Amed finali 'Bijî Serok Apo' ile yaptı

  • 16:09 21 Mart 2023
  • Güncel
AMED - Görkemli Amed Newrozu'nda milyonlar, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü isterken, sloganları ise "Bijî Serok Apo" oldu. 
 
Bu yıl Mereş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlere adanan ve “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla 42 merkezde yapılan Newroz kutlamalarının finali Amed’de gerçekleşti. “Bijî Serok Apo”, “Bê serok jiyan nabe”, “Direne direne kazanacağız”, “Selam selam İmralı’ya bin selam”, “PKK halktır halk burada” sloganlarının yankılandığı alanda, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) flamaları ile üzerinde “Newroz” yazılı bayraklar ellerde dalgalandı. Halk, “Rojbuna te pîroz Ey Serok Apo” sloganlarıyla PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın doğum gününü de kutladı. 
 
‘Bu çelik aldığı suyu unutmayacak’
 
Kutlamada sahne alan Grup İsyan Ateşi solistleri, depremde yaşamını yitirenleri anarak, halkların Newroz Bayramı’nı kutladı. Grubun solisti Melisa Yılmaz, “İsyan ateşinden Newroz ateşini yakanlara bin selam. Yaşadığımız büyük deprem felaketinde yüzbinlerce insanımız enkaz altında kaldı. Ağır kayıplar yaşayan halkımızın acılarını paylaşıyoruz. Fakat biliyoruz bunca ölüm ve yıkımdan doğa sorumlu değildir. Sorumlu deprem gerçeğini bile bile hayatını rant, kar uğruna hiçe sayan bu düzendir. Depremi katliamlara dönüştürenlere, depremi bile fırsat bilip halkımıza her türlü saldırıda bulunanlara karşı Newroz ruhunu kuşanarak, Newroz ateşiyle hazırlanan ezgilerimizle, devrim mücadelesini omuzluyoruz, omuzlayacağız. Biz Dehak’ın zulmüne karşı isyan ateşi olan Demirci Kawa, Amed zindanlarından yükselen alevlere bedenlerini halka, siper eden dört yürek, yine Amed zindanlarında halk ve devrim uğruna 90 işkencelerde direnen, ser verip sır vermeyen İbrahim Kaypakkaya’yız. Katledilişinin 50’nci yılında başta komünist önder İbrahim Kaypakkaya’yı ve onun şahsında halk uğruna canını feda eden nice yiğitlerimizi anıyor, bu çelik aldığı suyu unutmayacak” ifadelerini kullandı. 
 
‘Kürt düşmanlığı yürütüyorlar’
 
Ardından söz alan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, halkı selamlayarak, “Merhaba direnişin kenti, sizleri Mazlum Doğan’ın direnişiyle selamlıyorum. Newroz pîroz be” dedi. Berdan, meydana gelen depremlere değinerek, şöyle devam etti: “Büyük depremlerle karşı karşıya kaldık. Birçok insanımız yaşamın yitirdi, binlerce insan yaralandı. Ancak bizler hesap soracağız. Bu iktidar mutlaka hesap verecek. Şehit Kemal Kurkut’u anıyor, hesabını soracağımızı bir kez daha buradan belirtiyorum. Halkımızın direnişiyle bunlardan hesap soracağız. Demokrasinin yolu Amed’den geçer, burası Kürtlerin kalbidir. Amed demokrasi meydanıdır. Bu halka karşı ciddi olacaklar. 5 Nisan 2015’ten beri Kürt halkı, Türkiye halkları ve Ortadoğu halkları için önemli bir şahsiyet olan Sayın Öcalan’a tecridi derinleştirdiler. Sayın Öcalan’ın sesi Ortadoğu’da özgürlüğün umudu oldu. Fikirleri özgürlüğün umudu oldu. Halkımız artık bu tecridi kabul etmeyecek. İki yıldır Sayın Öcalan’dan hiçbir haber alınamıyor. Sayın Öcalan’ın sesinden korkuyorlar. Türkiye halklarının geleceğini yok ediyorlar. 5 Nisan’dan bu yana savaşı devreye koydular. Güney Kürdistan’ı bombalıyorlar. Bunlar insanlık dışı bir iktidar. İşgal zihniyetiyle Kürtlerin statüsünü ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Kürt düşmanlığı yürütüyorlar.” 
 
‘Yeni yaşamı kuracağız’
 
Ardından ise HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar sahneye çıkarak, şunları söyledi: “Sevgili Amed, halkı onurlu direngen halkımız hepinizi yürekten selamlıyorum. Newrozumuz kutlu olsun. Bu Newrozu büyük depremin yarattığı felaketin gölgesinde karşılıyoruz. Acımız büyük yasımız var ama öfkemiz de var. Biz bu öfkeyi mücadeleye mücadeleyi de yeni yaşamı inşa etme iradesine çevireceğiz. Bu büyük depremin büyük felakete dönüşmesinin sorumlusu AKP-MHP iktidarıdır. Bu iktidar talan politikalarıyla, rant ekonomisi ile, yandaşlara peşkeş çektiği kaynaklarla ülkeyi yıkıma sürüklemiştir. Depremi de felakete dönüştüren budur. Bu iktidar bir felaket iktidarıdır. Bu iktidarın adını açık koyalım. Yıkım, kan, talan ve felaket iktidarıdır. Şimdi bu iktidardan kurtulma zamanıdır. Bu Newroz meydanlarda bu sesi ve iradeyi en güçlü şekilde yansıtıyor. Evet, bu felaket iktidarını mutlaka göndereceğiz. Yaşamı yeniden inşa edeceğiz. bu toprakların bütün dillerinin ortaklığıyla yeni bir dil kuruyoruz. Yeni bir ruh yaratıyoruz. Bu yeni dil ve bu yeni ru mücadelemizin kaynağıdır. Newroz ateşi gibi yüreğimizi ve yolumuzu aydınlatıyor. Biliyoruz ki, yeni bir dil olmadan, yeni bir dünya ve yeni bir yaşam kurulamaz. O nedenle, yeni dili de yeni yaşamı da kuracağız. Büyük barışı da bu ülkeye mutlaka ama mutlaka getireceğiz.”  
 
Ardından Grup Aryen ve Grup Şerzan art arda sahne aldı. Grup Şerzan’ın şarkılarını seslendirdiği sırada içinde “Kürdistan” geçtiği için polisler ses sistemine müdahale ederek, grubun şarkısını seslendirmesine müdahale etti. Duruma tepki gösteren grubun solisti, şarkıyı başa sararak yeniden seslendirdi.
 
Şarkılara zılgıt ve alkışlarla destek veren milyonlar, programın sonlanması ardından slogan ve yürüyüşle alandan dağılmaya başladı.