Kadın katliamları ve Rojin Kabaiş dosyası Meclis gündeminde
- 12:54 8 Ocak 2025
- Siyaset
ANKARA - DEM Parti Milletvekili Gülderen Varlı, kadın katliamları, şüpheli kadın ölümleri ve Rojin Kabaiş’in dosyasındaki kısıtlılık kararını Meclis gündemine taşıdı.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Wan Milletvekili Gülderen Varlı, kadın katliamları, şüpheli ölümler ve Wan’da şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren ve dosyasına kısıtlılık kararı getirilen Rojin Kabaiş’in durumunu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a sordu.
‘Türkiye’de her gün en az 3 kadın katlediliyor’
Türkiye’de kadınların en yakınları tarafından şiddete maruz kaldığına ve katledildiğini kaydeden Gülderen Varlı, “Türkiye’de her gün en az 3 kadın katledilmekte ya da kadınlar şüpheli bir şekilde yaşamdan koparılmaktadır. 3 Ocak 2025 tarihinde Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Genç Feministler Federasyonu ve Kadın Meclislerinin, 2024'te yaşanan kadın katliamlarına ve şüpheli ölümlere dair yaptıkları açıklamaya göre; İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin, aile politikalarının uygulanmasının, 6284’ün uygulanmamasının sonucunda 2024 yılında 394 kadın öldürülürken, 259 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiştir. Kadınların öldürülmesinin tesadüf olmadığının belirtilen açıklamada; kadınların yüzde 71’inin aile içinde, yüzde 42’sinin eşleri tarafından öldürüldüğü ve kadınların yüzde 57’sinin de evde yaşamını yitirdiği açıklanmıştır. Ayrıca açıklamada, iktidarın kadın cinayetlerini durdurmak için bireysel silahlanmanın önüne geçmesi gerektiği belirtilmiştir” dedi.
Bakanlığın yanıtlaması istemiyle şu sorular yöneltildi:
“*Türkiye de basına yansıyan bilgilere göre, 2024 yılında 394 kadının öldürülmesini ve 259 kadının şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmesini önleyecek politikaların olmamasının gerekçesi nedir?
*Uygulamada olan politikaların 2024 yılında 394 kadının öldürülmesini ve 259 kadının şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmesini engellemediği ve uygulamadaki politikaların eksik olduğu iddiaları doğru mu? İddia doğru ise eksikliklere dair alınan yeni önlemler ve çalışmalar var mıdır?
*Bakanlığınızın verilerine göre 2024 yılında öldürülen ve şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren kadın sayısı kaçtır? Yaşanan kadın cinayetlerinin illere göre dağılımı nasıldır?
*Son yıllarda şiddetin yaşamın her alanında en çokta kadın ve çocuklar üzerinde yaygınlaşmasının önüne geçmek için bakanlığınızın aldığı önlemler ve uyguladığı önleyici politikalar nelerdir?
*Kadınların en çok yakınları tarafından öldürüldükleri istatistiki verilerle ispatlanmasına rağmen bakanlığınızın kadın yerine aile odaklı politikalar geliştirmesinin ve uygulamasının gerekçesi /gerekçeleri nelerdir?”
*Van merkez ve ilçelerinde yaşanan kadın cinayetlerine ve şüpheli kadın ölümlerine dair alınan önlemler nelerdir? İl genelinde yaşanan şüpheli ölümlerden sonra yapılan çalışmalar nelerdir? Çalışmalardan elde edilen veri ve bulgular gerekli mercilere paylaşılmış mıdır?
*Bakanlığınızın verilerine göre son 5 yılda Van’da yaşanan kadın cinayeti sayısı ve şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren kadın sayısı kaçtır? Bu ölümlerin ilçelere göre dağılımı nasıldır?
*Son 5 yılda Van ilinde bakanlığınıza ve bağlı kurumlarına başvuran şiddet mağduru kadın sayısı kaçtır?
*Van ilinde güncel haliyle bakanlığınız tarafından soruşturma takibi yapılan kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümü dosya sayısı kaçtır? Son 5 yılda sonuçlanan dosya sayısı kaçtır?
*Fatma Çakırbeyli gibi erkek şiddetine maruz kalan kadınların koruma talebine erişimini sağlamak için atılan adımlar nelerdir?
*Uğradığı erkek şiddetinden sonra eşi tarafından katledilen Fatma Çakırbeyli mevcut koruma sistemlerine erişememişse bakanlığınıza ve bağlı kurumlarında var olan koruma sistemlerinde yaşanan aksaklıklar nelerdir? Şiddete maruz kalan ve sisteme erişemeyen kadınlara ilişkin alınan önlemler varsa bunlar nelerdir?
*2024 yılında kadınların ölümüne neden olan failler hakkında başlatılan soruşturmaların takibi bakanlığınız tarafından yapılmakta mıdır? Bu soruşturmaların akıbeti nedir ve sonuçları kamuoyuna açıklanacak mıdır?
*Bakanlığınız, kadın cinayetlerini, şüpheli kadın ölümlerini ve kadına yönelik şiddeti önlemek adına hangi yeni politikalar üzerinde çalışmaktadır? Van özelinde alınan önlemler nelerdir?
*Şiddete maruz kalan kadınlar ve çocuklar için Van'da sağlanan psikolojik, ekonomik ve hukuki destek mekanizmaları nelerdir? Bu hizmetler yeterli midir? Yeterli değilse kapsamı genişletilecek midir?
*Son 5 yılda Van ilinde düzenlenen kadınlara ve topluma yönelik şiddeti önleme ve farkındalık kampanyaları sayısı kaçtır? Bakanlığınız tarafından yapılan bu kampanyaların etkinliği ölçülmekte midir?
*Kaybolduktan sonra şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Rojin Kabaiş’in ölümüne ilişkin var olan şüphelerin giderilmesine yönelik bakanlığınızın yaptığı çalışmalar nelerdir?
*Bir yıl içinde, sadece basına yandığı kadarıyla şüpheli bir şekilde öldürülen 259 kadından biri olan Rojin Kabaiş ve 258 kişinin ölümümün aydınlatılmasına dair bakanlık olarak uyguladığınız yeni politikalar var mıdır?
*Bakanlığınız tarafından Van İlinde yaşanan kadın cinayetlerine ve şüpheli kadın ölümlerine dair izlenen politikalar nelerdir?
*Şiddete maruz kalan kadınların başvuracağı kurumlar nelerdir? Bu kurumların sayısı kaçtır?
*Şüpheli bir şekilde yakınını kaybeden bir yurttaşa sağlanan herhangi bir destek var mıdır? Aylardır Rojin Kabaiş’in şüpheli ölümüne ilişkin adalet arayan baba Kabaiş’e bakanlığınız tarafından sağlanan Psikolojik, sosyal ve hukuki destek var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?