25 Mart 2019: Tecridi protesto eden Medya Çınar yaşamına son verdi

  • 09:05 25 Mart 2024
  • Tarihte Bugün
 
Medya Çınar, tutulduğu Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridi protesto ederek 25 Mart 2019 tarihinde yaşamına son verdi. Medya’nın cenazesi, Qoser’in (Kiziltepe) Margik köyünde toprağa verildi.
 
Medya, 2015-2016 yıllarında Nisêbîn’de (Nusaybin) ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında açılan koridordan çıktıktan sonra gözaltına alınarak tutuklandı. Son duruşmada Kürtçe savunma yapan Medya, Kuzey Suriye'de DAİŞ'e karşı savaşırken yaralandığını ve daha sonra da tedavisi için Nisêbîn’e geldiğini söyleyerek, tedavi sürecinin ilan edilen yasaklara denk geldiğini ifade etmiş, Nisêbîn’den  de bu yüzden çıkmadığını aktarmıştı.
 
Medya'nın Savunması 
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kınayan Medya, "Rojava'da Kürt halkı üzerine yoğun baskılar var. Cezaevinde tedavim yapılmıyor. Bu saldırılara karşı ilk olarak kadınlar büyük bir direnişle alanlara çıktı. Bütün bu saldırılara karşı Birleşmiş Milletler (BM) bir şey yapmadı. Eğer orada YPG ve YPJ bir mücadele vermemiş olsaydı belki burada bile DAİŞ insanları katledecekti. Bunun için ben de bu saldırılara karşı mücadelenin içine girdim ve orada yaralandım. Tedavi sürecim de öz yönetim sürecine denk geldi. Bu şekilde Nusaybin'de kalıp oradan çıkamadım" demişti. 
 
Tarihte öne çıkan kimi olaylar şöyle:
 
1911: Kadın işçi hareketinin başlangıç noktası olarak görülen, New York’taki Greenwich Village’de bulunan Triangle Gömlek Fabrikasının  (Triangle Shirtwaist Factory), dönemin en “modern” binasında  Asch Building’de çıkan yangında, 146 işçi öldü. İşçi hareketlerinin tarihine geçen Triangle yangını olarak geçti.
 
2019: Çerkezköy’de TİS görüşmelerinde uzlaşmanın sağlanamaması üzerine işveren 19’u kadın 20 işçiyi işten attı. Bunun üzerine 200 kadın işçi, üretimi durdurarak fabrikayı işgal etti