Özgür Basın'a sansür Meclis gündeminde
- 12:35 11 Ocak 2025
- Siyaset
HABER MERKEZİ - DEM Parti Milletvekili Sebahat Erdoğan Sarıtaş, basına yönelik sansürü Meclis gündemine taşıdı.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sêrt Milletvekili Sebahat Erdoğan Sarıtaş, JINNEWS, Mezopotamya Ajansı (MA) ve Yeni Yaşam gazetesinin dijital medya hesaplarına dönük erişim engelini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a sordu.
Halkın haber alma hakkı ve basın özgürlüğü, demokratik toplumların temel taşlarında olduğu belirtilen soru önergesinde, bu özgürlüklerin, yalnızca bireysel hakları değil aynı zamanda hükümetlerin hesap verebilirliğini ve şeffaflığını da güvence altına aldığı kaydedildi. Önergede, “Halkın haber alma hakkı ve basın özgürlüğü, bireysel özgürlüklerin korunmasından toplumsal huzurun sağlanmasına kadar birçok alanda hayati bir rol oynar ve bu hakların savunulması, güçlü bir demokrasinin anahtarıdır” denildi.
Özgür Basın'a dönük erişim engeli
Türkiye’de son 10 günde, JINNEWS, Mezopotamya Ajansı (MA) ve Yeni Yaşam gazetesinin dijital medya hesaplarına erişim engeli getirildiği anımsatılan önergede, “Öte yandan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin 27 Aralık’ta katledilen gazetecilerin fotoğrafların yer verildiği paylaşımı İnstagram tarafından kaldırıldı. Bunlar dışında son bir haftada; NuJINHA, Gazete Patika, ETHA, Mücadele Birliği, Kızıl Bayrak, Özgür Gelecek, Umut Gazetesi ve Yeni Demokrasi gazetesinin haber sitelerine erişim engeli getirildi. ‘Millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması’ gerekçesine dayandırılarak getirilen engellemelerle halkın haber alma hakkı alenen engellenmiştir. Haksız hukuksuz tutuklamalar, ekran karartmalar, gazete sansürlemelerle, erişim engelleme kararlarıyla gazetecilerin haber yapması engelleniyor, basın özgürlüğü, halkın haber alma hakkı yok ediliyor” ifadeleri kullanıldı.
Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle şu sorular yöneltildi:
“*Neden sadece suç teşkil ettiği iddia edilen ilgili içeriklere değil de tüm siteye erişimin engellenmesi yönünde karar alınmıştır?
*Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi içtihatlarına rağmen neden tüm siteye erişim engellenmiştir?
*Söz konusu haber sitelerinin sosyal medya hesaplarına ve web sitelerine erişim engeli kararı alınırken, ifade özgürlüğünün önemi, bu platformların günümüzdeki işlevi ve kullanıcıların haklı menfaatlerinin yok sayılmaması gibi hukuk devletinin asgari gerekleri neden dikkate alınmamıştır?
*Türkiye'de bugüne kadar kaç dijital mecra kamu güvenliği gerekçesiyle yasaklanmış/erişime kapatılmıştır?
*Bu kararların demokratik hak ve özgürlükler üzerindeki etkileri göz önünde bulundurulmuş mudur? Tarafınızca bu konuda kamuoyu ne zaman bilgilendirecektir?
*Erişim engeli getirilen bazı hesapların engellediğine dair gerekçe neden bildirilmedi?
*Erişime engellenen sitelerin ve hesapların iktidarı eleştiren, basın özgürlüğünü savunan, gazetecilerin katledilmesi, tutuklanması ve gazeteciliğe dönük baskıları haberleştiren muhalif yayın kuruluşları olması tesadüf müdür?
*Temel hak ve özgürlüklerden olan ifade özgürlüğü üzerindeki baskıları kaldıracak mısınız?
*Bilgi ve düşünceleri serbest olarak toplayıp, yorum ve eleştiri yaparak çoğaltabilmek ve bunları serbest olarak yayımlayıp dağıtabilmek haklarını içeren basın özgürlüğünü sağlayacak mısınız?”