Ailelerden İmralı başvurusu

  • 11:03 19 Nisan 2024
  • Güncel
 
İSTANBUL - PKK Lideri Abdullah Öcalan ve İmralı'daki diğer tutsakların aileleri, görüşme talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Cezaevi Müdürlüğü'ne başvurdu.
 
İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında tutulan ve 37 aydır kendisinden haber alınamayan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ile vasisi Mazlum Dinç, görüşme talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Cezaevi Müdürlüğü’ne başvuru yaptı.  İmralı’da tutulan tutsaklar Ömer Hayri Konar’ın kardeşi Ali Konar, Hamili Yıldırım’ın kardeşi Polat Yıldırım ile Veysi Aktaş’ın kardeşi Melihe Çetin de görüşme talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ile İmralı Cezaevi Müdürlüğü’ne başvurdu.
 
Disiplin cezaları ile görüşmeler engelleniyor
 
Abdullah Öcalan ve İmralı’da tutulan diğer 3 ismin aileleriyle görüşme hakları “disiplin cezaları” öne sürülerek engelleniyor. 2021-2023 tarihileri arasında Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklara 3’er aylık olmak üzere en az 5 kez disiplin cezaları verilerek, aileleri ile görüşme hakları ellerinden alındı.
 
Gerekçeler avukatlar ile paylaşılmıyor
 
Verilen bu disiplin cezalarının gerekçeleri ve dosya numaraları, yapılan tüm başvurulara ve itirazlarına rağmen avukatlarıyla paylaşılmıyor.
 
Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının Bursa İnfaz Hâkimliği’ne yaptığı başvurular sonucunda 18 Ağustos 2021 tarihinde 3 ay, 3 Şubat 2022 tarihinde 3 ay, 31 Mayıs 2022 tarihinde 3 ay, 9 Eylül 2022 tarihinde 3 aylık disiplin cezaları verildiği hâkimlik tarafından belirtildi.
 
Hâkimliğin gerekçesi 'basına yansıması'
 
Avukatların 10 Temmuz 2023 tarihinde yaptığı başvuruya 19 Temmuz’da yanıt veren hâkimlik, hangi tarihte verildiği belirtilmeden 3 aylık disiplin cezası olduğunu bildirdi. Avukatların son başvurusu ise 10 Ekim 2023 tarihinde oldu. Bursa İnfaz Hakimliği’ne aile görüşlerinin sağlanması talebiyle yapılan başvuruya 13 Ekim günü yanıt veren mahkeme, Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklar hakkında verilmiş yeni bir disiplin cezası olduğunu belirtti.
 
Hakimlik, disiplin cezasına konu olan dosya numarasını paylaşmamasının gerekçesi olarak ise “basına yansımasını” gösterdi.