H.K.G. davası ertelendi: Duruşma kapalı görülecek

  • 12:04 6 Mayıs 2024
  • Hukuk
 
İSTANBUL - İstinaf Mahkemesi tarafından kararın bozulmasının ardından H.K.G'ye sistematik tecavüzde bulunan Kadir İstekli  ile  H.K.G'nin ebeveynleri hakkında yeniden açılan davanın ilk duruşması ertelenirken bir kez daha duruşmanın kapalı görülmesine karar verildi. 
 
İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki H.K.G.'yi “müridi” Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirmesi ve çocuğun "evlilik" adı altında sistematik tecavüze maruz kalmasına ilişkin davada İstinaf Mahkemesi tarafından "bozma" kararı verilmesi ardından yeniden görülen davanın ilk duruşması Anadolu Adliyesi 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
 
Bugün yeniden görülen duruşmada mahkeme heyeti, duruşmayı 10 Haziran’a erteleyerek, duruşmanın kapalı görülmesine karar verdi. 
 
Ne olmuştu?
 
İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin henüz 6 yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli'nin yıllarca tecavüze maruz bırakılmasına ilişkin yargılandıkları davada İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi 23 Ekim 2023 tarihinde tutuklu sanık Kadir İstekli'ye 30 yıl, babası Yusuf Ziya Gümüşel'e 20 yıl ve annesi Fatma Gümüşel'e ise 16 yıl 8 ay hapis cezası vermişti
 
Dosya istinafa taşındı
 
Kararın ardından H.K.G.’nin avukatı, faillerin avukatı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın avukatı ve Cumhuriyet savcısı dosyayı istinafa taşımıştı.
 
Ceza arttırılmalı
 
Yerel mahkemenin kararını değerlendiren Bölge Adliye Mahkemesi 20’inci Ceza Dairesi, faillere verilen cezanın arttırılması gerektiğini aktararak kararı bozmuştu. Kararda İstinaf Mahkemesi, fail Kadir İstekli’nin 2004-2013 yılları arası için "Çocuğun nitelikli cinsel istismarı", 2020 yılı için ise "Eşe karşı nitelikli cinsel saldırı" suçlarından 2 ayrı ceza verilmesi gerekirken, tek bir suçtan cezalandırma yapıldığını değerlendirilmiş ayrıca anne ve babanın cezasının ebeveyn olmaları nedeniyle yasa gereğince artırım yapılması gerektiğini belirtmişti. 
 
Yeniden yargılama
 
İstinaf, yeniden yargılama yapılması için dosyayı Anadolu 2’inci Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti.