Çiğdem Kılıçgün Uçar: Birlikte hareket etme zamanı

  • 17:13 15 Temmuz 2025
  • Güncel
ERZÎNGAN - Erzîngan’daki halk toplantısında konuşan DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, 50 yıllık mücadelenin yeni bir evreye girdiğini belirterek, şöyle dedi: “Silahlı mücadele bir aşamaya geldi, şimdi demokratik toplumun inşası için birlikte hareket etme zamanı.”
 
Erzîngan’da "Barış ve Demokratik Toplum Buluşmaları" kapsamında halk toplantısı düzenlendi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi’nde düzenlenen buluşmaya halk yoğun ilgi gösterdi.
 
Etkinlikte konuşan DEM Parti Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüsü Yüksel Mutlu, demokratik toplumun inşasında ezilen tüm kesimlerin bir araya gelmesinin önemine dikkat çekti. Hatay’da gerçekleştirdikleri Alevi buluşmasına değinen Yüksel Mutlu, Alevilerin süreçten tedirgin olduğunu ve korkularını dile getirdiklerini aktardı. Yüksel Mutlu, “Doğrudur, cumhuriyet dönemi katliamlarını biliyoruz. Eğer Türkiye’ye bir demokrasi gelecekse, bunu hep beraber gerçekleştirmek zorundayız. Yani ‘Barış ve Demokratik Toplum’ çağrısının ana amacı Türkiye’deki ötekilerin demokrasiye ulaşabilmesidir. Bunun yolu toplumun tüm ezilen taraflarının bu sürece destek olmasıdır. Bu desteğin en büyüğü Alevilere düşer. Çünkü en dinamik güç Alevilerdir. Sayın Öcalan’ın açtığı bu kapı aslında Türkiye’deki demokratik siyaset kapısının aralanmasıdır. Bu fırsatı bir kez daha heba etmemek için hep birlikte bu sürece destek olmalıyız” diye konuştu.
 
DEM Parti Dêrsim Milletvekili Ayten Kordu ise Ortadoğu’daki gelişmelere işaret ederek, Abdullah Öcalan’ın bu tabloya karşı yeni bir sayfa açtığını ifade etti.
 
‘50 yıllık itirazın yürüyüşü’
 
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, 11 Temmuz’da gerçekleştirilen "Barış ve Demokratik Toplum Grubu"nun silah yakma törenine dikkat çekerek, “Merdivenlerden yürüyen 30 PKK üyesi değildi; 50 yıllık itirazın bir yürüyüşüydü. O yürüyüş dedi ki silahlı mücadeleyle belli bir aşamaya gelindi ve bu dönem yeni bir mücadeleyi zorunlu kılıyor. Yeni dönem, demokratik siyasete ve demokratik bir toplum inşa edilmesine evrilmek durumunda” dedi.
 
‘Kürt sorununun ağırlığı anlaşılamadı’
 
Sürece dair yürütülen tartışmaların, Kürt sorununun çözümünden çok bir siyasi parti liderinin yeniden seçilmesi meselesine indirgenmesine tepki gösteren Çiğdem Kılıçgün Uçar, bunun Kürt sorununun ağırlığının anlaşılamadığını gösterdiğini ifade etti. Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Kürt kimliği bu kadar inkâra ve asimilasyona maruz kalırken, diğer halklar rahat mı yaşadı? Ermeniler hâlâ tedirgin, Aleviler hâlâ tedirgin, Kürtler hâlâ tedirgin. Ama bu işi çözmek için devletle oturmak durumunda. Muhalefet olmalı. En çok da toplumun kendisi olmalı. En çok da Aleviler olmalı. Alevilerin bir itirazı varsa, bu süreçten bir beklentisi var demektir. Gelen çağrıların her birindeki ifade şudur; Aleviler bu sürecin kalbindedir. Hissettiremiyorsak bu bizim eksikliğimiz” diye belirtti.
 
‘Bu ittifak halkların ittifakı olmalı’
 
Yeni bir anayasa ihtiyacına da dikkat çeken Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Bu ülkede adalete, hukuka, herkesin ortak yaşayabileceği bir anayasaya ihtiyaç var” dedi. Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Bu mücadeleyi de sadece iki tarafın tartıştığı ve konuştuğu değil, toplumun dahil olduğu bir merhaleye getirmek istiyoruz. O yüzden bu tartışmaları yürütüyoruz. Bu ittifak Türk halkının, Kürt halkının, Alevilerin, Ermenilerin, Süryanilerin, Lazların, Çerkezlerin bir bütün ittifakı olmak durumundadır” sözleriyle konuşmasını tamamladı.