İntihara sürüklenen Ronya’nın ailesi: Öğrenci intiharları araştırılsın

  • 09:03 24 Temmuz 2024
  • Güncel
 
Nazlıcan Nujin Yıldız
 
İZMİR - Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi öğrencisi Ronya Koç’un intihara sürüklenmesiyle ilgili konuşan ailesi, öğrenci intiharlarının arttığını ve bu durumun araştırılması gerektiğini söyledi.
 
Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunan Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde Diş Hekimliği Fakültesi 4’üncü sınıf öğrencisi olan Ronya Koç, kaldığı yurtta şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmişti. Ronya’nın, Konaklı Stadı’nda yapılan mezuniyet töreninin ardından kaldığı yurda gelerek, intihara sürüklendiği iddia edildi. Daha sonra Mezopotamya Ajansı’nın (MA) görüştüğü Ronya’nın arkadaşları, Ronya’nın Kürt kimliğinden kaynaklı sınıfta bırakıldığını ve bunun üzerine intihara sürüklendiğini iddia etti. Arkadaşları, ayrıca olayda Ronya’ya geç müdahale edildiğini, görevlilerin müdahale için polisi beklediklerini ifade etti.
 
Öte yandan Ronya’nın bir arkadaşının, bir gazeteciye, “Bugün Alanya Aladdin Keykubat Üniversitesi Terken Hatun Kız Öğrenci Yurdu’nda diş hekimliği öğrencisi bir kız, hocaların ego tatmini ve kompleksleri yüzünden sınıfta bırakıldı ve intihar etti. Hakkımız helal değil hocam, bu gece rahat uyumayın” dediği öğrenildi. Konuya dair ajansımıza konuşan Ronya’nın annesi ve diğer aile üyeleri, öğrenci intiharlarının araştırılması gerektiğini ifade etti.  
 
‘Bana insanlık bitmemiş dedirtsinler’
 
Ronya’nın annesi Berdan Koç, öğrenci intiharlarının araştırılması gerektiğini ifade ederek, Meclis’teki tüm milletvekillerinin bu konuyla ilgilenmesi gerektiğini belirtti. “Bu çocuklar yerden bitmiyor ki. Hiç mi kendilerinin evlatları yok?” diye soran Berdan, bu konuya duyarsız kalınmaması gerektiğini söyledi. Ronya’nın 4’üncü sınıfta olduğunu, 2019’da okula başladığını paylaşan Berdan, “Fen lisesi öğrencisiydi. Bütün hayatı başarılarla doluydu çocuğumun. Ne olur, buna el atsınlar. Görmezlikten gelmesinler. İçimiz yanıyor bizim. Bana insanlık bitmemiş dedirtsinler. Bu çocukların ahı yerde kalmasın. Araştırılsın” şeklinde konuştu.
 
‘Gelecek hayalleri vardı’
 
Berdan, Ronya’nın bir arkadaşının kendisine “Daha birkaç gün önce bize ev tutacağım, sen de yanıma gelirsin demişti. Gelecek hayalleri kuruyordu” dediğini paylaştı. Kendisinin arkadaşına “Siz bir şey hissettiniz mi?” diye sorduğunu ifade eden Berdan, arkadaşının “Hayır, hep gelecek hayallerinden bahsediyordu” dediğini belirtti. Ronya’nın, arkadaşlarına hep “Bizim gelecek hayallerimiz var” dediğini ifade eden Berdan, sonrasında durumla alakalı soruşturma da başlatıldığını söyledi.
 
‘Gençler ölmesin’
 
Öğrenci intiharlarına dair kamuoyu oluşması gerektiğini vurgulayan Berdan, Meclis’teki vekillere seslenerek, “Tekrar bütün milletvekillerine sesleniyorum. Kendileri de anne-babadır. Bunu lütfen araştırsınlar. Ronya’dan sonra kaç intihar daha oldu. Daha ne kadar anne-babanın yüreği yanacak? Sadece araştırılmasını istiyorum. Neyin nesiyse ortaya çıksın. Bu gençler ölmesin. Ben bir de yurtlarda psikolog varmış diye duydum. Onlar da yan gelip oturmaktansa en azından günde birkaç öğrenciyle konuşsalar bu tarz şeylerin olmayacağına inanıyorum ben. Oraya oturmaya gitmemişler, an azından bu çocuklarla yakından ilgilensinler. Günde 5-6 öğrenciyle konuşsalar da yeter ” diye konuştu.
 
‘Bakanlık ne yapıyor?’
 
“Bakanlık ne yapıyor? Geleceğimiz yok oldu” diyen Ronya’nın ailesi, kendilerinin bu durumla karşı karşıya kaldığını, fakat diğer ailelerin de bu durumu yaşamasını istemediklerini ifade ederek tekrardan intiharların araştırılması gerektiğini söyledi. Aile, Ronya’nın daha önce okulla ilgili bir sorun yaşamadığını paylaşarak dersinden kaldığı öğretmenin geçen sene de Ronya’yı aynı dersten bıraktığını, birkaç öğrenciyi de sınava almadığını dile getirdi. Sonrasında sadece Ronya’nın dersten bırakıldığını paylaşan ailesi, tam olarak nasıl bir sorun yaşamış olduğunu bilmediklerini aktardı. Aile, bu durumu başka gençlerin yaşamaması için olayın açıklığa kavuşturulmasını talep etti. “Bir öğretmen eğer iki yıl üst üste bir öğrenciyi dersten bırakıyorsa demek ki ders veremiyor” diyen Ronya’nın ailesi, bu durumun öğretmenlerin egosuyla da ilgili olabileceğini sözlerine ekledi. 
 
‘Keyfi bir uygulama olabilir’
 
Ronya’yı dersten bırakan öğretmenin, Ronya’yı neden final ve bütünleme sınavına almadığının araştırılmasını isteyen aile, sebeplerin ortaya çıkarılmasının önemli olduğunun altını çizdi. Bu durumun keyfi bir uygulama olabileceğini söyleyen aile, “Net bir bilgi yok. Biz bunun araştırılmasını istiyoruz. Sınıf arkadaşlarını konuşturabilmeliler. Bu çocuklar korkularından anlatamıyor. Çünkü onların da gelecek korkusu var. Bize de doğru dürüst bir şeyler anlatmıyorlar ki. Özellikle aynı sınıftaki öğrencilerin görüşlerini alıp ona göre değerlendirmeleri lazım. O zaman sebebi de ortaya çıkar. Öyle bir araştırma yapılırsa iyi olur” dedi.
 
‘Sebep olanlar cezasız kalmamalı’
 
Ronya’nın intihara sürüklenmesine neden olanların cezasız kalmamasını istediklerini kaydeden aile, “Varsa birinin suçu, muhakkak araştırılsın, en azından suçlu olduğunu hissetsin. Kendi egoları yüzünden bir çocuğun nasıl yok olduğu görülebilmeli, anlatılabilmeli. Bizim çocuğumuz gitti, başka çocuklar gitmesin. Bizim derdimiz bu. Dünya yıkılsa bizim çocuğumuz geri gelmez. Ama en azından hayalleri olan başka çocukların hayalleri yok olmamalı. Bizimki yok oldu” diye belirtti.
 
Aile son olarak şunları söyledi: “Sonuçta biz çocuklarımızı onlara emanet ediyoruz. Devletin yurduna, okuluna, öğretmenine emanet edemeyeceksek kime emanet edeceğiz çocuklarımızı? Bizden daha çok onların değer vermeleri lazım. Normalde bu acıyı bizden daha çok hissetmeleri lazım, normali budur.”