24 Temmuz 2016: Özgürlük Nöbeti başlatıldı

  • 09:08 24 Temmuz 2024
  • Tarihte Bugün
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde OHAL süreci ile derinleşen tecridi protesto etmek için Amed’de "Özgürlük Nöbeti" başladı. 
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin OHAL ilanı ile beraber derinleşmesini protesto etmek için Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) öncülüğünde Amed’de bulunan Koşuyolu Parkı'nda "Özgürlük Nöbeti" başladı. Nöbet eylemine HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, Feleknas Uca, Demokratik Toplum Partisi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, DBP ve HDP İl ve ilçe örgütleri, STÖ’ler, KJA üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.
 
Tarihte bugün öne çıkan diğer önemli gelişmeler ise şöyle:
 
1941: Afife Jale 1902 yılında İstanbul'un Kadıköy semtinde dünyaya geldi. 3 Nisan 1919'da, Hüseyin Suat'ın Yamalar adlı oyununda Emel rolü ile Türk tiyatrosunda sahneye çıkan ilk Müslüman kadın oyuncu oldu. Asıl ismi Afife olan sanatçı, bu oyunda ‘Jale’ takma ismini kullanmış ve daha sonraları Afife Jale adıyla anılmaya başlanmıştır. Afife Jale, 24 Temmuz 1941 yılında yaşamını yitirdi.
 
1950: Gazeteciler Cemiyeti, sansürün kaldırıldığı 24 Temmuz’u Basın Bayramı ilan etti.
 
2007: DTP'nin desteğiyle milletvekili seçilen Sebahat Tuncel, yargılandığı İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince, Anayasanın yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddesi gereğince verdiği tahliye kararının Gebze İnfaz Savcılığına ulaşmasının ardından tutuklu bulunduğu Gebze M Tipi Kapalı Cezaevinden tahliye edildi.
 
Bağımsız milletvekili seçilen Bin Umut adayı Sebahat Tuncel'i, babası Fahrettin Tuncel'in yanı sıra, DTP Parti Meclis Üyesi Medeni Kırcı, DTP Kocaeli İl Başkanı Nihat Geyik, DTP Gebze İlçe Başkanı Meral Kurum ile otobüs ve araçlarla taşınan kalabalık bir partili grup karşıladı. Partililer, cezaevi önünde halay çekip Kürtçe şarkılar söylediler. "Sebahat Meclise", "Sebahat dışarı, çeteler içeri" sloganları atıldı.
 
Sebahat Tuncel, cezaevi çıkışında yaptığı açıklamada, çok mutlu olduğunu belirterek, “Halkımız demokrasi ve barış mücadelesinde önemli bir görev vermiştir. Bundan sonra bu görevi layıkıyla yerine getireceğime inanıyorum. Bana oy veren halkımıza çok teşekkür ediyorum” dedi. Açıklama sırasında cezaevi kapısı önünde izdiham yaşandı. Otomobile binen Sebahat, konvoyla İstanbul'a hareket etti.
 
2011: Didem Madak 8 Nisan 1970’te İzmir’de dünyaya geldi. Didem henüz 13 yaşındayken annesi kanserden hayatını kaybetti. Bu kaybın yol açtığı acı ve özlem, ileride yazacağı şiirlerin başlıca izleklerinden biri olacaktı. Didem’i ve kız kardeşini teyzesi büyüttü. Liseyi bitirdikten sonra İzmir’de hukuk okumaya başladı. Okulu ilk senesinde bırakıp 19 yaşında evlendi. Boşandıktan sonra, kirasını ancak ödeyebildiği bir bodrum katına taşındı ve şiirler yazmaya başladı. Afla geri döndüğü Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 
 
Kız kardeşinin toparlayıp gönderdiği dosya (Grapon Kağıtları) ile İnkılap Kitabevi Şiir Ödülü’nü kazandı ve 2000 yılında ilk kitabı çıktı. Sonraki yıllarda iki kitabı daha yayınlandı: Ah’lar Ağacı (2000) ve Pulbiber Mahallesi (2007)Didem daha sonra İstanbul’a taşınmış ve Pulbiber Mahallesi’ne ilham veren Kuledibi’nde bir mahalleye yerleşmişti. Didem Madak, 24 Temmuz 2011’de kanserden hayatını kaybetti. 
 
2011: Türkiye cezaevlerinde bulunan tutuklu gazetecilerin yazılarına yer verilen "Tutuklu Gazete"nin ilk sayısı yayınlandı.
 
2013: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 18 yaşını doldurmuş kadın çalışanların gece postalarında çalıştırılmalarına ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmeliğe göre, kadın çalışanlar her ne şekilde olursa olsun gece postasında yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamayacak. Belediye sınırları dışındaki her türlü işyeri işverenleri ile belediye sınırları içinde olmakla beraber, posta değişim saatlerinde toplu taşıma araçları ile gidip gelme zorluğu bulunan işyeri işverenleri, gece postalarında çalıştıracakları kadın çalışanları, sağlayacakları uygun araçlarla ikametgahlarına en yakın merkezden, işyerine götürüp getirmekle yükümlü olacak.
 
2014: HDP Grup Başkan Vekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken Kandil'de görüşmeler yapmak üzere Hewlêr’e gitti. Pervin ve İdris ile birlikte Hewlêr'de temaslarda bulunan Sırrı Süreyya Önder ve Leyla Zana bir araya gelerek KCK yetkilileri ile görüşme yapmak için Kandil'e gitti. 
 
2015: AKP Hükümeti, Kürt sorununun diyalogla çözümüne dair yürütülen süreci sonlandırdı. İmralı'da Abdullah Öcalan'la yürütülen müzakereler durduruldu, ateşkes bozuldu.
 
2015: İstanbul Terörle Mücadele Şube polislerinin Bağcılar Bülbül Sokak'ta düzenlediği ev baskınında Günay Özarslan adlı devrimciyi katletti. Günay'ın vücudundan 15 kurşun çıkarıldı.