'Savaş tecrit politikalarıyla yeni bir rejim inşa ediliyor'

  • 23:05 25 Temmuz 2024
  • Kültür Sanat
DÊRSİM - Munzur Doğa ve Kültür Festivali’nde konuşan DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Güney Kurdistan’a dönük saldırılara ve özel savaş politikalarına işaret ederek, “Cumhuriyetin 2’nci yüzyılının savaş yüzyılı olmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
 
Dêrsim Belediyesi ve Dêrsim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) tarafından düzenlenen 22’nci Munzur Doğa ve Kültür Festivali Mameki Parkı'nda düzenlenen konser etkinliğiyle devam etti. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Dêrsim Belediye Eşbaşkanları Birsen Orhan ile Cevdet Konak, kent vekili Ayten Kordu, DEDEF Genel Başkanı Ali Rıza Bilir, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütünün yanı sıra binlerce kişi katıldı.
 
'Devrimci bir festival'
 
Konser öncesi kısa bir konuşma gerçekleştiren DEDEF Genel Başkanı Ali Rıza Bilir, 2000 yıllarında Dêrsimlilerin birinci festivali gerçekleştirerek yasakları deldiğini dile getirdi. O dönemlere inkar, asimilasyonunun olduğunu ve şimdi de devam ettiğini dile getiren Ali Rıza, Munzur festivalinin devrimci bir festival olduğunu ifade ederek festivalin doğanın talan edilmemesi için bir halk dayanışması olduğunu söyledi. 
 
‘Gaspa izin vermeyeceğiz’
 
Ali Rıza’nın ardından sanatçılar Baran Saltık ve Mikail Aslan sahne aldı. Yurttaşlara keyifli anlar yaşatan sanatçıların performansının ardından Dêrsim Belediye Eşbaşkanı Birsen Orhan kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Dêrsim halkının verdiği tarihi sorumlulukla kentin her bucağında çalışma yürüttüklerini belirten Birsen, Colemêrg Belediyesi’ne atanan kayyıma işaret ederek, “Colemêrg Bele diyesi gasp edildi ve yerine sömürge valisi atandı” dedi. Halkla birlikte “Colemêrg bizimdir, bizim kalacak” sloganı atan Birsen, “Belediyeler halkındır, gaspınıza izin vermeyeceğiz. Biz buradayız, kendimizi de kentimizi de hep birlikte yöneteceğiz” dedi.
 
'Kürtlüğümüze saldıranlara karşı Dêrsim'de olmamız lazım'
 
Ardından söz alan Eşbaşkan Cevdet Konak da, Munzur Festivali’nin 1999’da başladığını hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı: “Dêrsim coğrafyasının yakıldığı, canlarımızın katledildiği o 90’lı yılların karanlık sonunda Dêrsimliler, bu coğrafyaya, kutsallarımıza, tarihsel değerlerimize, dilimize, kültürümüze, Aleviliğimize, Kürtlüğümüze saldıranlara karşı, bizim Dêrsim’de olmamız lazım."
 
 
‘Biat etmedik bundan sonra da biat etmeyeceğiz’
 
DEM Parti Dêrsim Milletvekili Ayten Kordu da söz alarak, şöyle konuştu: “İnancımıza, kimliğimize, dilimize ilişkin her saldırıya karşı göğüs gerdik. Bu topraklar büyük bedeller verdi. Biat etmedik, buradayız, bundan sonrada biat etmeyeceğiz. Bunun için yaşamını yitiren her yoldaşımızı her canlımızı, saygıyla, minnetle anıyorum. Doğa katliamına, kadın katliamlarına, ayrımcılığa, ırkçılığa, dinciliğe, cinsiyetçiliğe karşı mücadelemiz devam edecek. Kimse inancımızı, hakikatimizi tanımlayamaz. Bizim gerçeğimiz bu topraklardadır. Hakikat yolunda mücadelemizi sizlerle birlikte sürdüreceğiz. Bunun için daha fazla birlik olmak zorundayız.”
 
Güney Kurdistan’da dönük saldırılara tepki 
 
Sonrasında söz alan DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, ülkenin savaşa sürüklendiğinin altını çizdi. Savaş, tecrit ve kayyım politikalarıyla yeni bir rejim inşa etmek istendiğine dikkat çeken Çiğdem, “Bu rejimde kadınlara, gençlere, AKP’ye biat etmeyenlere yer yok. Savaş karşıtlığı öncelikli görevlerimizden biri. Türkiye Kurdistan’ında biat ettiremediği Kürtler karşısında Güney’de savaş yürütüyor. Kurdistan’da işgal edilen bu topraklarda Misak-ı Milli kurulmak isteniyor. Kürt katliamı yüz yıldır bu ülkeye ne getirdi, ne kazandırdı? Alevi, Ermeni katliamı ne kazandırdı? Geçit vermeyelim. Ne kayyımın kendisine ne de özel savaş politikalarına geçit vermeyelim” şeklinde konuştu.
 
'Öcalan'ın yürüttüğü mücadele karşılık buldu'
 
“2’nci yüzyılın bir savaş yüzyılı olmasına izin vermeyeceğiz” diyen Çiğdem, “Çözüm Süreci”ne işaret ederek, “O dönemde Kürt halk önderi Sayın Öcalan’ın yürüttüğü mücadelenin kendisi sadece Kurdistan’da değil Türkiye’de de karşılık buldu. İmralı’da tecrit edilen şey demokratik çözümün kendisidir. Bunun farkındalığıyla siyasetimizi yapıyoruz” diye kaydetti.
 
Çiğdem’in konuşmasının ardından JinMa sahne aldı. Konser, Pınar Aydınlar, Işık Berfin, Kadir Çat, Yeşim Besler'in ezgileri ile devam etti..