8 Temmuz 2016: Peru’da kadınlara tecavüz eden askerler yargı önünde

  • 09:04 8 Temmuz 2024
  • Tarihte Bugün
 
Peru İç Savaşı sırasında çok sayıda kadın Peru Ordusu’na mensup askerler tarafından cinsel saldırıya maruz bırakıldı. 30 yıl sonra kadınların şikayeti üzerine 8 Temmuz 2016’da 14 subayın yargılanmasına başlandı. İnsan hakları savunucuları, özellikle Perulu kadınlara karşı tecavüz ve cinsel istismarın, Peru İç Savaşı sırasında hükümetin askeri stratejisinin bir parçası olduğunu anlattı. Subaylar suçlu bulunursa her biri 8 ile 20 yıl arasında hapse mahkum edilebilir. Peru’daki insan hakları savunucuları “hızlı ve şeffaf” bir yargılama çağrısında bulundu fakat davanın 2 yıldan önce neticelenmesi beklenmiyor. Cinsel saldırıya uğrayan kadın sayısının 5 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.
 
Tarihte öne çıkan diğer önemli olaylar:
 
2018: Edirne’nin Uzunköprü ilçesinden İstanbul Halkalı’ya gitmek üzere hareket eden, 362 yolcu ve 6 personelin bulunduğu yolcu treni, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi yakınlarında raydan çıkarak, devrildi. 7’si çocuk, 25 kişi yaşamını yitirdi, 328 kişi de yaralandı.
 
2019: Diyarbakır’da Şiddetle Mücadele Ağı adıyla faaliyet yürüten kadın örgütleri, kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla kenti mor ve siyah renklerle donattı.
 
2020: Avrupa’da yaşayan Kürdistanlı ve enternasyonalist genç kadınlar Tevgera Jinên Ciwanên Têkoşer’i (Mücadeleci Genç Kadınlar Hareketi - TÊKO-JIN) ilan etti. Genç kadınların yer aldığı komite, “Ronahilerin ruhuyla tarihsel mücadele - TÊKO-JIN" şiarıyla düzenlenen 2 günlük toplantının ardından düzenledikleri ortak basın açıklamasıyla hareketin ilanını yaptı.