Çanakkale Newrozu’ndan: Dehaklar tarihe gömülecek

  • 14:43 21 Mart 2023
  • Güncel
 
ÇANAKKALE - Çanakkale Newrozu’nda yüzlerce kişi, barışın ve özgürlüğün halkın mücadelesi ile geleceğini vurgularken, “Hep beraber başaracağız” dedi.  
 
Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Tevgera Jinên Azad ( TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Yeşil Sol parti öncülüğünde “Her der Newroz, her dem azadî” ve “Newroz ateşiyle özgürlüğe” şiarıyla Newroz kutlamaları devam ediyor. Kutlamaların bir adresi de Çanakkale’nin Esenler Mahallesi oldu. 
 
Newroz alanına,  “Depremde yitirdiğimiz canları saygıyla anıyoruz” ve “Her der Newroz, her dem azadî” ve “ Newroz ateşiyle özgürlüğe” pankartları, HDP ve Yeşil Sol Parti flamaları asıldı. Kutlamaya katılan yurttaşlar, kırmızı, sarı, yeşil şalları ile ulusal kıyafetler ve Amed Spor formaları ile renkli görüntüler oluşturdu. Newroz’a Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,  çok sayıda sivil toplum örgütü, siyasi parti ve yüzlerce yurttaş katıldı.
 
Newroz’da ilk olarak açılış konuşmasını yapan sunucu Ömer Filiz, Yılmaz Güney’in 1984 yılında Paris’te gerçekleştirilen Newroz’da yapmış olduğu konuşmanın Kürtçesini okudu. Ardından demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşu sırasında “Güneşi içenlerin türküsü” isimli şiir okundu.
 
‘Barışın ve özgürlüğün inşasını beraber yapacağız’
 
Kutlamada söz alan Newroz Tertip Komitesi Başkanı Turgut  Haskan, bu yılki Newroz ateşini barış ve demokrasi için yakacaklarını dile getirdi. Turgut, “Tüm halkın, gencin, kadınların Newrozu’nu kutluyorum. 14 Mayıs’ta gerçekleşecek olan seçimden umutluyuz. Seçim, bu halka barış ve özgürlük getirsin. Barışın ve özgürlüğün inşasını beraber yapacağız. Oyumuzu demokrasi, barış adına kullanacağız.”
 
‘Kirlenmiş düzeni değiştirmek zorundayız’
 
Daha sonra söz alan Emek Partisi (EMEP) Çanakkale İl Eşbaşkanı Muzaffer Dağtekin, Newroz’un barış, özgürlük, direniş ve zulme karşı başkaldırının günü olduğunu söyleyerek, Kawa’nın yaktığı ateşin halklara kurtuluşun yolunu gösterdiğini ifade etti. Muzaffer, “Bu ateşi daha yükseltmek için çalışmalıyız. Yaşadığımız felaketler bizlere bu düzenin iki yüzlülüğünü gösterdi. Yaratılan her değerin parayla alınıp, satıldığını gördük. Bu çürümüşlük karşısında bizim yapmamız gereken şey bunun bir kader olmadığını haykırmak. 14 Mayıs seçimleri bunun bir aracı olmalı. Kirlenmiş düzeni değiştirmek zorundayız. Newroz dünya halklarına barış getirsin” dedi.
 
Daha sonra HDP ve Yeşil Sol Parti temsilcileri sahneye çıkarak halkı selamladı.  
 
‘Dehak’lara karşı mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz’
 
Devamında söz alan HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Burcu Özaydın, iktidarın enkaz altında bıraktığı insanlar için bu sene Newroz ateşini yaktıklarını belirtti. Burcu, “Bu halk acılarını direnişe döndüren bir halk. Faşist iktidarın katlettiklerinin hesabını soracağız. Kemal Kurkut’un, Deniz Poyraz’ın, Ali İsmail Korkmaz’ın, Tahir Elçi’nin faşist rejimin katlettiği her canın hesabını soracağız. Dünyada erkek egemen sistemin susturduğu, tecavüz ettiği, öldürdüğü kadınların isyanı artık ‘Jin jiyan azadî’ sloganı ile tek ses oldu. Bugünün Dehak’larına karşı mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
‘Bu bahar kadın devriminin baharı olsun’
 
Cezaevlerindeki siyasi tutsaklara da değinen Burcu devamında, “’Direngen, onurlu, bir gider bin geliriz diyen, küllerimizden yeniden doğarız’ diyen Kürtler, Türkler, Rumlar, Ermeniler, Aleviler, kadınlar, LGBT+’lar, işçiler, köylüler ile birlikte özgür yaşamı kuracağız. Tohumlarımız yeniden yeşerecek. Bu bahar faşizme karşı zaferimizin ve kadın devriminin baharı olsun” diye konuştu.
 
‘14 Mayıs’ta Dehak’lar tarihe gömülecek’
 
Ardından söz alan HDP Çanakkale İl Eşbaşkanı Ömer Faruk Kınıç, 2023 Newroz’unun halklar açısından yeni bir başlangıç olacağını söyleyerek, cezaevindeki tutsaklara selam gönderdi. Ömer, “14 Mayıs’tan sonra halklar kazanacak Dehak’lar tarihe gömülecek” diye belirtti.
 
‘İktidarı hep birlikte değiştirmeliyiz’
 
Yeşil Sol Parti Çanakkale Eş Sözcüsü İclal Gitmez ise, bu sene depremde yaşamını yitiren yurttaşlar için hala yas içinde olduklarını dile getirerek sistem değişmedikçe insanların katledilmeye, sorunların yaşanmaya devam edeceğine dikkat çekti. İclal, “Yaşam alanları güvende değil. Üretim yok. Çevremiz hükümetin desteğiyle talan ediliyor. Rant, talan sürüyor. İktidarı hep birlikte değiştirmeliyiz. Biz ekolojik ve barışçıl düzeni kuracağız. Her türlü şiddete maruz kalan biz kadınlarız buradan sizlere söz veriyoruz kadınları ilgilendiren yasaları uygulayacağız. Hep beraber başaracağız” dedi.
 
‘Hayallerini gerçekleştireceğiz’
 
Ardından söz alan HDP Gençlik Meclisi üyesi Mahsun Koca,  Newroz’un baskıya, zulme karşı onurlu duruş olduğunu vurguladı. Mahsun, Kürt halkının yıllar içerisinde Newroz ateşini büyüttüğünü dile getirdi. Mahsun, “Buradan söz veriyoruz onların mücadelesine bağlıyız ve hayallerin gerçekleşene kadar mücadele edeceğiz. Kahramanlık tarihi olan cezaevindeki bütün yurtseverlere selamımızı gönderiyoruz” diyerek mücadelenin direniş olduğunun altını çizdi. 
 
‘Newroz hayırla gelecek’
 
Son olarak söz alan HDP Milletvekili Hüda Kaya, Newroz’un halkı gücüne güç katmasını, ruhunu canlandırmasını temenni ettiğini dile getirdi. Hüda, “Newroz hayırla gelecek. Bu baharın sonunu halkımız farklı kapatacak. Kazakistan’daydım oradaki Newroz programına denk geldik ve onların kutlamasını gördük. Buradaki kutlamaya bakıyoruz kırmızı mont giyen çocuk, sarı şemsiyesi olanlar alınmadı renklere düşmanlık bitmedi utanç manzaralar.  Newroz 14 ülkede kutlanıyor. Ama bizim ülkemizde Newroz denildiğinde tüyleri diken diken olan zihniyetle karşı karşıyayız. Biz bu ülkenin insanıyız hep birlikte barış içinde yaşamak istiyoruz. Newroz’un huzura dönüşmesinden bir iktidar neden rahatsız olur? İnsanın yüzünün gülmesinden rahatsız olan bir iktidarla karşı karşıyayız” şeklinde konuştu. 
 
‘Bu topraklarda hep beraber barışı soluyacağız’
 
İktidarın 20 yıl içerisinde birçok insanı katlettiğini, son olarak depremde çok sayıda insanı enkaz altında katlettiğinin altını çizen Hüda, “Halkımızın dayanışması, iradesiyle 14 Mayıs’ta tarihin çöplüğüne atılacaklar. Ama eğer rehavete kapılırsak gücümüzü zayıflatırsak 14 Mayıs’ta, telafisi olmayan bir Türkiye’nin kapısı açılacak. Cezaevinde tecrit edilen binlerce insanın en insani hakları yerine getirilmiyor. AKP’nin karanlığına karşı insanlık dayanışması göstereceğimize inanıyorum. Elimizi taşın altına koymak zorundayız. Bu topraklarda hep beraber barışı soluyacağız. Seneye gerçekleşecek olan Newroz’da AKP’siz, özgür, hapishanedeki canlarımızı karşılayana kadar selamla kalın” dedi.
 
Konuşmaların ardından Barış Annesi Yıldız Kılıç ve Newroz’a katılan halk tarafından Newroz ateşi yakıldı.
 
Newroz kutlaması, sanatçı Azad Bedran’ın sahne almasıyla devam ediyor.