Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tasarruf tedbirlerinden muaf!

  • 09:04 25 Temmuz 2024
  • Güncel
Şehriban Aslan
 
AMED - İktidarın kriz karşısında devreye soktuğu tasarruf tedbirleri ile belediye hizmetleri engellenirken, bu tedbirler her yerde uygulanmıyor. Diyarbakır Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde bulunan İl Müdür Yardımcıları Burhanettin İ. ve Ayşenur B.’nin kurumun araçlarını hususi ihtiyaçları için kullandığı ve buna itiraz eden iki kişinin ise başka çalışma alanına gönderildiği iddia edildi.
 
Geçtiğimiz günlerde kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeler içeren “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasanın, 1 Ocak'ta yürürlüğe gireceği belirtilirken, buna göre kamu kurum ve kuruluşlarının harcama ve uygulamalarının tasarruf tedbirlerine uygunluğunun idarelerince veya Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca denetlenmesi sonucunda, alınan tedbirlere aykırı iş ve işlemleri tespit edilenler hakkında disiplin hükümleri uygulanacak. Akaryakıt ikmali, bayilik lisansı ve yeterli donanımı olan akaryakıt istasyonları dışında yapılamayacak.
 
Tasarruf kime uygulanıyor, kime uygulanmıyor?
 
Ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte iktidar ülkede “kemer sıkma” politikalarına giderken, bu uygulamanın özellikle halka hizmet götüren yerel yönetimlerin önüne bir engel olarak çıkarılıyor. Belediyelere “tasarruf tedbirleri” kapsamında ödenek verilmemesi ve halkın ihtiyaçlarına odaklanan projelerin hayata geçirilmemesi, bu engellemelerin en somut örneği. Ancak “tasarruf tedbirleri” her yerde geçerli olmuyor. Bu yerlerden biri Diyarbakır Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü… Kurumda çalışanlar, il müdür yardımcılarının kamu mallarını keyfi bir şekilde kişisel kullanmasına tepkili. 
 
Kurum çalışanları, yaşananlara dönük iddialarını ajansımız ile paylaştı.
 
‘İl müdür yardımcıları kurum araçlarını kullanıyor’ iddiası
 
 
Diyarbakır Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde görev yapan İl Müdür Yardımcıları Burhanettin İ. ve Ayşenur B.’nin, uzun zamandır kamuya ait olan ve hizmet alımı kapsamında kullanılan, yakıtlarının devlet bütçesinden karşılandığı araçlarla işe gidip geldiğini belirten çalışanlar, araçların kişisel kullanımının tespit edilmemesi için de iki ismin kurum kapısından farklı yerlerde araca inip bindiklerini iddia etti.
 
Çalışanların, konuya dair iddialara dair aktarımları şöyle:
 
“Burhanettin İ. Ve Ayşenur B., sabah mesai başlamadan önce özel olarak evlerinden aldırmakta; akşam mesai çıkışlarında ise yine aynı araçlarla kendilerini özel olarak evlerine bıraktırmaktadırlar. Burhanettin İ., bu araçların şoförleri ile amir personel ilişkisi haricinde iletişiminin olduğu mesai saatleri ve günleri haricinde de özel işlerini bu araçlarla yaptırdığı tüm kurumca konuşulmaktadır. İl Müdür Yardımcıları Burhanettin İ., ve Ayşenur B., yaptıkları bu usulsüzlüğün görülmemesi için genel olarak araçlara Diyarbakır Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü sokağında bulunan İl Müftülüğünün karşı kısmında  bulunan park alanında akşamları binmekte ve inmekte, sabahları da genelde Diyarbakır Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün yanında bulunan Büyükşehir Belediyesinin İstasyon Caddesi tarafındaki arka girişinden ya da İl Müftülüğü’nün karşı kısmında  bulunan park alanından binmekte ve inmektedir. Ardından kuruma yürüyerek girip toplu ulaşım ile geldikleri izlenimini vermektedirler. Bu durum personellerce de görülmektedir.
 
Kahvaltılıklarını kurum araçlarıyla aldırıyorlar
 
Burhanettin İ., ve Ayşenur B., kurum araçlarından indikten sonra kuruma beraber yürüyerek girdikleri aracın ise kendilerinden sonra kuruma giriş yaptığı tüm kurumca konuşulduğu gibi yapılacak kamera kontrollerinde de bu durum tespit edilecektir. Kendilerine araçları neden bu şekilde kullandıkları sorulduğunda kurum ya da kuruluş denetimlerine gittiklerini ifade edebilirler. Ancak kendilerini sabah mesai başlamadan önce özel olarak evlerinden aldırmakta akşam mesai çıkışlarında ise yine aynı araçlarla kendilerini özel olarak evlerine bıraktırmaları söyleyecekleri bu ifadeyi çürüteceği gibi sabah mesai başlangıcında araçlar kendilerini evlerinden alarak direk olarak kuruma getirmektedir. Hatta bazı zamanlarda kurum araçları kendilerini evlerinden aldıktan sonra sabah kahvaltılıklarını da bu araçlarla alarak kuruma o şekilde gitmektedirler.
 
Duruma itiraz edenler başka yere gönderildi
 
Yapılacak son 6 aylık araç GPS kontrollerinde özellikle 46 AGS 305 plakalı araç ile 06 CUB 375 plakalı araçların  İl Müdür Yardımcıları Burhanettin İ., ve Ayşenur B’nin evlerine ait rotalara ve özel işlerine dair mesai dışı kullanımlara ulaşılabilecektir. Araçların özellikle söz konusu İl Müdür Yardımcıları tarafından (market, AVM, özel işler vb.) hafta sonu özel işlerde de kullanıldığı konuşulmaktadır. Daha önceden de hafta sonu ve hafta içi özel işlerini yaptırdıkları ve kendilerini evlerinden alarak evlerine bıraktırdıkları V.Y., ve A.Y., isimli bazı hizmet alımı şoförleri , aşırıya kaçan bu duruma itiraz ettikleri için istekleri dışında Burhanettin İ., tarafından başka kuruluşlara göndermişlerdir.
 
Araç takip şifreleri kendilerinde bulunuyor
 
Diyarbakır Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve bağlı tüm yerlerde bulunan hizmet alımı araçların hepsinde GPS araç takip sistemi bulunmakta ve şifrelerin tümü müdürlerde bulunması gerekmektedir. Burhanettin İ., ve Ayşenur B., ile birlikte usulsüz olarak kullandıkları araçların takibinin kimse tarafından görülmemesi için Burhanettin İ., tüm kuruluşlarda bulunması gereken GPS şifresini sadece kendinde bulundurmaktadır. Bu sebepten hiçbir kuruluş araçlarını takip edememekte ve denetleyememektedir.
 
 
Ödenekler ikramlıklar için harcanıyor
 
Yanı sıra söz konusu bu il müdür yardımcılarının kurumdaki odalarında çok sayıda ikramlıkların olduğu (içecek soda, su, çerez, çikolata vb.) bu ikramlıkların kaynağının ‘şehit gazi’ yakınları için bakanlık tarafından gönderilen ödenekler tarafından karşılandığının kurumca konuşulduğu bu nedenle bu ikramlıkların kaynağının araştırılması gerekmektedir. İl Müdürlüğü tarafından yapılan ihaleler sonucunda alınmış gibi gösterilen ürünler karşılığında başka ikramlık ürünlerin alındığı (meyve suyu, çikolata, çerez vb.) ve il müdürlüğünde ikramlık olarak kullanıldığı konuşulmaktadır. İhalelerden de sorumlu olan İl Müdür Yardımcısı Burhanettin İ.’nin başka ürünler almış gibi göstererek İl Müdürlüğünün mal alımı yaptığı ‘Beyaz Organizasyondan’ bu ikramlıkları karşılattığı ve usulsüzlük yaptığı konuşulmaktadır.
 
Kayıtlar devre dışı bırakılıyor
 
Ayrıca İl Müdürlüğünün mevcut hizmet alımı araçlarında, özellikle 46 AGS 305 plakalı araç ile 06 CUB 375 plakalı araçlarda yapılacak sabah 07.00 ile 08.30 arası ve akşam 17.00 ile 19:00 arasındaki son 6 aylık araç GPS kontrollerinde belirli saatlerde verilerin kayıtlı olmama durumuyla da karşılaşılabilinecektir. Burhanettin İ.’nin bilgisi dahilinde İl Müdürlüğündeki hizmet alımı araçlardaki GPS sistemini istenildiği zaman ve saat aralığında kayıt almasını engelleyecek şekilde devre dışı bırakan bir düzenek bulunmaktadır. Özellikle 46 AGS 305 plakalı araç ile 06 CUB 375 plakalı araçlarda yapılacak sabah 07.00 ile 08.30 arası ve akşam 17.00 ile 19:00 arasındaki GPS kontrollerinde eğer kayıta ulaşılamazsa sebebinin bu sistem olduğu bilinmelidir. Kayıt olmamasının da yapılan usulsüzlüğü gizlemeye yönelik yapılmış olan bir eylem olduğu meydana çıkmaktadır.
 
Görevden uzaklaştırılmalılar
 
Özellikle 46 AGS 305 plakalı araç ile 06 CUB 375  araçlar, Burhanettin İ., ve Ayşenur B., tarafından usulsüz bir şekilde kullanıldığından aylık ortalama en az 1000 km’ye yakın diğer araçlardan fazla km yapma ihtimali doğacağından, bu araçlar genelde kurumda tutulmakta ve diğer araçlarla km farkı çıkmasına engel olunmaktadır. 46 AGS 305 plakalı araç ile 06 CUB 375 araç defterlerindeki inceleme ve km bilgileri kontrol edilmelidir. Her şey açıkça ortada olmasına rağmen İl Müdür Yardımcılarının görevde oldukları süreçte bu konunun araştırılması durumunda idareci olmalarından kaynaklı ve hizmet alımı şoförlerin işlerinden çıkarılma korkusu olabileceğinden ötürü yapılan bu usulsüz kullanımları açıklamama durumları bulunduğundan hızlı bir şekilde görevden uzaklaştırmaları ve konunun araştırılmasına başlanması sağlanmalıdır.        
 
Hızlı bir şekilde soruşturma başlatılmalıdır
 
Bahse konu iddiaların şeffaf olarak araştırılması ve varsa suçluların ortaya çıkarılması için yakıtı devlet bütçesinden bırakılan devlete ait araçları şuursuz ve umursamaz bir şekilde kullanan, ihalelerde ve alımlarda usulsüzlük yapan İl Müdür Yardımcıları görevden alınması benzeri diğer uygulamaların önünün kesilmesi açısından da emsal oluşturacaktır. Konu ile ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ve Diyarbakır Valiliğinin hızlı bir şekilde soruşturma başlatması ve kamuoyunun vicdanını rahatlatması beklenmektedir.”