8 gazeteciye verilen cezanın gerekçesi: Algı oluşturma

  • 12:03 25 Temmuz 2024
  • Hukuk
 
ANKARA - MA ve JINNEWS muhabirlerine verilen 6 yıl 3'er ay hapis cezasının gerekçesinde, gazetecilerin haberleriyle "algı oluşturduğu" ileri sürüldü. 
 
Ankara merkezli soruşturma kapsamında 29 Ekim 2022'de tutuklanan ve 16 Mayıs 2023'te görülen ilk duruşmada tahliye edilen gazeteciler hakkındaki davanın karar duruşması 3 Temmuz'da görülmüştü. Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Selman Güzelyüz, Berivan Altan, Diren Yurtsever, Hakan Yalçın, Emrullah Acar, Zemo Ağgöz ve Deniz Nazlım ile JINNEWS muhabirleri Öznür Değer'e "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 6'şar yıl 3'e ay hapis cezası verildi. Mahkeme, MA muhabiri Ceylan Şahinli ile JINNEWS muhabiri Habibe Eren ve MA'nın eski stajyeri Mehmet Günhan hakkında beraat kararı verdi. Mahkemenin gerekçeli kararı açıklandı. Kararda, gazetecilerin haberleriyle algı oluşturmaya çalıştığı savunuldu. 
  
İlkeler işletilmedi 
 
Mezopotamya Ajansı’nın geçtiği habere göre, Gazetecilerin ifadeleri, tanık ve gizli tanık beyanları, dijital inceleme tutanağı, HTS analiz raporu, kolluk araştırma tutanakları, teknik ve fiziki tedbir tutanakları ile tüm dosya kapsamına yer verilen 82 sayfalık gerekçeli kararda, tanık Hüseyin Durudeniz'in, "Hem Mezopotamya Ajansı hem de DİHA, Türkiye'de faaliyet yürütüyor. Yani örgütle tamamen bağlantılı mı bağlantılı değil mi bilmiyorum. Eğer Türkiye'de mevcut sistem içerisinde faaliyet yürütüyorsa nasıl olur da örgütle bağlantısı olabilir, çünkü zaten otomatik olarak kapatılması gerekiyor" beyanları gazetecilerin aleyhine yorumlandı. Diğer tanıkların çelişkili beyanlarını görmezden gelen mahkeme, "şüpheden sanık yararlanır" ilkesini işletmedi. 
 
Hasta tutsaklara dair rapor suç konusu 
 
Söz konusu kararda, gazetecilerin birbirleri arasındaki para transferleri, gazetecilik faaliyetleri kapsamında hazırladıkları tecrit haberleri, sanal medya paylaşımları, ev baskınları sırasında el konulan kitap ve dergiler, hasta tutsaklara dair hazırlanan İnsan Hakları Derneği (İHD) raporları suç unsuru olarak değerlendirildi.
 
Algı yaratma amacı güdüyor  
 
Gerekçeli kararda mesleki faaliyetlerle, "Örgüte silahlı üye temin etmek, örgütün sempatizanları ve üyelerinin motivasyonunu güçlü tutmak, Abdullah Öcalan’ın durumunun illegal olduğu algısını yaratmak, devletin Kürt kökenli vatandaşların kötü muamelede bulunduğu yönünde algı oluşturmak, TSK’nin kimyasal silah kullanması algısı oluşturmak" amacı taşındığı iddia edildi. 
 
Mahkeme, 3 gazeteci hakkında verdiği beraat kararını ise, "delil yetersizliğine" dayandırdı.