MGK’nin katliam belgesi Meclis gündeminde: Karar tescillendi

  • 14:44 26 Nisan 2024
  • Siyaset
 
 
ANKARA - DEM Parti Wan Milletvekili Pervin Buldan Kürt iş insanlarının infazının tescillendiği “gizli” ibareli MGK Raporu’nu Meclis gündemine taşıdı. 
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Wan Milletvekili Pervin Buldan, eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın evinde bulunan ve daha sonra bir sahafta ortaya çıkan “gizli” ibareli Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Raporu’na dair Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Pervin, aynı konu hakkında Meclis Başkanlığı’na ise araştırma önergesi sundu. 
 
‘İnfazların kararı ilk kez tescillendi’
 
1990’lı yılların Türkiye’de faili meçhul cinayetlerin, hukuk dışı operasyonların, köy boşaltmaların ve işkencelerin en fazla yaşandığı dönemlerin başında geldiği hatırlatılan önergelerde, söz konusu “gizli” ibareli “Psikolojik Etkinlik Raporu”nda Kürt iş insanlarının infazının MGK kararında yer aldığının ilk kez “resmi” olarak tescillendiği ifade edildi. 
 
Önergede, bakanların cevaplaması istemiyle şu sorulara yer verildi: 
 
“*İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmadığı gerçeğinden hareketle, yeni ortaya çıkan ve ağır insan hakları ihlalleri/suçlarının talimat belgesi niteliğinde sayılabilecek Psikolojik Etkinlik Raporu” da delil kabul edilerek hukuksuzluk politikalarının, faili meçhul cinayetlerin ve işkencelerin sorumlularının açığa çıkartılması ve yargılanması amacıyla herhangi bir çalışmanız var mıdır?
 
*Zaman aşımına gerekçesiyle yargılaması düşen dava dosyalarının yeniden açılarak yargılama sürecinin başlatılması ile ilgili herhangi bir çalışmanız var mı?”