26 Mart 1988: 'Eril medya'ya karşı protesto kampanyası başlatıldı

  • 09:04 26 Mart 2024
  • Tarihte Bugün
 
Ankara'da feministler, 1988’de basında kadın imajını protesto kampanyası başlattı. Kampanya çerçevesinde "Kadın Bedeninin Basında Kullanımı" konulu bir panel düzenlendi. Nokta dergisinin kadın bedenini aşağılayan kapaklarını protesto eden mektuplar yazıldı. Tepki çeken görseller arasında, Nokta dergisinin "Prangalı Cinsellik" başlığıyla cezaevlerindeki cinsellik konusunu işlediği ve parmaklıkların arkasında bacaklarını açmış oturan kadın fotoğrafına yer veren kapağı da bulunuyordu.
 
Tarihte öne çıkan kimi olaylar şöyle:
 
1953: Devrimci yazar, gazeteci ve şair Kutsiye Bozoklar doğdu.
 
2015: İzlanda'da yaşayan kadınlar, feminist bir kadının yaşadıklarından sonra sosyal medyada "Göğüs uçlarına özgürlük" hareketini başlattı.
 
2015: Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Amedspor Kadınlar Futbol Takımı'nı, Samsun Gülizar Hasan Yılmaz Gençlikspor ile Erzincan'da oynanan maçta, oyuncuların zafer işareti yapmasını gerekçe göstererek Futbol Disiplin Kurulu'na sevk etti.
 
2015: Eğitim Sen Erxenî Temsilciliği Kadın Meclisi, çocuk yaşta evliliklere dikkat çekmek amacıyla "Ben çocuğum, okula gitmeyi ve büyümeyi istiyorum" konulu eğitim projesi başlattı.
 
2018: Çatlak Zemin ekibi, AKP’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana kadınlarla ilgili veya toplumsal cinsiyet alanında ürettiği siyaset ve söylemlerini toplayarak  “AKP’nin Karnesi”ni yayımladı