Iraklı ve Êzidî kadınlardan idamlara tepki

  • 10:30 27 Temmuz 2024
  • Güncel
 
HABER MERKEZİ - Irak Kadın Konferansı’nda bir araya gelen Êzidî ve Iraklı kadınlar İran’ın idam cezası verdiği Şerife Muhammedi ve Pexşan Ezizi için açıklama yaparak “İdama hayır, özgür yaşama evet” dedi. 
 
Irak’ın başkenti Bağdat’ta, 3 Ağustos 2014 fermanın yıl dönümü vesilesiyle Irak Kadınlar Derneği, Êzidî Kadın Özgürlük Hareteki (TAJÊ) ve kadın ve çocuklara yönelik çalışma yürüten Or Kültür Derneği öncülüğünde “Ortak mücadele ile kadın kırımına karşı öz savunmanın sesi ol” şiarıyla ‘3’üncü Irak Kadınlar Konferansı’ gerçekleştirildi. Konferansta Iraklı ve Êzidî kadınlar, Êzidî kadınların mücadelesi ile 74’üncü Fermana ilişkin birçok önemli konuyu tartıştı.
 
Konferansın ardından İran rejiminin Kürt gazeteci Pêxşan Ezîzî ve Aktivist Şerife Muhammadî’ye verdiği idam cezasını protesto eden bir açıklama yapıldı. Kadınlar açıklamada, ‘İdama hayır, özgür yaşama evet’ şiarıyla idam cezasına karşı başlatılan kampanyaya desteklerini açıkladı.
 
Açıklama, Or Kültür Derneği Sözcüsü Muna Hîlalî tarafından okundu.
 
Muna, şöyle dedi: “İran sürekli kadınları ve masum insanları idam ediyor. Bu zihniyeti reddediyor ve kınıyoruz. İran rejimi bugün de Şerife Muhammedî ve Pêşxan Ezîzî hakkında idam kararı verdi. Yine başka bir kadın tutsak olan Werîşe Mûradî’de büyük bir tehdit altındadır.”
 
‘Kadınlar tek ses olmalı’
 
Kadın örgütlerini İran’ın aldığı idam kararlarına karşı güçlü bir duruş sergilemeye çağıran Muna, şunları söyledi: “Irak kadınları adına İran hükümetini kınıyor ve İran’ın insan ahlakından ve insani standartlardan uzak bu kararla yüzleşmesi gerektiğini belirtiyoruz. Yine İran kadınları, özellikle de Kürt kadınlarını idam etme kararından vazgeçmelidir. Iraklı kadınlar olarak kadın hakları örgütlerini bu hukuka aykırı karara karşı güçlü bir duruş sergilemeye çağırıyoruz. Sonuçta ‘İdama hayır, özgür yaşama evet’ diyoruz.”
 
Açıklama “Jin jiyan azadî” sloganları eşliğinde sona erdi.