Taciz failine cezasızlık ödülü!

  • 09:02 25 Temmuz 2024
  • Güncel
 
Gülistan Gülmüş
 
DERSIM - Dêrsim’de minibüse binen kadını taciz eden Cahit Kıray isimli fail, olaydan sonra gözaltına alınırken, yalnızca bir gece tutulduğu ve serbest bırakıldığı ortaya çıktı. Tacize uğrayan Ayşe Cihangir, “Kendisi ile karşılaşma olasılığım çok yüksek ve bu cezasızlık politikası yüzünden daha fazla şeye başvurabilir. Bunu yaşayan birçok kadın var” dedi.
 
Özel savaş politikalarının her boyutuyla özellikle gençler üzerinde uygulandığı kentlerden biri olan Dêrsim’de hedef alınan kadınlara dönük taciz, tecavüz ve şiddet olayları günden güne artıyor. Özellikle 5 Ocak 2020 tarihinde kaybedilen üniversite öğrencisi Gülistan Doku’nun ardından gözlerin çevrildiği kentte, birçok taciz ve tecavüz olayı da açığa çıktı. Bu taciz olaylarından biri de 29 Mayıs tarihinde yaşandı. Okula gitmek için bindiği minibüste Cahit Kıray isimli erkek tarafından hem sözlü hem de fiziksel tacize uğrayan Ayşe Cihangir (23), yaşadıklarını JINNEWS’e anlattı.
 
Şiddete karşı özsavunmasını kullandı
 
Sınava girmek üzere evden çıkıp okula gitmek için bindiği minibüste tanımadığı bir erkek tarafından taciz edildiğini dile getiren Ayşe, “Bedeninin ön tarafıyla benim omzuma yaslanıyordu. Ben bundan rahatsız oldum. Rahatsız olduğumu belirtmemle tartışmamız başladı. Tartıştıktan sonra bir adım öne gitti ve hakaretler etmeye başladı. Ben kendisinin beni rahatsız ettiğini ve öne geçmesini istediğimi dile getirmiştim. Daha sonra kendisi şoföre dönüp benim kıyafetim üzerinden hakaret ederek, ‘Böylelerini neden arabaya alıyorsunuz’  gibi bir söylem kullandı. Bu söyleminden rahatsız olup, ‘Asıl senin gibileri neden alıyorlar, insanları rahatsız ediyor, taciz ediyorsun’ dedim. Daha sonra sözlü tartışma devam etti. Bana hakaretler etmeye devam etti. Ben de buna karşılık cevap verince  bana tokat attı. Ben de tokat atmasına karşılık özsavunmamı kullanarak kendisine tokat attım. Daha sonra bu şiddet sarmalı devam etti. Hiç kimse bir tepki vermedi. Adama engel olmaya çalışmadılar. Şoförün kendisi dahi arabayı durdurmadı. En son araba kırmızı ışıkta durduğunda adamı indirdi. ‘Arabayı durdur’ diye bağırıyordum. Adam arabadan indikten sonra sınavıma girip çıktım. Şikayet kaydı oluşturmak için emniyete gittim” sözleriyle yaşadığı tacizi anlattı.
 
Fail sadece bir gece gözaltında tutulmuş!
 
Şikayet için emniyete gittiğinde birçok emniyet görevlisine olayı tekrar tekrar anlatmak zorunda kaldığını kaydeden Ayşe, bunun da ayrıca travma yarattığını ekledi. Emniyetten geç bir saatte çıktıklarını belirten Ayşe, “Adamın fotoğrafı geldi. Bu mu değil mi diye test etmemişim. Bu adam oydu zaten, ki adamın daha önceden ayrıca bir suç kaydı varmış. Buna rağmen uzun süre adamı bulamadılar. Sonradan baroya başvurdum. Üzerinden zaman geçtikten sonra tekrar emniyete gittim, son durumu öğrenmek için. Adam bir gece tutulduktan sonra bırakılmış. Daha sonra dosya savcılığa gitmiş. Aslında birçok şiddet, taciz, tecavüz gibi olaylarda bu tutum geliştirildiği, faillere ödül gibi cezalar verildiği ya da ceza verilmediği için onlar bunu yapmaya devam ediyorlar. Kendisi benim evimin yakınında oturuyor. Küçük bir şehirde yaşıyorum. Kendisi ile karşılaşma olasılığım çok yüksek ve bu cezasızlık politikası yüzünden daha fazla şeye başvurabilir. Bunu yaşayan birçok kadın var. Ölümle sonuçlanan şiddet ve taciz olayları var. Hiçbir kadının bunları yaşamasını istemiyorum. Kendini savunamayan çok kadın var” ifadelerini kullandı.
 
‘Üstü örtülmeye çalışıldığı için şiddet sarmalı devam ediyor’
 
Ayşe Dersim’de bu tür olayların sık sık yaşandığının altını çizerken Gülistan Doku’nun kaybolmasını hatırlatarak, “3 yıldır Dersim’de yaşıyorum. Buna benzer çok olay tanıdık ve tanımadıklarımın başına geldi. Bunların en büyük örneklerinden biri Gülistan Doku. Bu tür şiddet taciz olaylarında hiçbir şekilde bir yaptırım yapılmadığı ya da üstü örtülmeye çalışıldığı için şiddet sarmalı sürmeye devam ediyor” dedi.