10 günde 13 kadın katledildi

  • 14:51 29 Mart 2024
  • Güncel
 
HABER MERKEZ - Türkiye genelinde son 10 günde en az 13 kadın katledildi. Erkek şiddetinin giderek derinleşmesine karşı kadınlar, bu durum karşısında mücadelenin gerekliliğini vurgulamaya devam ediyor. 
 
Türkiye’de son 10 günde yaşanan kadın katliamları, basında da geniş yer buldu. Bu süreçte erkekler tarafından farklı yöntemlerle katledilen kadınların yaşam öyküleri, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin aciliyetini bir kez daha gündeme getirdi. 
 
Fail en yakınındaki 
 
Türkiye genelinde son 10 günde 13 kadın, erkekler tarafından katledildi.  Bu katliamların çoğu, kadınların evli olduğu, boşandığı, boşanma aşamasında olduğu ya da birlikte olduğu erkekler tarafından gerçekleşti. 
 
Birçok yerde kadınlar hedef alındı 
 
Örneğin Sakarya’nın Akyazı ilçesinde bir erkek, boşanma aşamasında olduğu  kadını katletti, ardından intihar etti. Benzer şekilde İstanbul, İzmir, Bursa ve Adıyaman’da kadınlar, evli olduğu ve ya da boşandığı erkekler tarafından katledildi. Yine Neşe Keçkin, adliyede boşanma davası açtığı erkek tarafından kesici aletle katledildi. 
 
Bir günde 3 kadın katledildi 
 
Bugün Muğla'da Neşe G., boşanma aşamasında olduğu erkek, İstanbul'da da Serap Yıldız evli olduğu erkek tarafından katledildi. Dîlok-Belqis karayolunda ise kimliği belirlenemeyen bir kadının cenazesi bulundu. 
 
Kadınlar tepkili 
 
Türkiye ve Kurdistan’da kadın hakları aktivistleri ve kadın örgütleri, bu katliamların artmasını, İstanbul Sözleşmesi’nin feshine bağlarken, kadına yönelik şiddet politikalarına dikkat çekiyor ve  bu konuda etkin önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor. 
 
Bu durum, Türkiye’de kadına yönelik şiddet ve katliamların, yalnızca yasal düzenlemelerle değil, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının hayata geçmesiyle düzelebileceğine işaret ediyor.