6 Mart 2004: Kadınlardan 'Mezar değil sığınak istiyoruz' eylemi

  • 10:52 6 Mart 2023
  • Tarihte Bugün
Akrabasının tecavüzüne uğrayan ve hamile kalan Güldünya Tören’in aile bireyleri tarafından katledilmesinin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda buluşan kadınlar,  “Mezar değil sığınak istiyoruz” dedi. 
 
Akrabasının tecavüzüne uğrayan ve gebe kalan Güldünya Tören’in aile bireyleri tarafından katledilmesinin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda buluşan kadınlar,  “Mezar değil sığınak istiyoruz” pankartı, döviz ve kokartlarla açıklama gerçekleştirdi.
 
“Biz kadınlar dün söyledik, bugün de söylüyoruz, yarın da söylemeye devam edeceğiz” denilen  açıklamada, “Namus gerekçesinin bu nedenle işlenen cinayetlerde, aynen kan davalarında olduğu gibi ağırlaştırıcı neden sayılmasını, hiçbir indirime yer verilmemesini, TCK Tasarısının önerdiğimiz tüm değişiklikleri içerecek şekilde bir an önce yasalaşmasını istiyoruz. Tecavüzcülerle evlenmeyeceğiz! Kadın kız diye ayrımlara tabi tutulmayacağız! ‘Bekaretimiz’, ‘iffetimiz’ sizden sorulmayacak” denildi.
 
Tarihte öne çıkan diğer olaylar şöyle:
 
2015: Mardin Nusaybin'de Rojava Devrimi’ne atfen düzenlenen Dünya Kadın Yürüyüşü 4’üncü Eylem Yılı etkinlikleri kapsamında "Özsavuma, Fen Bilimleri, Feminizm ve Jineolojî" ve "Kadın Emeği ve Kadına Yönelik Her Türlü Şiddet" konu başlıkları üzerinde sunumlar yapılarak tartışmalar yürütüldü.
 
2015: Artan kadın katliamı ve kadına yönelik şiddete karşı 222 edebiyatçı kadın, yayınladığı yazılı açıklamada eril dilin evde, sokakta, okulda ve işyerinde olduğu kadar edebiyat dünyasında da olduğuna dikkat çekti.
 
2016: Şırnak Cizre'de bodrumlarda katledilen DBP PM üyesi Mehmet Yavuzel'in annesi Hanım Yavuzel, oğlunun katledildiği bodruma girdi. Bodrumun duvarlarına sarılan Hanım, "Bu bodrumun altında devlet kaldı" dedi.
 
2020: BM Cenevre Ofisi’nin duvarına kadınlar tarafından “Jin jiyan azadî” yazılaması yapıldı.