Mêrdîn Barosu’dan Öznur Değer için açıklama

  • 22:05 10 Şubat 2025
  • Güncel
MÊRDÎN - Mêrdîn Barosu İnsan Hakları Komisyonu, Gazeteci Öznur Değer’in gözaltında uğradığı işkence ve ardından tutuklanmasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “’İşkence meşrulaştırılamaz ve meşru görülemez” denildi.
 
Mêrdîn Barosu İnsan Hakları Komisyonu, Mêrdîn'in (Mardin) Qoser (Kızıltepe) ilçesinde 7 Şubat günü işkence edilerek gözaltına alınan ve aynı gün çıkarıldığı mahkemece tutuklanan JINNEWS Müdürü gazeteci Öznur Değer için yazılı açıklama yayınladı.
 
Gözaltı süreci
 
Öznur Değer’in 22 Aralık 2024 tarihinde Midyat ilçesinde polislerin cinsiyetçi söylemlerine maruz kaldığı ve ardından bu söylemlere gösterdiği tepki sebebi ile “Kamu görevlisine hakaret” suçlaması ile 23 Aralık’ta soruşturma başlatıldığı hatırlatılan açıklamada “7 Şubat’ta  evine yapılan polis baskını ile ‘Örgüt propagandası’ suçlaması ile gözaltına alınmıştır.  Örgüt propagandası suçunda kolluğun Mardin ilindeki genel uygulamasının ifadeye çağırmak şeklinde olduğu, çoğunlukla gözaltı tedbirinin uygulanmadığı herkesin malumu olduğu halde Gazeteci Öznur Değer’in gözaltına alınması cinsiyetçi söyleme maruz kalması sebebi ile kolluk görevlilerine gösterdiği tepkiden bağışık düşünülemez” denildi.
 
‘Kabul edilemez’
 
Öznur Değer’in gözaltına alındığı sırada evinin kapısının kırıldığı ifade edilen açıklamada, Öznur Değer’in gözaltına alındığı sırada uğradığı işkence hatırlatıldı. 
Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi: 
 
“Gözaltına alındığı esnada herhangi bir direnme ve karşı koyma göstermemesine rağmen polis memurları tarafından ikametinin kapısı kırılmış ve sert bir şekilde itilmek sureti ile yüzü duvara yaslanarak elleri arkadan kelepçelenmek sureti ile evin merdivenlerinden apar topar sürüklenmek sureti ile gözaltı işlemi gerçekleştirilmiştir. Adliyeye getirildiği ve bekletildiği süreçte de ters kelepçe uygulanmış kendisinin ve avukatının uyarılarına rağmen ters kelepçe uygulamasına son verilmemiş ve plastik kelepçenin fazla sıkılması sebebi ile ellerinde morluklar oluşmuştur.   Niceliksel olarak yaklaşık yüzü kapalı ve ağır silahlı 20 kişinin katıldığı gözaltına alma sürecine bu denli agresif ve işkence boyutuna varacak müdahaleye maruz kalmış , yine adliyede tutuklama kararından sonra ağzı kapatılarak ve sürüklenerek adliyeden çıkartılmıştır. Bu muamele insanlık onuru ile bağlaşmayan bir müdahale olup kabul edilemez.
 
‘Doktor darp raporu vermedi’
 
Gazeteci Öznur Değer kolluk tarafından hastaneye götürüldüğünde işkence iddiasını dile getirmesine rağmen orada bulunan doktorlar tarafından yeterince muayene edilmemiş ve iddiaları adeta görmezden gelinmiştir. Tutuklandıktan ve cezaevine nakledildikten sonra cezaevi personeli tarafından vücudundaki morluk ve kızarıklıklar görülmesi üzerine Ambulans ile yeniden hastaneye götürülmüş ve darp raporu alınmıştır. Gerek iç hukukumuz gerekse Türkiye Cumhuriyeti'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler işkenceyi yasaklamaktadır. 
 
‘İşkence meşrulaştırılamaz’
 
Her ne şart altında olursa olsun işkence meşrulaştırılamaz ve meşru görülemez. Kolluk şüpheli kişiyi yakaladıktan sonra kaçmasını engelleyecek şekilde bazı tedbirler alabilir. Gazeteci Öznur Değer ölçülülük ilkesine aykırı yapılan müdahaleler işkencedir ve mukavemet veya başka bir gerekçe ile meşru gösterilemez.  Yine işkenceye maruz bırakılan Öznur Değer’in İstanbul Protokolüne uygun bir biçimde muayene işleminin gerçekleştirilmemiş olması da işkence ve kötü muamele izlerinin silinmesi çabası olduğu izlenimini uyandırmaktadır. Öte yandan sadece düşüncelerini ifade etmesi nedeniyle bir kimse hakkında soruşturma açılmış olması ve sonrasında hakkında tutuklama kararı verilmesi düşünce ve ifade hürriyetine aleni bir müdahale teşkil etmektedir.
 
‘Öznur Değer serbest bırakılmalıdır’
 
Bir kişi hakkındaki suçlamalar ne olursa olsun, yakalandığı ya da gözaltına alındığı andan itibaren hukukun denetimi altındadır. Kamu otoriteleri o andan itibaren kişilerin can ve mal güvenliğinden sorumludur. Temel haklar savaş ve olağanüstü hallerde dahi güvence altındadır. Bağımsız ve tarafsız bir yargı organı kesin bir mahkumiyet kararı verene kadar kişi masumdur. Taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler işkenceyi mutlak olarak yasaklamaktadır. Bu yasak uluslararası hukukta "emredici bir kuraldır"; dolayısıyla bu kurala istisna getirilemez ve Taraf Devletler tarafından da çekince konulamaz. Mardin Barosu İnsan Hakları Komisyonu olarak; yaptığı haberleri gerekçe gösterilerek hakkında tutuklama kararı verilen Gazeteci Öznur Değer’in bir an önce serbest bırakılmasını ve kendisine yönelik uygulanan işkence yasağı ihlalinden sorumlu kolluk görevlileri hakkında derhal etkin bir soruşturma yürütülmesini  talep ediyor, gelişen hukuki sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız”