‘Kürt başarısını direnişle sağlayacak’

  • 21:28 4 Temmuz 2024
  • Güncel
AMED - Colemêrg’e atanan kayyıma karşı Rezan İlçesi’ne bağlı Hace Qoce kırsal mahallesinde halkla buluşan partililer ve belediye eşbaşkanları, “Kurdistan’ın neresinde olursak olalım direneceğiz. Kürt başarısını direnişle sağlayacak” dedi.
 
Colemêrg Belediyesi’ne atanan kayyım sonrası başlatılan eylem ve etkinlikler devam ediyor. Bu kapsamda Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Serra Bucak, ilçe belediye eşbaşkanları, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Halkların Eşitlik ve Demokratik Partisi (DEM Parti) il, ilçe örgütleri, DEM Parti Amed Milletvekili Ceylan Akça’nın yanı sıra çok sayıda kişi, Rezan’a (Bağlar) bağlı Hace Qoce kırsal mahallesinde halkla bir araya geldi.
 
Halkın yoğun katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte söz alan Serra Bucak, kayyıma karşı başlatılan yürüyüşe işaret ederek, kayyımı kınadı. Partililerin ve sivil toplum kuruluşlarının mücadele ettiğini söyleyen Serra, “Bizler zorlu bir süreci hep birlikte geçiriyoruz. Bir yandan sistemin başlatmış olduğu önemli bir karalama politikası var. Bir yandan kayyımları atamak isterken, öte yandan kayyım atayıp atama konusunda çelişki yaşıyorlar. Çalışmalarımızı da engelleyecek politikaları hayata geçirmek istiyorlar. Ama bizler durmuyoruz. Her zamankinden daha fazla desteğe ihtiyacımız var. Kayyım anlayışına asla geçit vermeyeceğiz. Artık daha kolay kayyım atayamayacağını bilen bir hükümet var. Bu bizim sayemizde oldu, direnişimizin sayesinde oldu” dedi.
 
‘Zulümlerine karşı baş eğmeyeceğiz’
 
Ardından konuşan DBP Amed İl Eşbaşkanı Sultan Yaray, sözlerine kayyıma karşı Wan’dan Colemêrg’e başlatılan “İradeye Saygı Yürüyüşü”nü selamlayarak başladı. Seçime gidildiğinin fakat Kürt halkının iradesinin tanınmadığını kaydeden Sultan, “Yüzyıllardır Kürt halkını, varlığını tanımamak, yok etmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Ama Kürt halkı olarak bunu kabul etmiyoruz. Onların kölesi değiliz. Kurdistan’ın neresinde olursa olsun direneceğiz. Zulümlerine karşı baş eğmeyeceğiz. Wan’da kayyım atamaya çalıştılar ama başarıya ulaşamadılar. Kürt halkı birlik olduğu zaman geri adım attırıyor. Onlara geri adım attırmadan evde oturmayacağız. Kürt başarısını direnişle, birliğiyle sağlayacak” ifadelerini kullandı.
 
Son olarak söz alan DEM Parti Amed Milletvekili Ceylan Akça, Kurdistan ve Türkiye’de yaşanan gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu.
 
Konuşmaların ardından DEM Parti bayraklarıyla atlara binen gençler, etkinliğin yapıldığı meydanda tur attı. Etkinlik çekilen halayların ardından son buldu.