Wanlılar: Düzenin değişmesini istiyoruz
- 09:03 31 Aralık 2024
- Emek/Ekonomi
Rabia Önver
WAN - Derinleşen ekonomik krizin etkilerini sorduğumuz kadınlar, “Ekonomik kriz olduğu için de iş yok insanlar iş bulamıyor. Özellikle Wan’da iş imkanları hiç yok. Kimler bizi görür veya duyar bilmiyorum ama bu düzenin değişmesini istiyoruz” dedi.
Ekonomik krizin yaşamın her alanına etkisi giderek daha yıkıcı hale geliyor. İnsanlar, temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanırken, pazardan eli boş dönen yurttaşların sayısı her geçen gün artıyor. Pazar alışverişi için ayırdıkları bütçeyi artırmalarına rağmen, birçok kişi temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadan evine dönmek zorunda kalıyor.
Wan’ın Rêya Armûşê ilçesindeki Xaçort Mahallesi’nde kurulan semt pazarında sebze fiyatları 100 TL’ye kadar yükselirken, meyve fiyatları 90-100 TL arasında değişiyor. Kenti çevreleyen sınır bölgelerine rağmen, uygulanan sıkı denetimler nedeniyle dışarıdan malzeme temin edilemiyor. Bu durum, hem pazar fiyatlarını artırıyor hem de satışların daha da azalmasına yol açıyor.
Xaçort Mahallesi’ndeki semt pazarına gelen kadınlar, fiyatların artmasıyla beraber geçinemediklerini belirtti.
‘Ekonominin düzelmesini istiyoruz’
Pazar fiyatlarıyla market fiyatlarının birbiriyle yarıştığını dile getiren Naciye Işık, ekonomik krizden kaynaklı kimsenin geçimini sağlayamadığını söyledi. Naciye Işık, “Sürekli zamlarla uyanıyoruz. Çok zor geçiniyoruz. Evde ben ve eşim tek varız buna rağmen geçinemiyoruz. Pazardaki fiyatlarda çok pahalı. Sarımsağın kilosu 300 TL olmuş. Geçinemiyoruz çok zorlanıyoruz ve ekonominin düzelmesini istiyoruz” sözlerini kullandı.
‘Pazarın başı ve sonunda da fiyat farkı oluyor’
Ekonomik krizin en çok da sebze ve meyve fiyatlarını etkilediğini söyleyen Zeynep Eryılmaz, ayda 10 bin TL aldıklarını ve bu maaş ile geçinemediklerini belirtti. Zeynep Eryılmaz, “Sürekli zam zam olmaz. İnsanlar evlerine bir şey alamıyor. Öğrenciler olunca daha da masraflı oluyor. Kırtasiye ürünlerini alamıyoruz. 10 bin TL maaş alıyoruz ama ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Pazarda fiyatlar uygun diyorlar ama geldiğimiz zaman aynı fiyatlardır. Pazarın başı ve sonunda da fiyat farkı oluyor. Bir marul olmuş 70 TL. Krizin sebebi Türkiye’yi yönetenlerdir. Pazarda en uygun fiyatları arıyoruz ona göre alışveriş yapıyoruz” dedi.
‘Düzenin değişmesini istiyoruz’
Yapılan zamlardan kaynaklı artık Pazar’da dahi alışveriş yapamadıklarını dile getiren Emine Aslan, pazara ayırdıkları bütçe ile de neredeyse eve elleri boş döndüklerini söyledi. Emine Aslan, “900 TL pazara getiriyoruz dört, beş poşetle geri dönüyoruz. Bunların sebebi de kimlerdir çok iyi biliyoruz, söylemeye gerek yok. Bu düzenin düzelmesini istiyoruz fiyatlar eskisi gibi uygun olsun. Bir ekmek olmuş 9 TL, insanlar ne yiyip içecekler. Ekonomi kriz olduğu için de iş yok insanlar iş bulamıyor. Özellikle Wan’da iş imkanları hiç yok. Kimler bizi görür veya duyar bilmiyorum ama bu düzenin değişmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Taze ve çürümüş sebze fiyatları aynı
Ekonomik krizden kaynaklı perişan durumda olduklarını belirten Sarya Aksın, geçimlerinin her geçen gün daha da zorlaştığını söyledi. Sarya Aksın, “Pazara geliyoruz en ucuz ne varsa onu alıyoruz. Fiyatlar çok pahalı. Öğrencilerimiz var onların da ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz. İş yok ama her gün zam yapıyorlar. Böyle nasıl devam edecek bilmiyoruz. Sebzeler tazede olsa çürümüşte olsa aynı fiyata veriyorlar. İnsanlar bir olsun kendisine gelsin krizin çözülmesi için bir olsun” dedi.
‘Parası olan alışveriş yapıyor olmayan aç kalıyor’
Her sabah yeni zamlarla uyandıklarını aktaran Vahide Arikan, sürekli olarak hem gıdaya hem de sebzeye zam yapıldığını belirtti. Vahide Arikan, “Ne çarşıda olan dükkanlardan ne de pazarda bir şey alamıyoruz. Esnaflar da zor durumda onlar da bir şey alamıyorlar. Kiradır, elektriktir, doğalgazdır bunlara da sürekli zam yapılıyor. Geçim çok zor olmuş artık. Zengin olan geçiniyor ama fakir çaresiz halde kalıyor. Parası olan alışveriş yapıyor olmayan aç kalıyor. Herkes zor durumda, ekonominin düzelmesini istiyoruz” diye konuştu.