Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi'nden kayyıma karşı çağrı
- 19:22 21 Kasım 2024
- Güncel
MÊRDÎN - Kayyımları protesto için Mêrdîn’e gelen Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi, “Herkesi buraya, sansür, yasak, kayyımın karşısında yan yana olmaya, dayanışmaya çağırıyoruz” diye seslendi.
Mêrdîn Büyükşehir, Êlih ve Xelfetî (Halfeti) belediyelerine kayyım atanmasına dönük başlayan protesto eylemleri devam ediyor. Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi Mêrdîn’e gelerek, kayyım atamalarına karşı açıklama yaptı. Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelen Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi adına açıklamayı sanatçı Ayşe Çetinbaş yaptı.
'Sansürün, yasağın, kayyımın olduğu her yerdeyiz’
Sansür, yasak ve kayyyımlara karşı Mêrdîn’de olduklarını kaydeden Ayşe Çetinbaş, “2015'ten bu yana Türkiye'de, seçme-seçilme hakkından adil yargılama hakkına tüm demokratik hakların yok sayılmasına tanıklık ediyoruz” dedi. Sonuçlarının siyasi iktidarı memnun etmeyen her seçimin ardından aynı filmin tekrarlandığını kaydeden Ayşen Çetinbaş, 2016 yılından bu yana sürdürülen kayyım atamaları ile baskıların da arttığına dikkat çekti. “Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi olarak, kayyımları sistematik hale getirerek yerel yönetimleri, Kürt halkını, hak savunucularını, muhalifleri ezmeye çalışan darbeleri, en temel hak ve özgürlüklerin sansür, yasak, kayyım gibi yöntemlerle yok sayılmasını kabul etmiyoruz” diyen Ayşe Çetinbaş, “Kendimizi özgürce ifade edebilmek, üretebilmek için demokrasi ve barışın tesis edildiği bir coğrafyada yaşamak istediğimiz için burada, Batman'da (Êlih), Halfeti'de (Xelfetî), Mardin'de (Mêrdîn), Esenyurt'ta, Hakkari'de (Colemêrg), sansürün, yasağın, kayyımın olduğu her yerdeyiz” ifadelerini kullandı.
Dayanışma çağrısı
Toplumsal barışın, bireysel hak ve özgürlüklerin gasp edilmesine karşı direnmenin herkesin sorumluluğu olduğunu kaydeden Ayşe Çetinbaş, “Sorunların diyalog yoluyla çözülmesinin yolu açıkken, 2015 yılından beri bu yolun dışındaki her tür anti-demokratik yola başvurulmasına ‘Êdî besê’ demek için buradayız. Her dilde özgürce şarkı söylediğimiz, sansürsüz ürettiğimiz, kendi hayatımız ve geleceğimiz için karar verme ve seçme hakkımız olan, haklarımızla hak ettiğimiz gibi barış içinde yaşadığımız günlere umudumuzla buradayız. Bu umudu paylaşan herkesi buraya, sansür, yasak, kayyımın karşısında yan yana olmaya, dayanışmaya çağırıyoruz” diye belirtti.
‘Herkes ses çıkarmalı’
Ardından söz alan Belediye Eşbaşkanı Devrim Demir de Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi’ne teşekkür ederek, kayyımların ilk saldırı alanlarının kadın alanları olduğunu dile getirdi. Devrim Demir, kadınların bu sisteme karşı her sokakta her alanda ayakta olması gerektiğini kaydetti. Sanatçıların da itirazlarını dile getirmesi gerektiğini ifade eden Devrim Demir, “Çünkü 8 yılda gördük ki, kayyım dönemlerinde gördük ki, her şeyden çok saldırı kültür ve sanat alanına dönük oldu. 8 yılda bu topraklarda bir konser verilmedi, bir tek festival yapılmadı. Çünkü kayyım sistemi her zaman halkların kültür ve sanatına da düşmanlık yaptı. Bu toprakların farklı kimliklerine de düşmanlık yaptı” dedi. Bu nedenlerden dolayı kimsenin bölgede sanatsal bir çalışma yapmasına izin verilmediğini ifade eden Devrim Demir, “Tam da bu nedenle bütün sanatçılar, bütün sanatseverler kayyım politikasına karşı itirazlarını dile getirmeli. Direniş halinde olmalı. Herkes sesini çıkarmalı, çünkü bu yaklaşımın hiçbir hukuki yanı yok” dedi. Sivil toplum örgütlerine de bir kez daha çağrı yapan Demir, “İtirazlarınızı büyütün, direnişinizi büyütün. Birebir bizimle beraber olun ki; biz bu kimliğe, kültürü, sanatı, iradeyi tanımayan politikaya geri adım attıralım” diye konuştu.
Açıklama alkışlarla sona erdi.