Galatasaray Meydanı’ndan seslendiler: Vazgeçmeyeceğiz!

  • 13:10 27 Nisan 2024
  • Güncel
 
İSTANBUL - Bu haftaki eylemlerinde 1981 yılında gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Nurettin Yedigöl’ün akıbetini soran Cumartesi Anneleri, kaç yıl geçerse geçsin adalet aramaktan, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan  vazgeçmeyeceklerini vurguladı. 
 
Cumartesi Anneleri/İnsanları, gözaltında kaybedilen ve katledilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda 996’ncı kez bir daha bir araya geldi. Cumartesi Anneleri, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) Başkanı Roza Metina, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) temsilcileri ve çok sayıda hak savunucusunun katıldığı eylemde, kayıp yakınları  ellerinde karanfil ve gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarını taşıdı. Bu haftaki eylemde 1981 yılında gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Nurettin Yedigöl’ün akıbeti soruldu.
 
Bu haftaki basın açıklamasını TiHV temsilci Ümit Efe okudu. 
 
'Nurettin Yedigöl nerede?'
 
Nurettin Yedigöl’ün, 70’li yıllarda üniversite eğitimi için İstanbul’a geldiğini, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, 12 Eylül Askeri Darbesi’nin hemen ardından hakkında yakalama kararı çıkartıldığını hatırlatan Ümit, 10 Nisan 1981 tarihinde İstanbul/ İdealtepe’de bir eve yapılan baskında gözaltına alındığına dikkat çekti. Ümit, “Dönemin ünlü işkence merkezi Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Tayyar Sever yönetimindeki 1’inci Şube'de Honduras’ta işkence eğitimi alan K Gurubu tarafından sorgulandı. İfade vermeyi reddettiği için Mete Altan’ın başında bulunduğu işkence timinin en ağır işkencelerine maruz kaldı. En son şubede sorgulanan diğer, arkadaşları tarafından görüldüğünde kanlar içindeydi, konuşamıyordu, bilinci yerinde değildi. O günden sonra Nurettin’i gören olmadı” sözlerine yer verdi.
 
‘Kayıplarımızı hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz’
 
Tüm başvurulara rağmen Nurettin’in hiç gözaltına alınmadığı cevabı verildiğine işaret eden Ümit, Nurettin’in gözaltında kaybedilmesi ve faillerin yargılanması ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından üç ayrı soruşturma yürütüldüğünü, ancak soruşturmalarda zaman aşımı gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiğini vurguladı. “Gayrettepe Siyasi Şube’de kaybedilen Nurettin Yedigöl’ün akıbetini açığa çıkarmak ve bilinen faillerini yargılamak adli makamların sorumluluğundadır” diyen Ümit, “Kaç yıl geçerse geçsin, Nurettin Yedigöl için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.
 
Açıklamanın ardından Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’na karanfil bıraktı.