
Pervin Buldan: İktidar yasal düzenlemeler konusunda negatif değil
- 10:40 13 Nisan 2025
- Güncel
HABER MERKEZİ- DEM Parti İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşmede, yasal zeminlerin oluşması gerektiğini ifade ettiklerini belirterek, “Onlar bu konuda negatif değildi açıkçası. Ama nelerin olacağına dair bir ayrıntı yok” dedi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Wan Milletvekili ve İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan, ANF’nin sorularını yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ilk kez İmralı Heyeti ile görüştüğünü söyleyen Pervin Buldan, “Uzun süredir yapmış olduğumuz görüşmeler vardı. Siyasi partilerle görüşmüştük. Bu işin merkezinde olması gereken bir isim olarak sayın cumhurbaşkanı bu konuya çok uzakta kaldı. Bu konuda söz kurmamıştı. Herkesin beklentisi vardı bu anlamda. Bu görüşme duruma bir açıklık getirmiş oldu. Çünkü İmralı Heyeti'ni kabul etti ve bu konuda görüş alışverişinde bulunduk. Kendisi hem bizim aktarımlarımızı dinledi ve önerilerimizi dikkate alan bir noktadan süreci sahiplendi. Bu konuda onlarda da bir kararlılık var. Sürecin sahiplenmesi konusunda Abdullah Öcalan'ın bir irade ve kararlılık ortaya koyduğunu söylüyoruz. Aynı kararlılığın iktidar tarafından da olduğunu gördük. Bu yönüyle önemli tarihi bir görüşme” dedi.
İktidar kanadı negatif değil
Pervin Buldan şöyle devam etti: “Bu kadar uzak durmasının sebebini sormadık. O da bir şey söylemedi. Bizim tahminimizce, sürecin ilerleyişini görmek istedi. 2015 sürecinden sonra yaşananlardan kaynaklı süreçle ilgili bir tedirginlik vardı. Aynı şeyin yaşanmaması için, ilerleyebileceğini gördüğü anda sürecin merkezine girdi. Bunu konuşmadık ancak bizim tahminimiz bu. Bir takvim yok elimizde ama olması gerekenleri biz sürekli dile getiriyoruz. İktidar da bunu biliyor. Sayın Öcalan ile yapılan görüşmelerde tutanaklar tutuluyor. Devlet yetkilileri bu görüşmeye katılıyor. Yapılan bu görüşmeler muhtemelen cumhurbaşkanına, iktidara aktarılıyor. Bilinmeyen ya da ilk kez ortaya çıkacak meseleler değil bunlar. Birçok sorun var, birçok sorun alanları var. Çıkarılması gereken yasalar var. Bunları tek tek söylemek yerine yasal zeminlerin oluşması gerektiğini ifade ettik. Yasal bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğini sürece katkı anlamında olması gerektiğini ifade ettik. Onlar bu konuda negatif değildi açıkçası. Ama nelerin olacağına dair bir ayrıntı yok.
Adalet Bakanlığı ile görüşme
Biz Adalet Bakanı ile görüşmeyi kendimiz talep ettik. Yani bu cumhurbaşkanı ile konuşulan bir mesele değil. Daha sonra kendi aramızda yaptığımız toplantıda acilen Adalet Bakanı ile de bir görüşme yapmanın önemli olduğunu düşündük. Çünkü atılması gereken adımlar, çıkarılması gereken yasalar var. Birçok konu başlığı var. Bunları konuşmak istişare etmek ama aynı zamanda yol almak istiyoruz. Çünkü barışa giden yolda eğer bir sıkıntı varsa. Bir kazaya neden olacak bir şeyler varsa bunları düzeltmek lazım. Bu kazaların önüne geçmek açısından önemlidir. Şimdi tehlikelerle dolu bir coğrafyada yaşıyoruz. Biz 2015 yılında bu konuda yandık. Bu seferde aynı akıbeti yaşamamak için aynı süreci yaşamamak açısından, sürecin heba olmaması açısından bunların olması gerektiğini düşünüyoruz. O yüzden hani kazalara sebep olacak olan şeyleri ortadan kaldırmak lazım.
Sayın Öcalan’a gidilmesi gerekiyor
Demokratik adımların mutlaka olması gerekiyor. Elbette bunu sadece Adalet Bakanı ile değil, sürecin içinde olması gereken kesimlerde ve muhalefet partilerinin genel başkanlarında da büyük bir sorumluluk var. Parlamentonun üzerine düşen bir sorumluluk var. Parlamentonun acilen devreye girmesi gerekiyor. Siyasi partilerin genel başkanları bu konuda çok daha fazla söz kurmalı. Pek çok sorun alanı var. Cezaevleri, kayyum uygulamaları, hasta tutsaklar gibi pek çok sorundan bahsediyoruz. Bu mesele sadece DEM Parti'yi ya da Kürtleri ilgilendiren bir sorun değil. Türkiye'de yaşayan 85 milyon insanın meselesi. Bütün siyasi partilerin meselesi. Bu yüzden herkes bu konuda çaba sarf etmeli ve atılacak adımlara katkı sunan yol açan bir yerden meseleye yaklaşması gerekiyor. Buda bizim yapacağımız ziyaretler serisi ile belkide olgunlaşacak diyeyim. Örneğin Adalet Bakanı ile bir görüşme acilen yapılırsa belki bir istişare ile nelerin yapılması gerektiğine dair konuşacağız. Onlar kendi fikirlerini, biz kendi fikirlerimizi söyleriz. Ardından siyasi partilerle başka kesimlerle de görüşülür. Zaten İmralı'ya da gidilmesi gerekiyor, Sayın Öcalan ile bir görüşme yapılması gerekiyor. Orada da atılacak adımlar olgunlaşır ve hızlı bir şekilde adımlar atılırsa, bir kaç ay içinde bu sürecin tamama ermesi gerekiyor.
Haziran’a kadar sürecin tamamlanacağını düşünüyorum
Haziran'a kadar adımlar hızlı bir şekilde atılırsa sürecin tamamlanacağını düşünüyorum. Yasalar çıkarılır, PKK fesih kararı alır, bunun şartları olgunlaşırsa, kongre toplanır ve kararını alırsa aynı zamanda iktidar tarafı kendi cephesinden yapması gerekenleri ortaya koyup yaparsa, yasaları hızlı bir şekilde çıkarırsa o zaman birkaç ay içinde bu işin tamamlandığından söz edebiliriz.
Çağrı bir mücadele çağrısıdır
Bizim cephemizde de böyle bir çalışma var. İktidar cephesinde de bir çalışma var ve bunu şu an açıklamıyoruz. Demokratik toplumun inşası, mücadelesi hiçbir zaman bitmez. Bir yerde biter başka bir yerden başka bir şey başlar. Mücadele her zaman devam eder. Yasaların çıkması için mücadele edilir. Adımların atılması için mücadele edilir. Her gün kadın katliamlarının yaşandığı, çocukların öldürüldüğü, Narin cinayetinde olduğu gibi... Bütün bu zihniyetle ve olumsuzluklarla mücadele her zaman devam edecektir. Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı kendi başına bir mücadele çağrısıdır. Bunu toplumsallaştırmak her kesime yaymak bu mücadelenin bir parçasıdır. Kendi başına hiçbir şey olgunlaşamaz. İstanbul belediyesine dönük saldırılar da kabul edilemez. Biz Hakkari'ye kayyum atanmasına nasıl karşıysak İstanbul'a da aynı şekilde karşıyız. Bütün bunları bertaraf edecek olan demokratikleşmedir. Demokrasi mücadelesidir. Bunları mücadele süreci ile hayata geçirmek hepimizin görevi.”