrolle serbest bırakılırken, 3 gazeteci tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.  
 
İstanbul'da, 23 Nisan’da yapılan ev baskınlarında Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Esra Solin Dal, Yeni Yaşam gazetesi çalışanı Enes Sezgin ile Özgür Basın emekçileri Saliha Aras, Yeşim Alıcı, Beste Argat Balcı, Şirin Ermiş ve gazeteci Erdoğan Alayumat, Ankara'da yapılan ev baskınında MA muhabiri Mehmet Aslan, Riha’da yapılan ev baskınında ise MA eski muhabiri Doğan Kaynak gözaltına alındı. 
 
Dört gündür İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutulan gazetecilerin dün emniyetteki ifade işlemleri tamamlandı. Emniyet ifadesinde gazetecilere, kadın örgütleri, kadınlara yönelik şiddet, kadın katliamları ve tecride dair yapılan haberler soruldu. Gazeteciler emniyet ifadesinde susma hakkını kullandı. 
 
Bugün savcılık ifadesi için gazeteciler İstanbul Adliyesi'ne getirildi. Gazeteciler adliyeye getirilirken, siyasi part temsilcileri, basın örgütleri ve çok sayıda gazeteci de dayanışma göstermek amacıyla adliyeye geldi.  
 
Savcılık ifadesi alınan gazetecilere X platformundan yaptıkları paylaşımlar ve İletişim Tespit Tutanağı (TAPE) kayıtları, yaptıklar haberlerle ilgili sorular soruldu. 
 
Ankara Emniyeti'nde tutulan MA Muhabiri Mehmet Aslan da Ankara Adliyesi'ne getirildi. Riha'da gözaltına alınan eski MA muhabiri Doğan Kaynak da Urfa Adliyesi'ne getirildi. 
 
Mehmet ve Doğan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile savcılık ifadesini verdi.
 
3 gazeteciye tutuklama talebi 
 
Savcılık ifadesinin ardından Esra Solin Dal, Mehmet Aslan, Erdoğan Alayamut tutuklama istemi ile mahkemeye sevk edildi.
 
6 gazeteci adli kontrolle serbest bırakıldı
 
Enes Sezgin, Saliha Aras, Yeşim Alıcı, Beste Argat Balcı, Şirin Ermiş, Mehmet Aslan, Doğan Kaynak adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.