Munzur festivali başladı: Doğamız için sesimizi yükselteceğiz

  • 12:25 25 Temmuz 2024
  • Kültür Sanat

DERSİM - Munzur Doğa ve Kültür Festivali yapılan açıklama ile startı verildi. Burada konuşan Dersim Milletvekili Ayten Kordu, “Doğamız, kültürümüz, dilimiz için sesimizi yükselteceğiz” dedi.

Dersim'de düzenlenen 22'inci Munzur Kültür ve Doğa Festivali başladı. Festivalin startı, Yer Altı çarşısı üstünde yapılan açıklama ile verildi. Kurdistan ve Türkiye'den festivale gelenler davul-zurna ve halk oyunlarıyla karşılandı. Karşılamaya Dersim Belediyesi Eşbaşkanları Birsen Orhan, Cevdet Konak, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eş Genel Başkanları Kadriye Doğan ile Zeynel Kete katıldı.
 
‘101 yıldır kültürümüz, dilimiz için mücadele veriyoruz’
 
Davul-zurna eşliğinde oynan halk oyunları ve uzun süre çekilen halayın ardından açıklama yapıldı. “İrademizin ve doğamızın gaspına izin vermeyeceğiz” pankartının açıldığı açıklama da, ilk olarak Dersim Belediye Eşbaşkanı Cevdet Konak konuştu. 24-25 Temmuz 1923 tarihinin, kimliğin, kültürün, tarihin, Kürtlüğün, Aleviliğin yok sayıldığı tarih olduğuna dikkat çeken Cevdet, “ ‘Kürtleri, Alevileri bu coğrafyada yok sayacağız’ dediler. Meclis-i Mebusan’da bulunan Dersim Milletvekilleri şunu ifade etti: ‘Hani bu ülke hepimizin ülkesiydi. Ermenistanlıların, Kurdistanlıların ülkesiydi?’ O tarihte dilimize kültürümüze, tarihimize kayyım atandı. 101 yıldır kültürümüz, dilimiz, Dersim’imiz için mücadele ediyoruz. 1938’de mücadele eden atalarımız soykırıma uğradılar. Bu festivalin doğuşunun temeli bizi, kimliğimizi yok sayan anlayışa karşıdır. Yüreği Dersim için çarpan tüm canlarımız bir karar verdi. ‘Tarihimi, kültürümü yok sayamazsın, doğama sahip çıkacağım, inancıma sahip çıkacağım’ dediler. O günden bu güne 22’nci festivalimizi gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.
 
‘Hızır'ın diline sahip çıkın'
 
Cevdet’in ardından söz alan DAD Eş Genel Başkanı Zeynel Kete, yüz yıldır yaşamlarını sürdürdükleri bu topraklarda son 20 yıldır şirketlerin kültürlerini, mekanlarını işgal ettiklerini söyleyerek, bunu istemediklerini vurguladı. Dersim kültürünün bir kimlik olduğunu sözlerine ekleyen Zeynel, “Zulüm, korku, zindan, asimilasyon, yüz yıldır bu topraklarda sürüyor. Katliamlarda bu toplumda sürgün, ölüm, hastalık eksik olmamış. Çocuklar annelerinin önünde öldürülmüş. Muharrem ayındayız. Alevi’nin inancında bu ay direnişin sembolüdür. Aşure katliama karşı büyük bir semboldür. Bu ülkede bütün halklar kardeşçe, toplumsal bir şekilde yaşamını sürdürsün. Doğru yol barıştır. Dilinizi, tarihinizi unutmayın. Dil varlığımızdır. Dilimiz Hızır’ın dilidir. Hızır’ın diline sahip çıkın” çağrısında bulundu.
 
‘Doğamız için sesimizi yükselteceğiz'
 
Dersim Milletvekili Ayten Kordu da, Kürt-Alevi coğrafyasında, inkarın, imhanın, talanın, asimilasyonun her boyutunu halk olarak yaşadıklarını ve yaşamaya devam ettiklerini belirtti. Ülkenin gece kararnameleriyle yürütüldüğüne işaret eden Ayten, meclisteki kararlarla kadınların, doğanın, inançların sesinin nasıl daha fazla kısılacağı üzerine kararlar alındığını kaydetti. Cumhuriyetten önce de başlayan inkar ve asimilasyon politikalarının devam ettiğine dikkat çeken Ayten, “Bu festivallerle amacımız inkara, imhaya, asimilasyona karşı dostlarımızla, halkımızla, birleşenlerimizle, kurumlarımızla bir arya gelerek, Dersim inancını, kültürünü, hukukunu ifade etmek ve kültürümüzü yaşamsal kılmaktır. Onun için bir aradayız. Kürt-Alevi halkı olarak inancımız, kültürümüz, doğamız için sesimizi yükselteceğiz. Bu sokaklarda olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.