19-23 Temmuz 2006: Gazeteci Şilan Aras katledildi

  • 09:07 23 Temmuz 2024
  • Tarihte Bugün
 
Özgür Basın emekçisi Ayfer Serçe (Şilan Aras), 2006 yılının temmuz ayında, artan kadın intiharlarını araştırmak için İran’ın Urmiye ve Mahabad kentlerine gider. 19-23 Temmuz 2006’da Şilan, Kelaraş Bölgesi’nde İran ordusu tarafından düzenlenen bir pusuda katledildi. 
 
Şilan’ın katledildiği tarih, merkezi Paris’te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) kayıtlarına 23 Temmuz 2006 olarak geçti. Bazı kaynaklarda ise, Şilan'ın yaşamını yitirdiği tarih 19 Temmuz. 
 
ANF Muhabiri Şilan’ın İran rejimi tarafından katledilişinin üzerinden 15 yıl geçmiş olmasına rağmen, cenazesine ne olduğuna ilişkin bir bilgi yok. İran rejimi, üzerinden geçen 15 yıla rağmen bu konuya ilişkin bir açıklama yapma gereği bile duymadı. Ailesinin tüm girişimlerine, basın özgürlüğü ve insan hakları savunucularının tüm çağrılarına rağmen İran rejimi Şilan'ın cenazesini vermedi.
 
2000’li yılların başında Mezopotamya Haber Ajansı’nda (MHA) çalışmaya başlayan Şilan, ajansın 2005 yılında kapatılmasından sonra aynı yıl yayın hayatına başlayan Fırat Haber Ajansı (ANF) ile devam etti. ANF’nin Ermenistan muhabirliğini yapan Şilan, daha sonra Federal Kürdistan Bölgesi’ne geçti.
 
Tarihte bugün öne çıkan diğer diğer gelişmelerden bazıları şunlar: 
 
1972: Fosforlu Cevriye’nin yazarı olarak bilinen Suat Derviş, 23 Temmuz 1972 günü İstanbul’da hayata veda etti. Geride kırkın üzerinde roman, yüzlerce öykü, belki de binlerce yazı bıraktığı; kullandığı takma isimler nedeniyle bu külliyatın bir araya getirilmesinin olanaksız olduğu tahmin ediliyor.
 
1984: Vanessa Lynn Williams veya bilinen adıyla Vanessa Williams, 1983'te katıldığı "Miss New York" adlı güzellik yarışmasını kazanarak "Miss America"ya katılmaya hak kazandı. Venessa, bu yarışmada yer alan ilk Afro-Amerikan kadın oldu. Ancak bu süreçte ırkçı Amerikalılar Venessa’ya tehditler yağdırdı ve kınama mesajları yolladı. Penthouse dergisinin yeni sayısında Venessa’nın çıplak fotoğrafları yayınlaması ve artan medya tartışmaları nedeniyle 24 Temmuz 1984’te Miss Amerika’dan istifa etti. 
 
2001: Diah Permata Megawati Setiawati Sukarnoputri, 2001-2004 yılları arasında Endonezya'nın ilk kadın cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. 
 
2011: İngiliz sanatçı ve söz yazarı Amy Jade Winehouse, yaşamını yitirdi.  Amy, derin, etkileyici kontralto vokalleri, ruh, ritim, blues ve caz gibi müzik türlerinin eklektik karışımıyla tanınan bir sanatçıydı. 
 
2015: 23 Temmuz 2015 günü Barış İçin Kadın Girişimi'nin çağrısıyla Kadıköy'de toplanan yüzlerce kadın, Suruç Katliamının ardından savaşa karşı ses çıkardı. Kadıköy-Eminönü iskelesinde bir araya gelen kadınlar, tava, zil, tef, tencere, darbuka, düdük ve davullarıyla "savaşa hayır" dedi. 
 
2016: HDP İmralı Heyeti, PKK Lideri Abdullah Öcalan hakkında açıklama yaptı. Abdullah Öcalan’a OHAL boyunca getirilen haberleşme yasağının yeni bir ağırlaştırılmış tecrit olduğunu belirten Heyet, “Bu karar, Türkiye’de sivil ve askeri darbe girdabı içerisinden demokratik bir çıkış arayan Türkiye halklarının ortak geleceğine yönelmiş provokatif bir karardır” dedi. Birleşmiş Milletler, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği Kurumları, CPT, Af Örgütü başta olmak üzere tüm uluslararası ve ulusal kurumlar duyarlılığa çağrıldı.
 
2018: PYD Kadın Örgütü 1. Kongresi, Qamişlo Kantonu Rimelan beldesinde bulunan Aram Tigran Kültür ve Sanat Merkezi'nde dün gerçekleştirildi. Gün boyu tartışmalarla süren kongre, sonuç bildirgesinin okunmasıyla sona erdi. Kongrede PYD Kadın Meclisi’nin oluşturulması kararı alındı. 
 
2018: Feminist kadın hareketlerinden FEMEN'in kurucularından biri olan 31 yaşındaki Ukraynalı Oksana Shachko, Fransa'nın başkenti Paris'te şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. İntihar ederek yaşamına son verdiği iddia edilen Oksana’nın ardından "Hepiniz harikasınız", İngilizce yazılmış bir not bıraktığı da belirtilmişti.  
 
2020: Kadınlar Birlikte Güçlü oluşumu, kadına yönelik şiddet, katliam, cinsel saldırı ve LGBTİ+’lara dönük nefret diline karşı İstanbul’un Şişli ilçesinde düzenlediği eylemde, “İstanbul Sözleşmesi’nin iptaline izin vermeyeceğiz” diye seslendi. Şişli Pangaltı Metro çıkışında eylem düzenleyen kadınlar, “Pınar Gültekin İsyanımızdır. İstanbul Sözleşmesi Uygulansın” pankartını açtı ve “6284’u uygula”, “İstanbul Sözleşmesini değil, cinayetleri engelle”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz” dövizlerini taşıdı.