10 Mart 1067: Cesareti ile tanınan Lady Godiva yaşamını yitirdi

  • 09:05 10 Mart 2023
  • Tarihte Bugün
 
Vergilerin indirilmesi için çıplak bir şekilde gezen Mercia Kontesi Lady Godiva, cesareti, kararlılığı ve tutkusuyla yaşamını yitirdiği 10 Mart 1067 tarihine kadar birçok sanatçıya ilham olur. 
 
Mercia Kontesi Lady Godiva 990 - 1086 zaman aralığında karşımıza çıkar. Godiva ismi, eski İngilizce’de ‘Tanrının hediyesi’ olan “God gift you”dan doğmuş olan Godgyfu’dur. İngilizce’nin Latinleşmesi döneminde ismin okunuşu Godiva’ya evrilmiştir. 
 
Godiva Britanya’da dünyaya gelir. 17 yaşındayken Mercia Kontu Lord Leofric ile evlenir. Coventry’i yöneten lord, halkı ‘Heregeld’ adı verilen oldukça yüksek olan vergilere tabi kılar. Halkın vergi isyanına,  Godiva’dan da tepki gelir. Godiva, lordu vergileri düşürmesi için ikna etmeye çalışır.
 
Kont eşinin konuşmalarından o kadar çok bunalır ki asla kabul edemeyeceğini düşündüğü bir teklifle Godiva’nın karşısına çıkar. Eğer çırılçıplak, bir atın üstünde bütün şehri gezmeyi kabul ederse vergileri indireceğini söyler. “Çırılçıplak yürü de tanrının hediyesini herkese göster” der.   
 
Upuzun kızıl saçlarını salarak bütün şehri dolaşır
 
Godiva bu teklifi kabul eder. 1057 yılında elbiselerini üzerinden çıkarıp,  atın üstünde upuzun kızıl saçlarını salarak bütün şehri dolaşır. Coventry halkı Lady Godiva’nın kutsal amacına saygı duydukları için evlerinin, dükkânlarının kepenklerini kapatır ve Godiva’ya bakmaz. Ancak içlerinden biri terzi Tom merakına yenik düşüp kepenginin aralığından Godiva’ya bakar ve kör olur.  Lord Leofric eşine verdiği sözü tutar ve vergileri indirir.  
 
Bu olay Latince olarak ilk kez, Hertfordshire’daki St. Albans Manastır’ındaki iki keşiş tarafından yazılır ve bugüne dek gelir. Batı dünyası Lady Godiva için farklı farklı hikâyeler ve efsaneler yazar. Bunlardan bazısı aslında Godiva’nın saçlarının kısa olduğu ama 15.yy’da kilise tarafından hikâyeye uzun saç eklendiği, diğeri ise soyunmak /çıplaklığın somut değil soyut olduğu konusudur. Halkın arasında gezerken Godiva’nın soyluluk ünvanlarından, mücevherlerinden kısaca dünyevi şeylerden arınarak halkın içinde dolaştığı da söylenir.
 
Godiva'nın cesareti
 
Lady Godiva'nın bilinen Elfgar isminde bir oğlu vardır. Bu olaydan sonra Lady Godiva'nın cesareti, kararlılığı, saflığı, tutkusu ve güzelliği pek çok sanatçıya ilham kaynağı olur. 1678 yılında Coventry’de Godiva’nın hatırasına bir gösteri yürüyüşü başlar ve yakın zamana dek bu yürüyüş aynı tarihlerde düzenlenmeye devam eder. Godiva’nın yeryüzündeki namı gökyüzüne de ilham olur ve adı 1982 yılında bir göktaşına verilir.
 
Godiva, 10 Eylül 1067 yılında yaşamını yitirir.    
 
Tarihte bugün yaşanan diğer önemli gelişmeler şöyle:
 
1913: Köleliğe karşı özgürlük mücadelesi veren ve mücadelenin öncü isimlerinden olan Harriet Tubman 29 Ocak 1822’de Maryland’da doğan bir köledir. 10 Mart 1913 tarihinde zatürreden ölür .Ölümünden sonra Harriet Tubman, ilk ABD başkanı George Washington’un eşi Martha Washington’dan sonra 20 dolarlık banknot üzerinde fotoğrafı bulunan ikinci kadın ve ilk siyahi Amerikalı olacaktır.
 
1920: Çerkes Kadınları Teavün (Yardımlaşma) Cemiyeti’nin fikirlerini yaymak üzere Diyane (Annemiz) adıyla  yayınlanan dergisinin ilk ve tek sayısı 10 Mart 1920 çıkarıldı. Dergide yer alan yazılar ve şiirler Adigece ve Osmanlıca olarak kaleme alınmıştır. İmtiyaz sahibi Hayriye Melek Xunç, başyazar Seza (Puh) Polar’dı. İdare yeri olarak, Beşiktaş Akaretler’de bulunan Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti gösterilmişti. 
 
2018: Astrobiyoloji, moleküler biyoloji ve evrim alanlarında çalışmalarını sürdüren ve NASA'nın burs verdiği ilk bilim kadını olan Astrobiyolog Betül Kaçar, NASA Genç Araştırmacı Ödülü'ne layık görüldü. 
 
2019: Tebqalı kadınlar "Kadınların özgürlük mücadelesi, insanlığın özgürlük mücadelesidir" sloganıyla gerçekleştirdiği ilk konferansı gerçekleştirdi.
 
2019: Emekçi Kadınlar (EKA) tarafından düzenlenen “İşçi Kadın Kurultayı” Altunizade’de bulunan Petrol İş Sendikası Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kurultaya Türkiye’nin birçok ilinden kadınlar katıldı. 
 
2021: Myanmar'da, ordunun yönetimi darbeyle ele geçirmesinin ardından başlayan darbe karşıtı gösterilerde rahibe Ann Rose Nu Tawng polislerin önünde diz çökerek, "Çocukları vurmayın, beni vurun" diyerek, darbe karşıtlarının sembolü oldu.
 
2021: TKDF Başkanı Canan Güllü, “Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı”nın kurulmasında verdiği çabalardan dolayı, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü'ne layık görüldü.