'Her zaman her yerde Kürtçe'

  • 09:04 23 Temmuz 2024
  • Kültür Sanat
 
WAN - ARSİSA’nın yeni dönemde çocuklar için açtıkları anadil kursların kayıtları devam ediyor. ARSİSA yöneticilerinden Evindar Akbulut, Wan halkına, "Kürtçe dili öğrenme isteğiyle gelip kursa başlasınlar istiyoruz” çağrısında bulundu. 
 
Kürt diline yönelik iktidarın inkar politikaları her alanda kendini hissettiriyor. Kürtçe anadil dönük eğitim talebini yıllardır görmeyen iktidar, oluşturduğu müfredatla asimilasyon politikalarını derinleştirerek, çocukların anadillerinden uzaklaşmasını hedefliyor.  Asimilasyon politikalarına karşı yer yer anadiline dönük kampanyalar yapılırken, kültür ve sanat alanında faaliyet yürüten kurumlar ise yaz aylarında çocuklara dönük açtıkları kurslarla çocukların anadillerinden uzaklaşmamasını hedefliyor.
 
ARSİSA yöneticilerinden Evindar Akbulut yaz süreçlerinde çocuklar için açacakları kurslara dair JINNEWS’e konuştu. 
 
‘Kürtçenin resmi dil olmasını istiyoruz’
 
Çocuk kursları açmalarındaki asıl amacın anadilin her geçen gün gözle görünür bir şekilde kaybolmaya başlaması olduğunu söyleyen Evindar, halkın artık kendi dilini konuşmadığını ifade etti. Ne sokaklarda nede aile içerisinde Kürtçe’nin konuşulmadığına dikkat çeken Evindar, “Biliyorsunuz ki çocuklar bizim geleceğimizdir ve çocuklarımız her geçen gün yabancı dile bağlanıyorlar, Kürtçeyi unutuyorlar. Bu sebepten biz Kürtçenin resmi dil olmasını istiyoruz. Maalesef bu isteğimiz yerine getirilmiyor. Biz de Kürtçe dil kurumları olarak kurslar açıyoruz ve özellikle çocuklar için sınıf açmak istiyoruz. Çocukların anadillerine bağlı olması, Kürtçe konuşması ve Kürtçe yaşaması için kurslar açıyoruz” dedi.
 
Çocuklar için daha gündelik konularda ders veriyorlar
 
Çocuk kursları için 8 ile 15 yaş aralığında çocukların başvurularını alacaklarını dile getiren Evindar, 8 yaştan itibaren öğrenci almalarının sebebinin çocukların okuma yazmayı bilmeleri gerektiği olduğunu kaydetti.  Evindar, “Bazı çocuklar var okuma yazmaları yok ve buraya geliyorlar maalesef zorlanıyorlar. Bizde bu sebeplerden kurslarımızı 8 yaşındaki çocuklardan başlatıyoruz. Hem onlar için çok zor olmuyor. Tabi çocuklar için sınıf açtığımızda hiç Kürtçe bilmeyenler de oluyor. Fakat biz zaten çocuklar için dilbilgisi konuları girmiyoruz renkler ve harfler gibi gündelik şeyler öğretiyoruz ki günlük hayatlarında konuşabilsinler. Bu şekilde onlar için de basit oluyor ve daha rahat konuşup, kendilerini ifade edebiliyorlar” diye belirtti. 
 
‘Ailelerin Kürtçeye ilgisi büyük’
 
Ailelerinde Kürtçe kurslarına ilgi gösterdiklerini ifade eden Evindar, okulların tatil olmasıyla ailelerin kursların başlaması yönünde talepte bulunduklarını belirtti. Evindar, “Çocuklar için sınıflar açtığımızda aileler de mutlu oluyor.  Şimdiye kadar yaklaşık 20 aile bize başvuruda bulundu ve her birinin en az 2-3 çocukları var kursa yazdırmak istedikleri. Çocukları Kürtçe konuşsun istiyorlar. Bazen aileler ne kadar çocuklarla Kürtçe konuşsalar da çok etkili olmuyor çünkü maalesef yaşadıkları toplumda Türkçe konuşuluyor ve çocukların oynadıkları oyunlar bile Türkçe. Bu sebepten çocuklar da etkileniyorlar ve Kürtçe konuşmak istemiyorlar. Aileler de ‘çocuklar kuruma geldiklerinde ve gelen herkes Kürtçe konuştuğunda, çocuklarında dikkatini çekiyor ve bizimle de Kürtçe konuşuyorlar’ diyorlar. Çünkü çevrede yoğunluklu olarak Kürtçe konuşulduğu zaman çocuklar da daha çok Kürtçe konuşuyor” ifadelerini kullandı.  
 
‘Çocuklar Kürtçe yaşamalı’
 
Kürtçe dilinin unutulmaması için ailelere düşen esas sorumluluğun her zaman, her yerde çocuklarla Kürtçe konuşmak olduğunun altını çizen Evindar, “Çocuklara Kürtçe oyunlar öğretmeliler. Özelikle çocuklar 15 yaşına gelene kadar Kürtçe yaşamalıdır. Örneğin; küçük yaşta olanlara Zarok TV gibi kanallar izletilmelidir. Sosyal medyada Kürtçe sayfalar takip edilebilir, onlar izletilebilir, Kürtçe oyunlar oynatılabilir. Bu şekilde çocukların Kürtçeye karşı istekleri de daha fazla artar” sözlerini kullandı.
 
Yeni projelerle sahada olacaklar
 
Yeni dönem kurs sürecinde yeni projeleri de hayata geçireceklerinin bilgisini paylaşan Evindar, sokak sokak, mahalle mahalle, köy köy gezerek herkese cevap olacaklarını, çocuklara dört duvar arasında eğitim vermekle yetinmeyeceklerini ifade etti. Çocuklar için neler yapılabileceği üzerine çalışmalar da yapacaklarını söyledi.  
 
‘Kendi dilimizde ısrarcı olalım’
 
Belli yerlerde veya belli zamanlarda Kürtçe konuşmanın sadece çocuklar üzerinde değil büyükler üzerinde de büyük etki yarattığını dile getiren Evindar, bir yerde Kürtçe diğer yerde Türkçe konuşulduğunda Kürtçe’den uzaklaşma durumların yaşandığını kaydetti. Evindar,  “Bu da özellikle çocuklarda ciddi bir moral bozukluğuna neden oluyor, dili öğrenmek istemiyorlar ve öğrenmek için olan istekleri azalıyor. Yani gereken şey her yerde Kürtçe konuşulmasıdır. Karşıdaki insan bizle farklı bir dilden konuşursa bile biz kendi dilimizde ısrarcı olmalı ve onu konuşmalıyız” şeklinde konuştu. 
 
Kürtçe dil kursuna katılım çağrısı 
 
Evindar son olarak, “Wan’da her zaman, her yerde Kürtçe konuşun, Kürtçe yazın, Kürtçe oyunlar oynayın ve Kürtçe yaşayın. Çocuklar için kurslarımız artık başlıyor, kayıtları alıyoruz. Bu hafta bir sınıf derse başlayacak. Çocuklar, aileleri ve tüm halkımız Kürtçe dili öğrenme isteğiyle gelip kursa başlasınlar istiyoruz” çağrısında bulundu.