Adalet Bakanlığı tecridi savundu: Disiplin cezalarına itiraz etmediler

  • 14:53 30 Nisan 2024
  • Siyaset
Melek Avcı 
 
ANKARA - Adalet Bakanlığı, DEM Parti milletvekillerinin İmralı Adası'na gitmesi yönündeki başvurusuna yanıt vererek, tecridin olmadığını ve 3 yıldan fazla süredir avukat ile görüştürülmeyen PKK lideri Abdullah Öcalan ve beraberindekilerin verilen disiplin cezalarına itiraz etmediğini iddia etti.
 
İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde PKK Lideri Abdullah Öcalan'dan 38 aydır haber alınamaması; telefon, avukat ve aile ziyaretlerinin sürekli olarak disiplin cezaları ile yasaklanması ve beraberinde tutulan Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş'a yönelik tecride dair Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na bağlı Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu’na dilekçe sunmuştu. İHİK'e 11 Kasım 2023'te yapılan başvuru dilekçesinde, vekiller hukukun, yasaların, alınan yargı kararlarının ve insanlık değerlerinin korunmasının bir gereği olarak işkence uygulamasına son vermek üzere İmralı Adası'nı ziyaret etmek için acil toplantıya çağırmıştı. 
 
Avukat hakkını kullanamayan tutsaklar cezalara itiraz etmemekle itham edildi
 
Adalet Bakanlığı, vekillerin başvurusuna ilişkin yanıtını ilettiği dilekçede tecrit koşullarını özetleyip tanımlarken tüm bu tanımların ışığında “tecridin olmadığını” ve kanunların tutsaklara sunduğu tüm yönetmeliklerden yararlandıklarını iddia etti.  Bununla birlikte, avukat ziyaretlerinin dahi yapılmadığı ve müvekkillerin avukatlarla görüştürülmediği bir tecrit ortamında, İmralı Adası'ndaki tutsakların “disiplin cezalarına itiraz etmedikleri” savunusu yapıldı.
 
Bakanlık tecridi tanımlayıp ardından tecridi yalanladı
 
Verilen yanıtta tecridin tanımına ilişkin, “...AİHM kararlarında da görüleceği üzere 'tecrit' kavramından bahsedebilmek için mahkumun avukatı, yakınları veya diğer mahkumlarla olan iletişiminin tamamen ortadan kaldırılması gerektiği, Bakanlığımızın 22.01.2007 tarihli ve 4511 No.lu Genelgesi kapsamında ceza infaz kurumunda bulunan tüm hükümlülerin ortak etkinliklerden yararlandırıldığı, başvuranın avukatları ve yakınlarıyla görüşmelerinin engellenmediği, mevzuat doğrultusunda diğer mahkumlarla da spor ve diğer ortak alan etkinliklerine katıldığı, bu haliyle iddianın dayanaksız olduğu,” sözleri yer alırken 3 yıldır süren avukat ve aile görüşü yasağını ise İdare ve Gözlem Kurulu'nun verdiği disiplin cezalarına bağladı.
 
Görüşmeye asıl engel disiplin cezaları iddiası
 
Ziyaretlerin gerçekleşmemesini iktidarın yürüttüğü tecrit politikasından bağımsız olarak ele alan bakanlık, verilen "Ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma" disiplin cezalarının olduğu ve bu cezalara karşı “hükümlülerin itiraz etmedikleri” argümanını kullandı. Yine avukat ve telefon görüş yasağına ilişkin de idare ve gözlem kurulu tarafından verilen disiplin cezaları neden olarak gösterilirken buna da itiraz edilmediği yönünde iddia da bulundu.
 
Tecrit güzellemesi yapıldı
 
İmralı Adası'nda bulunan PKK Lideri ve beraberindeki siyasi tutsakların aktivitelere ulaştığı iddia edilen yanıtta, sağlık hizmetine erişildiği, doktor kontrollerinin yapıldığı ve İl Sağlık Müdürlüğü ve Bursa Sağlık Müdürlüğü tarafından koordine edilen bir sağlık sistemi olduğu ileri sürüldü. Yanıtta ayrıca üç yıldır tecrit altında tutulan ve hiçbir haber alınamayan tutsakların tecrit hali verilen yanıtla birlikte güzelleştirildi.